Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Lényeges változások az örökbefogadás szabályozásában! - Szülők Lapja

Lényeges változások az örökbefogadás szabályozásában!


Változtak az örökbefogadási szabályai 2014.március 15-től. Jogi szakértőnk közérthetően magyarázza el a megváltozott új szabályokat: hány éves kortól lehet örökbefogadni, meddig gondolhatja meg magát a lemondó édesanya, mit jelent az örökbefogadás `utánkövetése`? Tudd meg, melyek az örökbefogadást érintő legújabb jogszabályi változások!

Szerző: Dr. Illés Fanni
2014-03-25
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2131 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő Dr. Illés Fanni
Családjogi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>
Az örökbefogadás szabályai az elmúlt 15 évben igen sokat változtak, amely mindig valamely társadalmi elvárásra adott reakció volt. Egy gyermek örökbefogadása életen át tartó elkötelezettséget jelent, ezért ennek szabályozására a törvényalkotó mindig is különös figyelmet fordított. Amellett, hogy örökbe fogadni továbbra is csak kiskorú gyermeket lehet (azaz csecsemőt, vagy éppen egy nagykorúság előtt álló gyermeket), a törvényalkotó fontosnak vélte megtartani a vér szerinti szülők és az örökbe fogadni kívánó szülők érdekei közötti egyensúlyt. 
 
Változások az örökbefogadásban 2014. március 15-től
Az örökbefogadás célja és intézményének alapvetése nem változott, amely a kiskorú családban való nevelkedéséhez való joga, az örökbefogadás engedélyezési eljárásával kapcsolatban nem hoz lényeges változást. Az új törvény szerint az örökbefogadást továbbra is a gyámhatóság engedélyezi, közigazgatási eljárás keretén beül. Vegyünk szemügyre azonban néhány tételes változást, amely az új Ptk 2014. március 15-i hatálybalépésével lépett életbe.
 
Örökbefogadni 25 éves kortól lehet – kivétel: rokoni-házastársi örökbefogadás
Örökbefogadó személy csak az a 25. életévét betöltött személy lehet, aki legalább 16 évvel, de maximum 45 évvel idősebb az örökbefogadandó gyermeknél. Így az örökbefogadó szülő eddig megkövetelt 18. életéve felemelkedett 25 évre. Az örökbefogadó és az örökbefogadott közötti minimális korkülönbséget az új szabályozás azonban változatlanul fenntartja. A szabályozás abban sem változott, hogy rokoni örökbefogadás esetén a korkülönbségtől el lehet tekintetni. A törvény szerint „Örökbefogadó az a huszonötödik életévét betöltött, cselekvőképes személy lehet, aki a gyermeknél legalább tizenhat évvel, legfeljebb negyvenöt évvel idősebb, és személyisége, körülményei alapján alkalmas a gyermek örökbefogadására. Rokoni vagy házastársi örökbefogadás esetén a korkülönbségtől el kell tekinteni. ” Az, hogy az örökbefogadó személyisége és körülményei alapján alkalmas-e, az az örökbefogadás előtti eljárásban nyer megállapítást (vizsgálatok, tanfolyam, tanácsadáson való részvétel, egészségügyi alkalmassági és vagyoni viszonyok feltárása.).
 
A csecsemő 6 hetes koráig az anya meggondolhatja magát
Az édesanya a gyermek 6 hetes korági visszavonhatja a lemondó nyilatkozatát. Ezt azonban csak a gyermek 6 hetes korági teheti meg, így e szabály ennél idősebb gyermekre nem alkalmazható. Illetőleg az anya visszavonása csak saját maga javára lehet érvényes, azaz akkor nem adják örökbe a kicsit, ha az édesanya maga vagy más közeli hozzátartozója vállalja továbbnevelni a gyermeket.
 
