Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > GYED - 2010. április 30-ig született babák esetében - Szülők Lapja

GYED - 2010. április 30-ig született babák esetében


A TB ellátásokra (GYÁS, GYED) azok a kismamák jogosultak, akinek érvényes biztosítása van (munkaviszonyban lévők, vállalkozók, megbízási jogviszonyosok, munkanélküli járadékot, keresetpótló juttatást vagy álláskeresést ösztönző juttatást kapók, egyéni megállapodást kötők)

Szerző: S. Puskás Judit
2010-08-30
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 4169 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő S. Puskás Judit
Munkaügyi szakember
kérdezd szakértőnket a témában >>

FIGYELEM, A LENTI INFORMÁCIÓK ELÉVÜLTEK - LEGÚJABB ÍRÁSUNKAT A TÉMÁBAN ITT OLVASHATOD. KÉRLEK KATTINTS IDE A 2016-I AKTUALITÁSOKHOZ »

A TGYÁS-t követően GYED-re jogosult a szülő, ha a szülést megelőzően két éven belül 180 napon át biztosított volt, és a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe.

Ki számít szülőnek a GYED-re jogosultság szempontjából?
- a vér szerinti szülő
- az örökbefogadó szülő
- a szülővel együtt élő házastárs
- aki saját háztartásában élő gyermeket örökbe kívánja fogadni (és az erre irányuló eljárás már folyamatban van)
- a gyám

A GYED összege:
A GYED legmagasabb összege a minimálbér kétszeresének a 70%-a lehet. (2008-ban ez az összeg 96 600,- Ft).
Mivel a gyed adóköteles jövedelem, abból az adószabály szerint adót (előleget), és nyugdíjjárulékot kell levonni.

A GYED számítása a biztosítási és jövedelmi viszonyok alapján
- Ha a jogosult az irányadó időszakban legalább 180 nap rendszeres jövedelemmel rendelkezik, akkor a táppénzszabályok szerint kell megállapítani a GYED összegét.

- Ha a jogosultnak az irányadó időszakban nincs 180 napi rendszeres jövedelme, a gyermekgondozási díj naptári napi összege az igénybevétel kezdőnapján érvényes minimálbér kétszerese harmincad részének a 70%-a.

- Ha az irányadó időszakban elért tényleges jövedelem kisebb a minimálbér kétszeresénél, a GYED alapja a tényleges - pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező - jövedelem naptári napi összege.

- Tényleges jövedelem hiányában a szerződésben szereplő jövedelem a GYED alapja, ha az kisebb a minimálbér kétszeresénél. Ez esetben a gyed napi összegének alapja a szerződés szerinti jövedelem harmincad része.

- Ha a gyed igénybevétele előtt a jogosult munkanélküli ellátásban részesült, és az irányadó időszakban nem volt tényleges jövedelme, az ellátás alapja maximum a minimálbér kétszerese - ha ugyanis a munkanélküli ellátás alapját képező jövedelme kisebb volt, az lesz a gyedalap.

- Ha a terhességi gyermekágyi segélyben részesült anya biztosítási jogviszonya a TGYÁS időtartama alatt megszűnik, jogosult marad a gyedre, feltéve, hogy terhességi gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett, a szülést megelőző két éven belül 180 napon át biztosított volt, és a gyermeket a saját háztartásában neveli.


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

 

Címkék: gyed, tb ellátás, biztosítás, kismama, jövedelem

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Családi pótlék

A családi pótlékot az állam alanyi jogon folyósítja a baba születésétől a gyermeket nevelő család számára. Igénylését a baba TAJ kártyájának átvétele után lehet megkezdeni.

tovább a cikkre
Egyszeri anyasági támogatás

Anyasági támogatásra a szülést követően az a nő jogosult, aki terhessége alatt legalább négy alkalommal - koraszülés esetén legalább egyszer - terhesgondozáson részt vett.

tovább a cikkre
Ellátások, támogatások ügyintézése

Amikor végre világra jön várva várt gyermekünk, akkor a kedves kis csomag mellé sok-sok papírmunkát is kapunk. A baba melletti teendők mellett bizony nem egyszerű az ügyek intézése. Szerencsére a munka törvénykönyve már biztosítja a lehetőséget, hogy igénybe vegyük az apuka segítségét.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

S. Puskás Judit - Munkaügyi szakember

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldségpüré-leves

Zöldségpüré-leves

Levesek >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 30 g sárgarépa 20 g cukkini 20 g petrezselyemgyökér 30 g burgonya 10 ml olaj só

Recept:

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, apróra felszeleteljük. Átfuttatjuk az olajon, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és megsózzuk. Mikor puhára főttek a zöldségek, az egészet összeturmixoljuk, majd újra összeforraljuk.


DIETETIKUS VÉLEM&E(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Mágikus állatok iskolája: Családi mozifilm készült a népszerű gyerek-kalandregényből

vissza vissza