Áttörés várható a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


A nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos szerint áttörés várható a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában a gyed melletti munkavégzés tilalmának feloldásával.
Nem kell lemondani a gyed és a gyes közti összegről
Szalai Piroska csütörtöki közleményében, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium juttatott el az MTI-hez, azt írta: 2014-től ha a gyermek egyéves kora után munkába kíván állni az anya, akkor nem kell lemondania a gyed és a gyes közti összegről. Ez akkor jelenti a legnagyobb segítséget, ha az anya nem heti 40 órára, hanem csupán egy-két napra kíván először visszamenni dolgozni.
 
A biztos közleményében kitért arra is, hogy 1985-ben még korszerű volt a magyar gyed-rendszer, de azóta a munkaerőpiac teljesen átalakult, a gyed melletti foglalkoztatási tilalom gátjává vált a kisgyermekes anyák legális, rugalmas foglalkoztatásnak.
 
GYED extra, diplomás gyed, adókedvezmény
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a Magyar Állandó Értekezlet ülésén jelentette be, hogy a kormány döntött a gyed extra bevezetéséről. Ennek értelmében a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményéről szól.
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: MTI
 
 

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2013.11.08