Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Gyermektartásdíj - nyáron több a probléma - Szülők Lapja

Gyermektartásdíj - nyáron több a probléma


Egyre több önkényes elvált szülő gondolja úgy, hogy ha nyáron nála van a gyerek, akkor nem kell gyerektartást fizetnie. Pedig ez jogszabályellenes - a gyerektartás ilyenkor is jár! Hogyan vasalható be a tartozás az önkényes szülőn, ha az nem akar fizetni? És mi történik akkor, ha az adóshoz a végrehajtók kivonulnak, és ő szándékosan nincsen otthon?

Szerző: Dr. Illés Fanni
2014-06-16
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Illés Fanni
Családjogi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>
Egy korábbi cikkünkben a végrehajtás kezdő lépéseiről már olvashattatok, azaz arról, hogy hogyan kell a gyermektartásdíj eljárást megindítani a bíróságon>>. Ebben a cikkünkben arról lesz szó, hogy hogyan is mehet foganatba a végrehajtás, tehát például mit lehet azokkal az elvált önkényes szülőkkel tenni, akik nyáron megtagadják gyerektartást.

Ki fizeti a végrehajtás költségét?
A végrehajtás során felmerülő költségeket a végrehajtást kérőnek kell megelőlegeznie, majd az eljárás végén az adósnak kell viselnie. Ezt a költséget a végrehajtást kérő vagy a végrehajtó számlájára fizeti be, vagy a végrehajtónak kell átadnia. Amennyiben a végrehajtást kérő költségkedvezményben részesül (jövedelmi és vagyoni viszonyai alapján), akkor az állam előlegezi meg számára a költségeket. A végrehajtás költségei alatt érteni kell az eljárás illetékét, a végrehajtónak megfizetendő előleget, illetőleg ha a végrehajtást kérő jogi képviselővel rendelkezik, úgy annak a díja is. Az eljárás végén pedig az adósnak kell megfizetnie a végrehajtó költségét és jutalékát is, amely tételek a behajtott összegből elsődlegesen levonandók (költség, kamat, főkövetelés sorrendben). A végrehajtó az előleg beérkezését követően meg kell hogy kezdje a végrehajtás foganatosítását.

A végrehajtási eljárás eredményes lefolytatása érdekében a végrehajtó jogosult adatokat beszerezni az adósról, pl: személyazonossága, lakhelye, munkahelye és jövedelme, nevén található vagyontárgyak. A végrehajtó az így tudomására jutott adatokat természetesen nyilvánosságra nem hozhatja, köteles annak tartalmát megvédeni a jogosulatlan hozzáféréstől.

Végrehajtó okirattal indul meg a végrehajtási eljárás
A végrehajtás foganatosítása azzal a mozdulattal kezdődik meg, hogy a bíróság a végrehajtható okiratot (pl: bíróság által kiállított végrehajtási lap) az adós lakóhelye szerinti végrehajtónak és a végrehajtást kérőnek is. A végrehajtható okiratot a bíróság a végrehajtás alá vonható vagyontárgy helye szerinti végrehajtóhoz is elküldhető, ha a végrehajtást kérő így látja jónak, s ezt kéri is. Amennyiben végrehajtási cselekmény foganatosítása több helyszínen (több megyében) is szükségessé válik, úgy az eljárást megindító végrehajtó megkeresi az illetékes végrehajtót és felhívja a szükséges eljárás lefolytatására.

A végrehajtásról a helyszínen jegyzőkönyv készül
A végrehajtó a helyszíni eljárásról jegyzőkönyvet készít, amelyet köteles a helyszínen elkészíteni, nem utóbb. A jegyzőkönyv az a dokumentum, amely segítésével a foganatosítás törvényessége utóbb ellenőrizhető. A végrehajtónak joga van indokolt esetben kép-és hangfelvételt is készíthet. Amennyiben a végrehajtást kérő azt kéri, úgy lehetőséget kell biztosítani arra, hogy ő a végrehajtás foganatosításánál jelen legyen, sőt ennek időpontjáról előzetesen értesíteni is kell ez esetben.

