Adókedvezmény, diákhitel átvállalás, GYED extra 2014-től

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Új családtámogatási formát fogadott el tegnap a Kormány. Ennek részeként 2014. január 1-től a kiskeresetű családok adóját tovább csökkentik, átvállalják a diákhitel egy részét a várandósoktól, illetve bevezetik a GYED extrát.
Zsigó Róbert, a nagyobbik kormánypárt szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a kabinet előző napi döntését értékelve kiemelte, hogy a visegrádi frakcióülésen hozott politikai elhatározástól számított két hónapon belül megszületett a döntés a gyed extra bevezetéséről. 
 
Adócsökkentés
A szóvivő köszönetet mondott az elvégzett munkáért, és kiemelte: a családokat segítő csomagnak több része van. A kiskeresetű családok adóját 2014. január 1-jétől tovább csökkentik, így a nettó fizetésük tovább emelkedik. Az erről szóló törvényjavaslat az Országgyűlés előtt van, és várhatóan két hét múlva döntés is születik.

Diákhitel átvállalás várandós kismamáktól
Emellett a gyermekeket vállaló fiatalokat úgy is segíteni kívánják, hogy a diákhitel egy részét átvállalja a kormány. A jövő évi büdzsében ennek a fedezete, mintegy 4 milliárd forint, rendelkezésre áll - mutatott rá.
 
Gyed extra - teljesen új családtámogatási forma jön létre
Kitért arra is, hogy a harmadik vállalás volt a gyed extra bevezetése, amely egyszerre segíti a kisgyermekes édesanyákat pénzügyileg és a foglalkoztatásukat is. Ezzel egy teljesen új családtámogatási forma jön létre két hónap múlva - rögzítette.
 
A kormánypárti politikus szerint az intézkedés többféle módon segíti a gyermekvállalást. A kisgyermekes édesanyák számára vonzóbbá teszi egy újabb gyermek vállalását, illetve a részidős munkavállalást. Könnyebbé teszi a döntést az egyetem melletti gyermekvállalás esetén, és a munkaadók számára vonzóbbá teszi a többgyermekes édesanyák foglalkoztatását - sorolta. 
 
A szociális és családügyért felelős államtitkár csütörtökön jelentette be, hogy újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre a kormány szerdai döntése értelmében. Soltész Miklós elmondta, négy konkrét intézkedésről döntöttek a gyed extra keretében. Így a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti.
 
Az intézkedések 65 ezer embert érintenek, és 18,6 milliárd forintot jelentenek a jövő évi költségvetésben.
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: MTI
 
 

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2013.11.08