Munkakeresés kisgyermekes szülőként - van megoldás!

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Mi akadályozza a kisgyermekes szülők munkába való visszatérését? Miben jobbak a kisgyermekes szülők? Hogyan segít a Munka kisgyermekkel program a kisgyermekes szülőknek munkát találni? Mennyi kedvezmény jut egy kisgyermekes szülő után?
Munka nélkül a kisgyermekes szülők
Magyarországon komoly problémát jelent az alacsony munkaerőpiaci aktivitás; e tekintetben hazánk az EU-országok között Málta után az utolsó helyen áll. A nem dolgozók jelentős részét nálunk a kisgyermekes szülők alkotják; ezzel a statisztikával pedig egyike vagyunk azoknak az országoknak, ahol ennek a társadalmi rétegnek a foglalkoztatottsága több mint huszonöt százalékkal elmarad a gyermek nélküli, vagy már idősebb gyermeket nevelő szülőkétől. 
 
Mi akadályozza a kisgyermekes szülők munkába való visszatérését?
A leggyakrabban felmerülő problémák egyike, hogy a cégek az esetek nagy többségében nem tudják kezelni a kisgyermekes munkaerőt; bizalmatlanság övezi a szülőt az esetleges távolmaradás, így az elvégzett munka mennyiségét és minőségét illetően. Szűkösek ezen kívül a pénzbeli juttatások, és nem áll rendelkezésre elegendő férőhely a bölcsődékben, illetve az óvodákban. Mindezeken kívül pedig nem hanyagolható el a hazai családmodell „üzenete” sem, amely az édesanyák nagy részét otthon maradásra készteti, az apák esetében pedig a gondolatát is elveti annak, hogy ők legyenek a gyerekkel az első időszakban. 
 
A két fő kérdés a munkáltatók és a munkavállalók számára:
Megéri-e egy cégnek olyan munkaerőt alkalmazni, aki alkalmasint rugalmasabb munkabeosztást igényel a „családi logisztika” érdekében? Dolgozhat-e úgy egy újdonsült szülő, hogy sem a család, sem a munkahely felé nem kell lelkiismeret-furdalást éreznie, és mégis mindkét területen teljesíteni tud? 
 
Miben jobbak a kisgyermekes szülők?
Sokszor érzik azt a kisgyermekes szülők, hogy az otthon töltött idő alatt „mindent elfelejtettek”. Számos olyan tulajdonság alakul ki vagy erősödik meg azonban ez alatt az időszak alatt, amit a munkahelyen is ki lehet aknázni. Ezeket a kompetenciákat érdemes tehát figyelembe vennie a munkáltatónak, mielőtt rögtön elutasítja a családos munkaerőt. 
„Szervezőkészség, rugalmasság, alkalmazkodó készség, kommunikáció – ezek azok a tulajdonságok, amelyek megerősödtek bennem az elmúlt három évben. Mindegyik nagyon jól használható.” – mondja Gönczi Melinda. „Akinek kisgyermeke van, az jobban ragaszkodik a munkájához, hiszen ha családom van, már nem csak rólam van szó; keményen kell dolgozni, hogy elégedettek legyenek velem, én pedig elégedettebb tudok lenni a munkámmal, és hálás vagyok, ha megkapom a számomra szükséges feltételeket hozzá.”

Munka kisgyermekkel program – röviden MuKi
Magyarországon számos kezdeményezés indult az elmúlt években: érdekképviseleti szervezetek, közösségi portálok, illetve bizonyos mértékig a szakpolitika is foglalkozik ennek a mára már égetővé vált társadalmi-gazdasági problémának a megoldásával – ehhez a körhöz csatlakozott az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. mint konzorciumvezető, a Victum Képzési Központ és az Artima Kft. közös kezdeményezése, az Új Széchenyi Terv által támogatott Munka kisgyermekkel program – röviden MuKi. 
 
A foglalkoztatásbővítés a mai munkaerőpiaci helyzetben nem egyszerű; a MuKi mégis arra vállalkozott, hogy 2014 áprilisáig száz kisgyermekes szülőnek segít az újbóli elhelyezkedésben; akár a GYES-GYED-időszakon belül, akár utána érzi szükségét az illető a munkába való visszatérésnek. 
 
Hogyan segít a Munka kisgyermekkel program?
A MuKi célja, hogy a szülőket képességeiknek és igényeiknek megfelelő álláshoz, a programhoz csatlakozó cégeket pedig felmért, munkaerőpiaci profillal rendelkező munkaerőhöz segítse. A munkaközvetítésen kívül a csatlakozott szülők személyiségfejlesztő tréningeket, nyelvi és informatikai képzéseket, illetve személyes és csoportos tanácsadást vehetnek igénybe. A cégek számára a program ingyenes munkaközvetítést, illetve tanácsadási szolgáltatást nyújt. 
 
