GYES helyett GYED-et adnának 2014-től a javaslat szerint

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


A fiatal diplomások gyermekvállalását ösztönző törvénymódosító javaslatot nyújtott a parlament elé Szili Katalin független országgyűlési képviselő. Gyes helyett gyed
A volt házelnök, jelenleg a Szociális Unió elnöke a változtatás szükségességét az MTI-nek azzal indokolta, hogy a felsőfoktatásból frissen kikerülő, korábbi munkaviszonnyal nem rendelkező fiatalok jelenleg nem kaphatnak gyermekgondozási díjat, más néven gyedet. Ennek hiányában pedig csak a gyermekgondozási segély, vagyis a gyes vehető igénybe, amely az öregségi nyugdíj legkisebb összegével egyezik meg.
   
Magasabb összegű juttatás
Szili Katalin módosító javaslatában ezért a friss diplomásoknak is elérhetővé tenné a gyedet, ami több mint másfélszeresére emelné igénybe vehető juttatásaik összegét. Az érintettek így egy évig havonta 45 ezer forint gyedet kaphatnának a kevesebb mint 26 ezer forintos gyes helyett.
   

A Szociális Unió a jövő évtől megszülető gyermekek esetében vezetné be a kedvezményt, amely számításaik alapján összességében - 10 ezer érintett kismamával tervezve - 2,5 milliárd forinttal terhelné a jövő évi költségvetést a gyed kifizetés éves 92 milliárdos összege mellett.


Forrás: mti
Kép: Freedigitalphotos.net

TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2013.07.09