Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Gyermektartásdíj - nyáron több a probléma - Szülők Lapja

Gyermektartásdíj - nyáron több a probléma


Egyre több önkényes elvált szülő gondolja úgy, hogy ha nyáron nála van a gyerek, akkor nem kell gyerektartást fizetnie. Pedig ez jogszabályellenes - a gyerektartás ilyenkor is jár! Hogyan vasalható be a tartozás az önkényes szülőn, ha az nem akar fizetni? És mi történik akkor, ha az adóshoz a végrehajtók kivonulnak, és ő szándékosan nincsen otthon?

Szerző: Dr. Illés Fanni
2014-06-16
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Illés Fanni
Családjogi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>
Egy korábbi cikkünkben a végrehajtás kezdő lépéseiről már olvashattatok, azaz arról, hogy hogyan kell a gyermektartásdíj eljárást megindítani a bíróságon>>. Ebben a cikkünkben arról lesz szó, hogy hogyan is mehet foganatba a végrehajtás, tehát például mit lehet azokkal az elvált önkényes szülőkkel tenni, akik nyáron megtagadják gyerektartást.

Ki fizeti a végrehajtás költségét?
A végrehajtás során felmerülő költségeket a végrehajtást kérőnek kell megelőlegeznie, majd az eljárás végén az adósnak kell viselnie. Ezt a költséget a végrehajtást kérő vagy a végrehajtó számlájára fizeti be, vagy a végrehajtónak kell átadnia. Amennyiben a végrehajtást kérő költségkedvezményben részesül (jövedelmi és vagyoni viszonyai alapján), akkor az állam előlegezi meg számára a költségeket. A végrehajtás költségei alatt érteni kell az eljárás illetékét, a végrehajtónak megfizetendő előleget, illetőleg ha a végrehajtást kérő jogi képviselővel rendelkezik, úgy annak a díja is. Az eljárás végén pedig az adósnak kell megfizetnie a végrehajtó költségét és jutalékát is, amely tételek a behajtott összegből elsődlegesen levonandók (költség, kamat, főkövetelés sorrendben). A végrehajtó az előleg beérkezését követően meg kell hogy kezdje a végrehajtás foganatosítását.

A végrehajtási eljárás eredményes lefolytatása érdekében a végrehajtó jogosult adatokat beszerezni az adósról, pl: személyazonossága, lakhelye, munkahelye és jövedelme, nevén található vagyontárgyak. A végrehajtó az így tudomására jutott adatokat természetesen nyilvánosságra nem hozhatja, köteles annak tartalmát megvédeni a jogosulatlan hozzáféréstől.

Végrehajtó okirattal indul meg a végrehajtási eljárás
A végrehajtás foganatosítása azzal a mozdulattal kezdődik meg, hogy a bíróság a végrehajtható okiratot (pl: bíróság által kiállított végrehajtási lap) az adós lakóhelye szerinti végrehajtónak és a végrehajtást kérőnek is. A végrehajtható okiratot a bíróság a végrehajtás alá vonható vagyontárgy helye szerinti végrehajtóhoz is elküldhető, ha a végrehajtást kérő így látja jónak, s ezt kéri is. Amennyiben végrehajtási cselekmény foganatosítása több helyszínen (több megyében) is szükségessé válik, úgy az eljárást megindító végrehajtó megkeresi az illetékes végrehajtót és felhívja a szükséges eljárás lefolytatására.

A végrehajtásról a helyszínen jegyzőkönyv készül
A végrehajtó a helyszíni eljárásról jegyzőkönyvet készít, amelyet köteles a helyszínen elkészíteni, nem utóbb. A jegyzőkönyv az a dokumentum, amely segítésével a foganatosítás törvényessége utóbb ellenőrizhető. A végrehajtónak joga van indokolt esetben kép-és hangfelvételt is készíthet. Amennyiben a végrehajtást kérő azt kéri, úgy lehetőséget kell biztosítani arra, hogy ő a végrehajtás foganatosításánál jelen legyen, sőt ennek időpontjáról előzetesen értesíteni is kell ez esetben.