A MuKi jelenleg több mint háromszáztíz munkáltatóval van folyamatos, aktív kapcsolatban; tőlük érkeznek az állásajánlatok, illetve ők keresik fel a programot, ha – elsősorban atipikus foglalkoztatással – munkaerőre van szükségük. A MuKi eddig több mint kétszáz szerződéssel rendelkező szülőt számlál, az ügyfélkör pedig folyamatosan bővül; további hatszáz-hatszázötven érdeklődő fontolgatja a csatlakozást. 
 
Az eredményesség nem véletlen; a MuKi tapasztalatai szerint mind a cégek, mind a szülők egyre lelkesebbek:  „A szülők nagy része tényleg szeretne visszamenni dolgozni, ezért az együttműködésben is nagyon aktív: ezek az édesanyák nem csak a programtól várják a segítséget, hanem maguk is keresnek állást – mi ilyenkor a pályázati anyag összeállításában, az interjúra való felkészülésben, illetve a  próbainterjúztatásban nyújtunk segítséget. Természeten ezt abban az esetben is megtesszük, ha általunk közvetített pozícióról van szó. Ilyen esetben igyekszünk minél részletesebb információkat beszerezni az adott munkakörre vonatkozóan.” – mondja Csapó Gábor, a Munka kisgyermekkel program és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. munkaerőpiaci tanácsadója.
 
Hogyan kap a szülő megfelelő állást?
Ahhoz, hogy a szülő a számára legmegfelelőbb álláshoz juthasson, szükség van mind a leendő munkavállaló, mind a leendő munkáltató alapos felmérésére: „A programba való belépéskor személyesen beszélgetünk el a jelentkező szülővel; felmérjük az illetőt, és elkészítjük a részletes munkaerőpiaci profilját. Ez azért fontos, mert a szülőt ennek a portfóliónak a segítségével csak számára érdekes cégnek közvetítjük ki, és fordítva – a munkáltató számára csak igényeinek megfelelő munkavállalót ajánlunk. Így válik hatékonnyá a munkaközvetítés folyamata”.  
 
A csatlakozó cég először egy tíz oldalas kérdőívet tölt ki – ebben fogalmazza meg, hogy milyen nyelvtudással, végzettséggel, munkaidő-beosztással, tapasztalattal, mekkora bérigénnyel, és pontosan milyen feladatra szeretne felvenni munkaerőt; a MuKi pedig ez alapján tudja kiválasztani a pozícióra a megfelelő embert.
 
„Egyre több vállalat keres meg minket, hiszen azt tapasztalják, hogy a MuKi-tól megfelelően ’előkészített’ munkavállalót kapnak, és még az atipikus foglalkoztatás előnyeit, illetve a kisgyermekes szülők alkalmazásának pozitív anyagi hozadékát is átbeszéljük a velük” – teszi hozzá az IFKA Kft. munkaerőpiaci tanácsadója. 
 
Mennyi kedvezmény jut egy kisgyermekes szülő után?
Nézzük meg számszerűsítve, hogy miért is jár jól egy vállalat a kisgyermekes szülő foglalkoztatásával. 
A cégnek 100.000 Ft bruttó összegig a GYES-ről, GYED-ről visszatérő kismama után nem kell megfizetnie a szociális hozzájárulási adót és a képzési hozzájárulást; ez összesen 28,5 százalék adókedvezményt jelent – bruttó 100.000 Ft-ig tehát 28.500 Ft adókedvezmény jár a teljes munkaidőben foglalkoztatott kismama után, a 100.000 Ft-ot meghaladó bérnek pedig csak az arányos része után kell adót fizetni. Ha a kismama nem teljes állásban kerül felvételre, akkor a kedvezmény mértéke a munkaórák számával arányosan csökken, tehát például a hat órás foglalkoztatás kedvezményplafonja bruttó 75.000 Ft, és az ahhoz tartozó támogatás összege 21.375 Ft.
 