Akinek gyermekét korábban nevelésbe vették: nem lehet örökbefogadó
Örömmel fogadtuk azon új szabályozást is, hogy nem fogadhat örökbe azon szülő, akinek korábban már gyermekét a gyámhatóság nevelésbe vette. „Nem fogadhat örökbe az, aki a szülői felügyelet megszüntetését vagy a közügyektől való eltiltást kimondó jogerős bírósági ítélet hatálya alatt áll, és az, akinek gyermekét nevelésbe vették”
 
Szülői hozzájárulás
A CSJK továbbra sem tartalmaz olyan rendelkezést, amely lehetővé tenné, hogy a gyámhatóság az örökbefogadást mérlegelési jogkörében, azaz a gyermek érdekében, de a szülő hozzájárulása nélkül engedélyezné. A szülői hozzájárulást a bíróság ítéletével nem pótolhatja; a szülői hozzájáruló nyilatkozat pótlására csak a törvényben felsorolt öt esetben nincs szükség.
 
Az örökbefogadó házastársának az engedélye is kell
A törvény a jövőben is előírja, hogy szükség van az örökbefogadó házastársának a hozzájárulására.
 
Külföldre történő örökbefogadás szabálya nem változott
Sem a jelenleg hatályos törvény, sem a március közepén hatályba lépő törvény nem korlátozza, hogy akár az örökbefogadónak, akár az örökbefogadottnak magyar állampolgárnak kellene lennie. Nemzetközi egyezmények azonnal előírják, hogy adott gyermek külföldre történő örökbeadására csak akkor kerüljön sor, ha származási országában nem helyezhető el. Így továbbra is a jelenleg hatályban levő szabályozások lesznek érvényben.
 
Most már nálunk is lekövetik az örökbefogadást
Az új szabályozás új intézménye az ún. „örökbefogadás utánkövetése”, amely a nemzetközi gyakorlatban már elterjedt. Az örökbefogadás az azt engedélyező határozat jogerősség válásával lép hatályba. Az örökbefogadást követően az illetékes területi gyermekvédelmi szakszolgálat, a határozat jogerőre emelkedésétől számított maximum 5 évig figyelemmel kíséri. Az intézménynek nem a családi életbe való indokolatlan beavatkozás a célja, hanem az, hogy a szakszolgálat kiszűrhesse a gyermek veszélyeztetettségét, vagy éppenséggel az örökbefogadók fordulhassanak a kérdéseikkel a szakemberhez. 
 
Változás a nyílt örökbefogadásnál
Kivételesen indokolt esetben nyílt örökbefogadás esetén lehetőség van arra (a gyámhatóság engedélye alapján),  -annak érdekében hogy a vér szerinti szülő és a gyermeke között ne szakadjon meg a kapcsolat-, hogy jogosult legyen a kapcsolattartásra az a szülő, aki a gyermekét a másik szülő/az apa/ házastársának adja örökbe.
 
A 14 éves gyermek felvilágosítást kérhet az örökbefogadásáról
Az új szabályozás meghatározza azt, hogy az örökbefogadott gyermek a 14. életéve betöltése után kérhet felvilágosítást arról, hogy pontosan ki volt a vér szerinti szülője, testvére; ezen adatok megismerésére irányuló kérelmét az örökbefogadott a törvényes képviselője hozzájárulása nélkül is előterjesztheti. Eddig nem volt életkor beiktatva a szabályozásba. Az örökbefogadás tényéről azonban életkori korlát nélkül információt kell, hogy kapjon a gyámhatóságtól. Valamint felvilágosítást kérhet arról, hogy a szülője, testvére él-e.
 
Több anya dönt majd a gyermek megtartása mellett?
A várandós édesanya még a gyermek születése előtt, várandóssága idején elmehet bármelyik gyámhivatalhoz, a gyermeke születése előtt, bármelyik gyámhivatalnál beadott kérelme alapján a gyámhivatal a születendő gyermek lakóhelyéül a fővárosi területi gyermekvédelmi szakszolgálat székhelyét állapítsa meg. A fővárosi területi gyermekvédelmi szakszolgálat a gyermek iratait a gyermek törvényes képviselőjének adja majd át. Így remélhetőleg több anya dönt majd a magzat megtartása és az örökbeadás mellett.
 
