Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Törvénymódosítások: Vízóra, villanyóra leolvasás, gázóra leolvasás változások - Szülők Lapja

Törvénymódosítások: Vízóra, villanyóra leolvasás, gázóra leolvasás változások


Több energetikai tárgyú törvényt is módosított hétfőn a parlament: az egyik újdonság, hogy 2015 végéig kell vízórát felszerelni a ma még mérő nélküli, átalánydíjas fogyasztóknál.

Szerző: Szülők lapja
2013-12-12
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2399 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Változás a villanyóra leolvasásának szabályozásában
Változott a villamosenergia-törvénynek a villanyóra éves leolvasására vonatkozó szabályozása. Bár tovább él az a rendelkezés, hogy a leolvasás legkésőbbi időpontja az a nap, amelyen az előző évben is leolvasták a mérőt, azonban újdonság, hogy az áramot használó, továbbá a rendszerirányító és az elosztó más időpontban is megállapodhat. Ha - bármelyik esetben - a leolvasási határidő utolsó napja munkaszüneti nap, akkor a rákövetkező első munkanapon kell leolvasni a villanyórát.
 
Rögzítették azt is, hogy ha a közvilágítás üzemeltetője megszegi a kötelezettségét, akkor a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal - a közbiztonság érdekében - másik szolgáltatót jelölhet ki. Ha az eredeti szolgáltató bírósági felülvizsgálatot kér a hivatal határozata ellen, felfüggesztő hatálya annak sincs.

Változás a gázóra leolvasás szabályozásában
A földgáztörvény ugyanúgy módosítja a gázóra leolvasás szabályát, mint ahogyan azt a villamosenergia-törvény tette. 

A víziközmű-törvény új elemei
A víziközmű-törvénybe új elemként került be, hogy a hivatal víziközmű-védelmi bírságot szabhat ki, például jogszabálysértő díj, vagy ár alkalmazása, felújítás elmulasztása, vagy keresztfinanszírozás miatt.
    
Ha a fő- és a mellékvízmérő más mennyiséget mutat, akkor a különbözetet a főmérő tulajdonosa fizeti meg. Kivétel, ha a mellékmérő hiteles, azt leplombálták, és az azon keresztül vizet fogyasztó külön szerződéssel rendelkezik.
 
A szociálisan rászoruló a vízdíjat részletekben is fizetheti, illetve fizetési haladékot kaphat.
 
2015-ig kell vízórát felszereltetniük a vízóra nélküli, átalánydíjas fogyasztóknak
A jogszabály szerint a ma még vízmérő nélküli, átalánydíjas fogyasztóknak 2015 végéig kell felszereltetniük a vízórát az eredetileg tervezett idén december 31. helyett. A szolgáltató köteles felszerelni a mérőt, ha a fogyasztó biztosította a feltételeket.
 
Bányajáradék
A jövőben bányajáradékot kell fizetnie annak is, aki szilárd ásványi energiahordozót úgy termel ki, hogy azt a föld alatt elgázosítja. A bányajáradék ekkor az igénybe vett ásványi nyersanyag értékének a 2 százaléka. A szilárd energiahordozók után eddig is ennyi volt a bányajáradék, de ezt a speciális esetet nem szabályozta a bányászati törvény. A szóban forgó technológia lényege az, hogy a föld alatti szénmezőig lyukat fúrnak, majd a szenet meggyújtják, és a részleges égés során keletkező gázt a fúrólyukon át a felszínre hozzák.
    
Új szabályként került be a jogszabályba az, hogy a telek tulajdonosa tűrni köteles azt, hogy a használaton kívüli mélyfúrás tulajdonosa a tájrendezést elvégezze. A telektulajdonos ebből eredő kárát azonban meg kell térítenie.
 
Kiegészült az atomenergia-törvény
Az atomenergia-törvény kiegészült a hatásterület meghatározásával. A nukleáris biztonsági eljárásban, továbbá a létesítési engedélyben is a nukleáris létesítmény telephelyének határától számított 500 méteres körzet minősül hatásterületnek. Kutató- és oktatóreaktornál ez a távolság csak 100 méter. A hatásterület a nukleáris létesítmény normál üzemi körülményei között értelmezett.
    
Szintén kiegészítésként került be a törvénybe az, hogy ha az atomkár miatt valaki meghal, akkor a nem vagyoni kár megállapításához elegendő az üzemeltető jogsértését megállapítani. Az elszenvedő oldalán a további hátrányokat - például a családot ért anyagi veszteséget - nem kell bizonyítani. Az anyagi kompenzációt a polgári törvénykönyv sérelemdíjra vonatkozó szabályai szerint kell megállapítani.
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: MTI
 
 

Címkék: vízóra, villanyóra leolvasás, gázóra leolvasás, átalánydíjas, bányajáradék, atomenergia

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Tíz százalékkal csökken a gáz, a villany és a távhő ára

2013. január elsejétől tíz százalékkal csökken a gáz, a villany és a távhő ára a kormány döntése értelmében.
A csaknem négymillió háztartást érintő rezsiköltség-csökkentésről Giró-Szász András kormányszóvivő korábban azt mondta, a szolgáltatóknak kell viselniük a terheket, azokat nem háríthatják át.

tovább a cikkre
Csökken a gáz és az áram díja 2013. január 1-től

Üdvözölte a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) pénteken a kormánynak azt a döntését, hogy tíz százalékkal csökken január elsejétől a lakossági gáz és a villamosenergia ára.

tovább a cikkre
Lakásfenntartási támogatás a gáz- és távhőtámogatás helyett

A nagycsaládosok szeptember 30-ig kérelmezhetnek kedvezményes árú földgázt a jövő évre - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-vel.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Karácsonyi beigli -
 klasszikus recept

Karácsonyi beigli - klasszikus recept

Sütemények >>
18 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Töltelékhez (2 rúdhoz) Diós: 25 dkg darált dió vagy Mákos: 25 dkg darált mák 15 dkg cukor 1 marék rumos tejbe beáztatott mazsola 1,5 dl tej Tésztához (2 rúdhoz): 40 dkg liszt 20 dkg Ráma 2 tojássárgája 1 dl tejföl 2 evőkanál cukor 2,5 dkg (kocka)élszető fél vanília rúd közepe

Recept: Töltelék elkészítése
A klasszikus karácsonyi beigli diós vagy mákos töltelékkel készül.

Kisebb lábasba beleöntjük a tejet, a finoman kikapargatott vaníliát, a cukrot és a darált diót (vagy mákot). Egy picit pároljuk, (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Bolti hiszti és nyafogás ellen: 5 bevált szülői stratégia, ha a gyerek nehezen fogadja el a nem-et válasznak

vissza vissza