Terhesség bejelentése a munkáltató felé

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Amint kiderül, hogy egy kismama babát vár, minél hamarabb be kell jelenteni a munkáltató felé a terhesség tényét, hogy felmondási védelem alá kerüljön. Hogyan kell bejelenteni a terhességet? Írásban, vagy szóban kell közölni a munkáltatóval, hogy egy kismama babát vár? Kire vonatkozik a felmondási védelem?
Amint kiderül, hogy babát vársz, az első feladatod, hogy terhességed bejelentsd a munkáltatódnak, hogy a felmondást elkerüld!!! Mindig írásban és átvétellel tedd meg!
 
 
Terhesség bejelentése a munkáltató felé
Jogszabályok, melyekre hivatkozhatsz a munkáltatódnál
 
2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről 
65. § (1) A munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti.
(3) A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt
a) a várandósság,
(5) A (3) bekezdés a) és e) pontban meghatározott körülményre a munkavállaló csak akkor hivatkozhat, ha erről a munkáltatót a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta.
60. § 
(1) A munkavállaló számára egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, ha várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig - munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény alapján - a munkakörében nem foglalkoztatható. A munkavégzés alól fel kell menteni, ha az egészségi állapotának megfelelő foglalkoztatása nem lehetséges.
 
(2) A munkavállaló a felajánlott munkakörnek megfelelő alapbérre jogosult, amely a munkaszerződés szerinti alapbérénél kevesebb nem lehet. A felmentés idejére alapbére illeti meg, kivéve, ha a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el.
 
 
Hogyan kell bejelenteni a terhességet?
A terhesség tényét célszerű írásban bejelenteni és átvetetni a munkáltatóval. Így elkerülhető egy esetleges vita a későbbiekben. 
 
Miért fontos a várandósság bejelentése?
2012. július 1. napja óta várandósság esetén felmondási védelem csak akkor illeti meg a munkavállalót, ha erről a munkáltatót még a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta.
A várandósság tényének bejelentése a munkáltató számára jelzi azt is, hogy kellő időben gondoskodhasson a kismama munkából való kiesése miatt másik munkaerőről, vagy a feladatok átcsoportosításáról.
A munkavállaló számára egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, ha várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig – munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény alapján – a munkakörében nem foglalkoztatható. A munkavégzés alól fel kell menteni, ha az egészségi állapotának megfelelő foglalkoztatása nem lehetséges.
A munkavállaló a felajánlott munkakörnek megfelelő alapbérre jogosult, amely a munkaszerződés szerinti alapbérénél kevesebb nem lehet. A felmentés idejére alapbére illeti meg, kivéve, ha a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el.
 
Mindenkire vonatkozik a felmondási védettség?
A védettség nem terjed ki a kismamára, akinek próbaidő alatt mondanak fel, illetve arra a kismamára, akinek a munkaviszonyát azonnali hatályú felmondással szüntetik meg.
 
Nem jelent védettséget a várandósság abban az esetben sem, ha határozott időre szól a munkaszerződés. Nem hosszabbítja meg a határozott idejű munkaszerződést a várandóság bejelentése, a munkaviszony a szerződésben megjelölt időpontban megszűnik!
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Szerző: S. Puskás Judit
 
TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>
 
Szeretnéd a lehető legtöbb ellátást kapni, míg otthon leszel a babáddal? TGYÁS, GYED, GYES TANÁCSADÁS >>
 

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2013.09.23