Körülbelül 3 évig tart az örökbefogadási procedúra
2014. január 1-jével a Magyary-program keretén belül több ponton változtattak a gyermekvédelmi szabályozáson. A jövőben egyszerűbb lesz az örökbefogadás előtti eljárás és az örökbefogadás engedélyezése is. A jelentkezők alkalmasságát a jelenlegi két év helyett három év lesz, és ez egy évvel meghosszabbítható lesz. Erre azért volt szükség, mert a várakozási idő az örökbe fogadni szándékozók esetében így is meghaladta a két évet, tehát a szabályok módosítás után nem kell az alkalmassági eljárást ismét lefolytatni. Az országos Örökbefogadási Nyilvántartás alapján amíg egy alkalmassá nyilvánított örökbe fogadni szándékozó számára megnyílik a tényleges örökbe fogadás lehetősége, a tapasztalatok alapján kb. 3 év. Az örökbeadásnál elfogadják a korábban elkészült környezettanulmányt, az anyakönyvi kivonatot pedig a gyámhivatal szerzi be.

Lényeges változások az örökbefogadás szabályozásában!
   Örökbefogadások számának alakulása 2000-2012 (forrás: mti)
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Szerző: dr. Illés Fanni
 
 

Címkék: örökbefogadás, örökbe adás, lemondás a csecsemőről, örökbefogadás jogszabályi változás, változás 2014. március 15, lemondó nyilatkozat, gyermekvédelmi szabályozás, Magyary program

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Örökbefogadás - egyszerűsödő eljárás

Már az idén több száz örökbefogadást kezdeményező család számára válik könnyebbé az ügyintézés, az örökbefogadottak pedig könnyebben megismerhetik származásukat a családjogi törvény legfrissebb módosításának köszönhetően - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) pénteken az MTI-vel.

tovább a cikkre
Apai elismerő nyilatkozat és örökbefogadás változások

Egyszerűsödnek és életszerűbbek lesznek az örökbefogadáshoz és az apai elismeréshez kapcsolódó eljárások - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az MTI-vel. A kormány nevében Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken nyújtotta be az erről szóló egyes családjogi és cégjogi eljárások egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatot.

tovább a cikkre
Az örökbefogadás lelki háttere

Napjainkban a becslések alapján hazánkban hozzávetőlegesen 150.000 pár küzd meddőségi problémával, azonban más esetekben is előfordulhat, hogy két ember úgy dönt, hogy más vér szerinti gyermekét szeretné a sajátjaként nevelni.

tovább a cikkre
Fábry Sándort köszöntötte az örökbefogadott kisfiú

Fábry Sándort névnapja alkalmából élő Internetes bejelentkezéssel köszöntötték Maliból, a Niober csecsemőotthonból. Az intézmény lakói a We love you Sándor, Sándor, Sándor, Sándor! Szövegű dalt énekelték. Fábry Sándor `táv-örökbefogadott` csecsemője, a róla elnevezett Sándor Fábry Junior Alassane Keita is megjelent a web-kamerával közvetített képen, és a csecsemőotthon vezetőjének öléből integetett névadójának, Fábry Sándornak.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Illés Fanni - Családjogi szakértő

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Teljes kiőrlésű zöldséges rakott rétes

Teljes kiőrlésű zöldséges rakott rétes

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 250 g teljes kiőrlésű rétestészta lap 1 nagyobb vöröshagyma 150 g gomba 50 g félzsíros túró 3 nagyobb sárgarépa 2 közepes cukkini 2 ek. napraforgó étolaj 50 ml 1,5 %-os tej 25 g teljes kiőrlésű liszt 100 g zsírszegény sajt 1 pohár natúr, zsírszegény joghurt őrölt fehérbors, szerecsendió, bazsalikom, petrezselyemzöld, oregánó, kakukkfű, metélőhagyma

Recept: A vöröshagymát először félbe, majd karikákra vágjuk. A gombát és a cukkinit felszeleteljük, a sárgarépát hasábokra vágjuk, majd ezeket egy teflonserpenyőben az olaj felén átfuttatjuk. Hozzáadjuk a tejet és a fűszereket, és amikor a tej felforr, vékonyan megs(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Otthon, barkács

Mezítlábas ösvény házilag: Így készítsd el lépésről lépésre! - Hasznos tanácsok az építéshez és a tisztításhoz

vissza vissza