Családi adókedvezmény változás - döntés született

S. Puskás Judit

Hivatalos ügyek

S. Puskás Judit


Döntött a kormány és kiterjesztik a családi adókedvezményt 2014-től. Így azok is kapnak majd családi adókedvezményt, akik eddig nem tudták teljes mértékben igénybe venni. Áttekintette a kormány szerdai ülésén a család- és népesedéspolitikai akciótervet, és döntött annak egy eleméről, a családi adókedvezmény igénybevételi lehetőségének kiterjesztéséről - közölte a kormányszóvivő az MTI-vel.

Mi változik a családi adókedvezményben?
Giró-Szász András tájékoztatása szerint a döntés értelmében az érintettek a kedvezménynek a 16 százalékos személyi jövedelemadóból igénybe nem vett részét a 7 százalékos egyéni egészségbiztosítási járulékból és a 10 százalékos nyugdíjjárulékból is igénybe tudják venni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arra kapott felhatalmazást, hogy ennek figyelembe vételével terjessze be a 2014-es adótörvényeket. A kormány a család- és népesedéspolitikai akcióterv következő lépését, a "rugalmas" GYED kérdését szeptember közepén tárgyalja - tette hozzá a szóvivő.


Szakértőnket, S. Puskás Juditot kérdeztük, hogy ez hogyan érinti a családokat
"Ez a változás azt jelenti, hogy akiknek alacsony a fizetésük és eddig nem tudták igénybe venni a kedvezményt, azok most megkapják úgy, hogy a dolgozótól levonandó nyugdíjjárulékot, vagy egészségbiztosítási járulékot csökkentik annyival, hogy a családi kedvezményt igénybe vehesse. Ezáltal a munkavállalóknak minden hónapban több marad a családi kasszában, mivel több fizetést visznek majd haza.

Példa 1
Ha a 2 gyerekes egyedülálló, vagy egy keresettel rendelkező szülő fizetése 115 000.- Ft
Az adóalap kedvezmény 2*62.500,- Ft, azaz 125.000,- Ft Mivel a jövedelme nem éri el az adóalap csökkentés mértékét, ezért az adókedvezmény csak 18.400,- Ft.  A fennmaradó  1.600,- Ft kedvezményt a nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulékból vonják le és ennyivel többet kap havonta a dolgozó.

Példa 2
Ha minimálbéres és egy keresetből él a 2 gyermekes szülő: 98.000,- Ft
Az adóalap kedvezmény 2*62.500,- Ft, azaz 125.000,- Ft, az adókedvezmény a 20.000,- Ft-tal szemben csak 15.680,- Ft, a fennmaradó 4.320,- Ft -ot  megkapja úgy, hogy csökkentik ezzel az összeggel a dolgozótól levonandó nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot.

Tehát akik eddig valamilyen oknál fogva nem kaptak családi adókedvezményt (pl. egyedülálló alacsony fizetéssel, vagy csak az egyik szülőknek volt megfelelő keresete, azok mostantól kapnak.

Fontos! A családi kedvezmény továbbra is csak a dolgozót terhelő SZJA, egészségbiztosítási járulék és nyugdíjjárulék erejéig vehető igénybe.


Pontosabb információt majd csak a törvény megjelenése után tudunk mondani! "


Szerző: mti és Szülők Lapja

S. Puskás Judit

Hivatalos ügyek

S. Puskás Judit


2013.07.25