Kedvezményezett csoport Kedvezmény mértéke (100 Ft-os bruttó havi bérig) Fizetendő közteher (100 Ft-os bruttó havi bérig)
Szociális hozzájárulási adóból Szakképzési hozzájárulásból Kedvezmény összesített mértéke Szociális hozzájárulási adó Szakképzési hozzájárulás Közteher összesített mértéke
25 év alattiak 14,5% 0% 14,5% 12,5% 1,5% 14%
55 év felettiek 14,5% 0% 14,5% 12,5% 1,5% 14%
Szakképzetlenek 14,5% 0% 14,5% 12,5% 1,5% 14%
Pályakezdők
(legfeljebb 180 nap munkaviszony)
első 2 évben 27% 1,5% 28,5% 0% 0% 0%
Tartós álláskeresők első két évben 27% 1,5% 28,5% 0% 0% 0%
3. évben 14,5% 0% 14,5% 12,5% 1,5% 14%
Kisgyermekes munkavállalók első két évben 27% 1,5% 28,5% 0% 0% 0%
3. évben 14,5% 0% 14,5% 12,5% 1,5% 14%
Forrás: a Munkahelyvédelmi Akcióterv 2013 (www.afsz.hu, www.kormanyhivatal.hu)
 
Hogyan találtam munkát a MUki-val?
Tippanuczné Gönczi Melinda a projekt egyik elhelyezett kismamája, aki jelenleg telemarketinges asszisztensként dolgozik a Vodafone egyik partnercégénél. Az egy gyermekes édesanya hosszú időn keresztül sikertelenül keresett munkát: „Általában álláskereső portálokon keresztül próbálkoztam. Azt tapasztaltam, hogy az önéletrajzom 2010 júniusában véget ért, hiszen amint kiderült, hogy van egy kisfiam, jöttek a betegségekkel és a távollétekkel kapcsolatos kérdések. A gyerek márpedig nem tizennyolc évesen születik, és nem is makkegészségesen. Számomra mindebben az a legérthetetlenebb, hogy egy öregedőnek nevezett társadalomban miért nem tudok visszamenni idejében dolgozni, amikor az én gyerekemből majd adófizető, nyugdíjtermelő állampolgár lesz.”
 
Melinda a MuKi-val idén áprilisban került kapcsolatba, és júniusban már el is helyezkedett. „Először úgy éreztem, nem nekem való ez a munkakör, amit kínálnak. Mivel azonban szorított az idő a GYES lejárta miatt, elvállaltam. Most már nagyon élvezem. A munkabeosztásom ideális: hatórásként 9-től 3-ig dolgozom, és ha szükséges a család miatt, távmunkában is végezhetem a napi feladataimat. Nagyon sokat segít ez a rugalmas hozzáállás.”
 
Melinda a főnöke szerint jól teljesít – az pedig mindegy, hogy ezt az irodában végzi el, vagy éppen otthonról. „Nem mindenki alkalmas a távmunkára, de aki igen, annak jó, ha adunk rá lehetőséget. Nálunk Melinda volt a „próbaterep”, és bevált. A munka feladat- és eredményalapú, nem a fizikai jelenlét számít; ő pedig az eredményeket maximálisan hozza” – mondja Perényi Beáta, a SOHE-SE értékesítési vezetője. 
 
Melinda azt mondja, ha az embernek gyermeke lesz, az számít a legjobban, ha megbecsülik a munkahelyén: „Nem szabad megijedni a kisgyermekes munkaerőtől; érdemes figyelembe venni, hogy ő maximálisan motivált a munkában, hiszen már nem csak magáért tartozik felelősséggel. Fontos viszont számára, hogy meg tudja tartani a munka és a magánélet közötti egyensúlyt. Ehhez ad nagy segítséget a rugalmas foglalkoztatás.” 
 
Atipikus állásbörze szeptemberben
Szeretettel várja a cégeket és szülőket a Munka kisgyermekkel program soron következő eseménye, a 2013. szeptember 17-én megrendezésre kerülő, mintegy két-háromszáz főt váró MuKi-állásbörze.
 
Az egész napos keres-kínál ideje alatt a szakmai vitafórumon lehetőség nyílik a kisgyermekes szülők munkába való visszatérését érintő hátráltató és motiváló tényezők átbeszélésére, illetve az IFKA Kft. nemzetközi távmunka–tapasztalatokat összegyűjtő programjának, a MICROPOL-nak az angol nyelvű szakmai napján való részvételre is. A rendezvényeknek a Magyar Iparszövetség ad otthont. 
 
Részletek: www.munkakisgyermekkel.hu
Szülői jelentkezés az állásbörzére: rendezveny@munkakisgyermekkel.hu 
Céges információ: Csapó Gábor (csapo@ifka.hu, +36 30 239 2229), 
Ungvárszky Pál (ungvarszky@ifka.hu, +36 70 523 0663)
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: www.munkakisgyermekkel.hu
 
 

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2013.09.09