Családi pótlék, Taj-kártya, anyakönyvi kivonat ügyintézési változások 2014-től

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Egyszerűsödik a családi pótlék, Taj-kártya, anyakönyvi kivonat ügyintézése. Rövidülnek az ügyintézési idők és bizonyos elvesztett okmányok pótlása is ingyenessé válik.
Csökkenő ügyintézési idő a Kormányablakokban
Csökken a kormányablakokban az ügyintézési idő, a jelenleginél több ügyet is el lehet majd intézni, és ingyenes lesz a bűncselekmény miatt elvesztett, vagy megrongálódott személyi okmányok pótlása - minderről hétfőn döntött az Országgyűlés, elfogadva a kormányablakok kialakításával, valamint a kormányhivatalok működésével összefüggő törvények módosítását. Január 1-jétől az eljárás ideje harmincról huszonegy napra csökken. 
    
Családi pótlék, Taj-kártya igénylés
Családi pótlék, vagy Taj-kártya igénylésekor a kormányablaknál elég lesz egy példányban benyújtani a kérelmeket, és egyszerűsödnek a nemzetközi jogsegéllyel kapcsolatos szabályok is.
 
Anyakönyvi kivonat változás
A változtatás értelmében az anyakönyvi kivonat már a legközelebbi anyakönyvvezetőnél is átvehető. 
 
Illetékmentesség okmányok pótlásakor
Emellett nem kell illetéket fizetni azoknak a személyi okmányoknak a pótlásakor, amelyek bűncselekmények során rongálódtak meg, vagy vesztek el. A pótolt papírokat az eredeti kártyák érvényességével állítják ki. 
 
Újabb ügyintézések a Kormányablakokban
A jogszabály módosít a kedvezményes honosítás szabályain is, és lehetővé teszi, hogy az állampolgári eljárással kapcsolatos beadványok a kormányablakoknál is benyújthatóak legyenek.
Az ingatlan-nyilvántartási törvény módosítása értelmében a hiteles tulajdonilap-másolat és térképmásolat kiadására is lehetőség lesz a kormányablakban.
A jövőben a járási hivatalvezetőkkel szemben a fegyelmi eljárást a kormánymegbízottak végzik, és nem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Hivatalvesztésnél is ők tesznek javaslatot a tárca vezetőjénél.
 
Közigazgatási bírság összege is változik
A törvénycsomag azt is tartalmazza, hogy az önkormányzatok által kiszabható közigazgatási bírság összege magánszemélyeknél legfeljebb 200 ezer forint, jogi személyeknél pedig maximum 2 millió forint lehet.
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: MTI
 
 

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2013.12.11