Milyen időpontban lehet a végrehajtást elvégezni?
A végrehajtási cselekményeket –vasárnap és munkaszüneti nap kivételével- minden nap reggel 6 óra és este 10 óra között lehet elvégezni. Ezen napokon és időpontokon kívül is eljárhat a végrehajtó, ha úgy véli, végrehajtása nagyobb sikerrel járna, ám ezt csak akkor teheti meg, ha erre a bíróság elnöke a részére írásos engedélyt adott.

Felnyithatja-e a végrehajtó az adós kulcsra zárt lakását?
A végrehajtás során a végrehajtó jogosult az adós lakását, az ahhoz tartozó egyéb helységét és a gazdasági tevékenységével összefüggő iratokat áttekinteni. A végrehajtó az adós lezárt lakását, bútorát stb.. felnyithatja. Ha ilyenkor az adós nincs jelen, úgy a végrehajtónak tanút kell alkalmaznia. A lakás felnyitása esetén a végrehajtó a behelyezett új zárhoz tartozó kulcsot az illetékes rendőrkapitányságon köteles letenni. Fontos szabály, hogy végrehajtás során személymotozásnak helye nincs. Amennyiben a végrehajtási cselekmény foganatosítása során az adós jelen van és ellenszegül, úgy a végrehajtó a helyi rendőrkapitányságot hívhatja fel a végrehajtási cselekmény elvégzésének biztosítása és az ellenszegülés megtörése végett. Ha az adós bármilyen módon és eszközzel akadályozza a végrehajtás foganatosítását, úgy az adós igen magas összegű rendbírsággal sújtható.

Ha időközben mégis megérkezne a gyerektartás…
A végrehajtást kérő kötelessége és egyben felelőssége azt bejelenteni, ha követelését menet közben teljes egészében vagy részben kielégítették. Ha ezt nem teszi meg, úgy ennek az a szankciója, hogy a végrehajtást kérőnek kell viselnie a bejelentés elmulasztásából eredő költségeket és károkat.

Szerző: Erdei Gergő dietetikus
Fotó: Freedigitalphotos.net

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: gyerek, gyerektartás, elvált szülő, válás, végrehajtás, végrehajtó okirat, végrehajtó, önkényes szülő

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Hogyan mondjuk meg a gyereknek, hogy el fogunk válni?

Válni akarunk, de a gyerek még nem tud róla. Hogyan mondjuk el úgy, hogy a legkevésbé sérüljön a lelke? Biztosan sérülni fog a válás miatt? Együtt vagy külön-külön beszéljünk vele? Mondjuk el a teljes igazságot? Mi lesz, ha kiborul? És ha én is elsírom magam?

tovább a cikkre
A válás feltételei és menete

Mi szükséges a válókereset megindításához? Mi történik az első tárgyaláson? Számít-e bármit, hogy ha az egyik fél magatartása `súlyosan felróható`? Miért egyszerűbb a közös megegyezésen alapuló bontás? Hogyan működik a peren kívüli megegyezés? – A válás részletes menetét jogi szakérőnk ismerteti.

tovább a cikkre
Elvált szülők - kapcsolattartás ünnepekkor

Közeledik a téli szünet és a karácsonyi ünnepek. Sok elvált szülőnél konfliktus forrás lehet, hogy kinél tölti a gyermek a szünidőt és az ünnepeket. Hogyan kell betartani a bírósági végzést? Milyen problémák merülhetnek fel a szóbeli megállapodás kapcsán és hogyan orvosolhatók?

tovább a cikkre
Gyermektartásdíj végrehajtása

Mit tehet a szülő, ha nem fizet számára tartásdíjat az elvált fél? Hogyan lehet a gyermektartásdíjat behajtani? Családjogi szakértőnk összefoglalta a gyermektartásdíj elmaradása esetén megindult bírósági eljárás lépéseit.

tovább a cikkre
Szülői felügyelet együttélés és válás esetén

A családjogi törvényünk a szülői felügyelet témakörében tárgyalja többek között a szülői felügyelet tartalmát, a különélő szülő jogait, a kapcsolattartást, a gyermek elhelyezésének szempontjait, a jogellenes gyermekelvitel eseteit, végül a felügyelet megszüntetését és szünetelését.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Illés Fanni - Családjogi szakértő

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Óriásplakáton köszöntek el ballagó diákjai Eszti nénitől - Így reagált a tanárnő a kedves meglepetésre

vissza vissza