Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Várandós kismamákra vonatkozó munkajogi szabályok - Szülők Lapja

Várandós kismamákra vonatkozó munkajogi szabályok


Terhesség alatti munkavégzés szabályai. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy a várandós nőkre milyen munkajogi szabályokat kell alkalmazni, mikor illeti meg őket a felmondási védelem, próbaidő alatt milyen lehetőségeik vannak, elrendelhető-e túlmunka, elmehet-e a kismama a kötelező orvosi vizsgálatra munkaidőben, továbbá milyen munkaköri feltételek mellett foglalkoztatható.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária
2013-10-16
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Hajdu - Dudás Mária
Munkajogi ügyvéd
kérdezd szakértőnket a témában >>
Munkavállaló kismamák esetei
Rita 4 hónapos terhes, az orvosi vélemény szerint az általa ellátott vegyész munkakör a továbbiakban veszélyeztetné a saját és a babája egészségét. 
Anikó is babát vár, munkaköre árufeltöltő, rendszeresen nagy súlyokat cipel, orvosa ezt a közeljövőre nézve szigorúan megtiltotta, jelenleg próbaidejét tölti munkahelyén.
Zita számára a héten derült ki, hogy kisbabája lesz, több műszakos munkarendben dolgozik, így jó eséllyel számíthat az éjszakai munkára. 
 
Mit kell tenniük a kismamáknak ahhoz, hogy felmondási védelem alatt álljanak?
Mindenekelőtt a legfontosabb: a bejelentés, a munkáltató tájékoztatása!
Az új Mt. hatálybalépése előtt a várandósággal kapcsolatos felmondási védelem objektív jellegű volt, azaz amennyiben a munkavállaló a felmondás közlésekor terhes volt, abban az esetben a védelem fennállt akkor is, ha arról sem a munkáltató, sem a munkavállaló nem tudott. 2012. július 1. napja óta várandósság esetén felmondási védelem csak akkor illeti meg a munkavállalót, ha erről a munkáltatót még a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta.  
 
A terhesség azonban csak a felmondástól véd meg, azonnali hatályú felmondással a munkáltató megszüntetheti a jogviszonyt (lényeges munkavállalói kötelezettségszegés esetén).
 
Próbaidő alatt azonnali hatályú felmondás
Anikó a próbaidejét tölti, felmondási védelem nem illeti meg, azaz könnyen előfordulhat, hogy miután tájékoztatja a munkáltatót a várandósságról, megszüntetésre kerül a jogviszonya. Védelmét mindössze az szolgálja, hogy a munkáltató köteles jogait jóhiszeműen és tisztességesen gyakorolni, nem alkalmazhat diszkriminációt. Jelen példánál maradva ez azt jelenti, hogy nem szüntetheti meg Anikó munkaviszonyát próbaidő alatt azonnali hatállyal csak azért, mert a babát vár, ha mégis megteszi, Anikónak kell bizonyítani, hogy a valódi indok a terhesség volt. Mivel azonban a megszüntető nyilatkozatot ilyen esetben nem kell indokolni, Anikó nagyon nehéz helyzetben van, hacsak nincs kézzel fogható bizonyítéka (tanúvallomás, esetleg hangfelvétel), nem sok esélye van egy munkaügyi perben. A bíróságon kívül jogai orvoslása érdekében az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulhat.
 
Mit tehet a kismama, ha egészségügyi állapota miatt nem lehet eredeti munkakörében foglalkoztatni?
Az Mt. szerint, ha a várandós munkavállaló kismamát a terhessége megállapításától gyermeke egyéves koráig – erre vonatkozó orvosi vélemény alapján – nem lehet eredeti munkaszerződése szerinti munkakörében foglalkoztatni, a munkáltató köteles más, egészégi állapotának megfelelő munkakört felajánlani neki.
 
Ha van felajánlható munkakör, abban az esetben a munkavállaló kismama kettő dolgot tehet: vagy elfogadja a felajánlott munkakört, vagy visszautasítja. Az előbbi esetén mindenképpen módosítani kell a munkaszerződést, a munkavállalót az új munkakörében kell tovább foglalkoztatni, és részére legalább az eredeti munkakörében elért alapbért kell megfizetni. Ennek a módosításnak nem kell feltétlenül véglegesnek lennie, a felek azt is megteheti, hogy csak a gyermek egyéves koráig módosítják határozott időre. Ebben az esetben szabadon állapodhatnak meg a munkavállaló alapbéréről.
 
Ha pedig a munkavállaló alapos ok nélkül nem fogadja el a neki felajánlott, megfelelő munkakört, a munkavégzés alól fel kell menteni, a mentesítés idejére nem lesz jogosult munkabérre. 
Rita részére a munkáltató adminisztrációs munkatárs munkakört ajánlott fel, amit alapos okkal visszautasított, ugyanis az nem felel meg a képzettségének, gyakorlatának, ráadásul a munkavégzés helye Budapest helyett a munkáltató balatonfüredi telephelye lett volna. 
 
