Változik a Tgyás, Gyed és a táppénz!

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Elfogadták az új jogszabályt, amely szerint változik a Tgyás, a Gyed és a táppénz számítása is. Sőt, ezentúl bővül a gyermekápolási táppénz köre is!  Változik a Tgyás és Gyed összege, valamint a táppénz összege 2013-ban
A jogszabály rendelkezik a különböző pénzbeli ellátások megállapításának szabályairól is. E szerint a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj a jövedelem naptári napi átlagának 70 százaléka lehet. A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért jövedelem naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.
Az ennek kiszámítására vonatkozó részletes szabályokat kormányrendeletben állapítja meg.
   

Táppénz a kórházban ápolt beteg gyermek után is
Továbbá a törvény lehetőséget ad arra, hogy a szülő méltányossági táppénzt kapjon 12 éves vagy annál idősebb (de 18 évesnél fiatalabb) gyermeke kórházi kezelésének időtartamára, így lehetővé válik, hogy a beteg gyermek mellett a kezelés ideje alatt ott legyenek a szülei is. A korábbi szabályok alapján a szülők kénytelenek voltak szabadságot kérni munkáltatójuktól,  ha szeretettek volna ott lenni gyermekük mellett a kórházban.


A Tgyás és Gyed összegének alamint a táppénz összegének kiszámítását Kormányrendelet határozza meg, melynek megjelenése hamarosan várható, amint megjelenik azonnal megírjuk a részleteket.


Forrás: mti és Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság
Kép: Freedigitalphotos.net

TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2013.06.27