A felajánlott munkakör elfogadása, elutasítása
Ezek világos helyzetek, azonban az „alapos ok nélküli elutasítás” a jövőben némi alapot szolgáltathat szubjektív értékítéletre. Amennyiben - ellentétben a munkavállaló megítélésével - a munkáltató szerint az új munkakör visszautasításának indoka nem alapos, a munkavállaló könnyen az utcán találhatja magát, terhesen, egy fillér nélkül. 
 
Ha a munkavállaló a felajánlott munkakört alapos okkal nem fogadja el, vagy a munkáltató nem tud, vagy nem kíván a munkavállaló részére más, egészségi állapotának megfelelő munkakört ajánlani, a munkáltató köteles felmenteni a munkavégzés alól, és részére alapbért fizetni. 
Zita részére például a munkáltató nem tudott felajánlani másik munkakört, ugyanis náluk minden munkavállaló három műszakban kerül foglalkoztatásra, így az éjszakai munka elkerülhetetlen lenne számára.
 
Munka- és pihenőidővel kapcsolatos szabályok
A munka megszervezésével, a munka- és pihenőidővel kapcsolatos szabály, hogy a kismamák részére a várandósságuk megállapításától a gyermek hároméves koráig egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a hozzájárulásuk esetén alkalmazható,  a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be, továbbá rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el. Az éjszakai munka elrendelése – ahogyan kiderült Zita esetéből is – tilos.
 
Az Mt. szerint a munkáltató jogosult a munkavállaló kismamát átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni. Azonban a munkavállaló hozzájárulása nélkül nem kötelezhető más helységben végzendő munkára a várandóssága megállapításától gyermeke hároméves koráig.
 
Elmehet-e a kismama a kötelező orvosi vizsgálatra munkaidőben?
A munkavállaló a munkavégzési kötelesség alól mentesül a kötelező orvosi vizsgálat tartamára. Az új Mt. külön kiemeli, hogy kötelező orvosi vizsgálatnak kell tekinteni a terhes nőnek a terhessége ideje alatt, a terhességével összefüggő orvosi vizsgálaton való részvételét is. Ugyancsak feltétel, hogy az ilyen vizsgálaton való megjelenésre kizárólag csak munkaidőben legyen lehetőség.
Természetesen törekedni kell arra, hogy a kismamák a munkaidő után elvégezhető vizsgálatokon lehetőleg ne munkaidő alatt vegyenek részt, azonban vannak olyan vizsgálatok, melyek esetében ez nem kivitelezhető.
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
 
 

Címkék: terhes, terhesség, kismama, várandós, védelem terhesség alatt, munkáltató, munkavállaló

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

GYED extra bevezetése és szüléssel kiváltható diákhitel 2014-től

2014-től jelentős változásokat tervez a Kormány, így január 1-től bevezetnék a GYED Extrát, valamint terveik szerint a mentesülnének a Diákhitel visszafizetése alól a tanulmányi idejük alatt gyermeket vállaló egyetemi és főiskolai hallgatók.

tovább a cikkre
Munkába visszatérő kismamák adókedvezménye

A kismamák munkába való visszatérését igyekszik segíteni a törvény, amely szerint a GYES mellett, illetve GYESről visszatérő kismamák után adókedvezmény vehető igénybe.

tovább a cikkre
Terhesség bejelentése a munkáltató felé

Amint kiderül, hogy egy kismama babát vár, minél hamarabb be kell jelenteni a munkáltató felé a terhesség tényét, hogy felmondási védelem alá kerüljön. Hogyan kell bejelenteni a terhességet? Írásban, vagy szóban kell közölni a munkáltatóval, hogy egy kismama babát vár? Kire vonatkozik a felmondási védelem?

tovább a cikkre
Munkakeresés kisgyermekes szülőként - van megoldás!

Mi akadályozza a kisgyermekes szülők munkába való visszatérését? Miben jobbak a kisgyermekes szülők? Hogyan segít a Munka kisgyermekkel program a kisgyermekes szülőknek munkát találni? Mennyi kedvezmény jut egy kisgyermekes szülő után?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Hajdu - Dudás Mária - Munkajogi ügyvéd

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Májpüré

Májpüré

Feltétek a főzelékhez >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Sovány baromfimáj (nem lehet liba-, vagy kacsamáj!) Marhamáj Főzeléknövények

Recept:

A megmosott májat a főzeléknövényekkel együtt főzzük, és velük együtt át is törhetjük a szitán. A csecsemőnek először csak fél kávéskanálnyit adjunk, ezt emeljük fokozatosan 2-3 kávéskanálnyi mennyiségre.

Fontos!<(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Újszülött

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

vissza vissza