Milyen időpontban lehet a végrehajtást elvégezni?
A végrehajtási cselekményeket –vasárnap és munkaszüneti nap kivételével- minden nap reggel 6 óra és este 10 óra között lehet elvégezni. Ezen napokon és időpontokon kívül is eljárhat a végrehajtó, ha úgy véli, végrehajtása nagyobb sikerrel járna, ám ezt csak akkor teheti meg, ha erre a bíróság elnöke a részére írásos engedélyt adott.

Felnyithatja-e a végrehajtó az adós kulcsra zárt lakását?
A végrehajtás során a végrehajtó jogosult az adós lakását, az ahhoz tartozó egyéb helységét és a gazdasági tevékenységével összefüggő iratokat áttekinteni. A végrehajtó az adós lezárt lakását, bútorát stb.. felnyithatja. Ha ilyenkor az adós nincs jelen, úgy a végrehajtónak tanút kell alkalmaznia. A lakás felnyitása esetén a végrehajtó a behelyezett új zárhoz tartozó kulcsot az illetékes rendőrkapitányságon köteles letenni. Fontos szabály, hogy végrehajtás során személymotozásnak helye nincs. Amennyiben a végrehajtási cselekmény foganatosítása során az adós jelen van és ellenszegül, úgy a végrehajtó a helyi rendőrkapitányságot hívhatja fel a végrehajtási cselekmény elvégzésének biztosítása és az ellenszegülés megtörése végett. Ha az adós bármilyen módon és eszközzel akadályozza a végrehajtás foganatosítását, úgy az adós igen magas összegű rendbírsággal sújtható.

Ha időközben mégis megérkezne a gyerektartás…
A végrehajtást kérő kötelessége és egyben felelőssége azt bejelenteni, ha követelését menet közben teljes egészében vagy részben kielégítették. Ha ezt nem teszi meg, úgy ennek az a szankciója, hogy a végrehajtást kérőnek kell viselnie a bejelentés elmulasztásából eredő költségeket és károkat.

Szerző: Erdei Gergő dietetikus
Fotó: Freedigitalphotos.net

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: gyerek, gyerektartás, elvált szülő, válás, végrehajtás, végrehajtó okirat, végrehajtó, önkényes szülő

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Hogyan mondjuk meg a gyereknek, hogy el fogunk válni?

Válni akarunk, de a gyerek még nem tud róla. Hogyan mondjuk el úgy, hogy a legkevésbé sérüljön a lelke? Biztosan sérülni fog a válás miatt? Együtt vagy külön-külön beszéljünk vele? Mondjuk el a teljes igazságot? Mi lesz, ha kiborul? És ha én is elsírom magam?

tovább a cikkre
A válás feltételei és menete

Mi szükséges a válókereset megindításához? Mi történik az első tárgyaláson? Számít-e bármit, hogy ha az egyik fél magatartása `súlyosan felróható`? Miért egyszerűbb a közös megegyezésen alapuló bontás? Hogyan működik a peren kívüli megegyezés? – A válás részletes menetét jogi szakérőnk ismerteti.

tovább a cikkre
Elvált szülők - kapcsolattartás ünnepekkor

Közeledik a téli szünet és a karácsonyi ünnepek. Sok elvált szülőnél konfliktus forrás lehet, hogy kinél tölti a gyermek a szünidőt és az ünnepeket. Hogyan kell betartani a bírósági végzést? Milyen problémák merülhetnek fel a szóbeli megállapodás kapcsán és hogyan orvosolhatók?

tovább a cikkre
Gyermektartásdíj végrehajtása

Mit tehet a szülő, ha nem fizet számára tartásdíjat az elvált fél? Hogyan lehet a gyermektartásdíjat behajtani? Családjogi szakértőnk összefoglalta a gyermektartásdíj elmaradása esetén megindult bírósági eljárás lépéseit.

tovább a cikkre
Szülői felügyelet együttélés és válás esetén

A családjogi törvényünk a szülői felügyelet témakörében tárgyalja többek között a szülői felügyelet tartalmát, a különélő szülő jogait, a kapcsolattartást, a gyermek elhelyezésének szempontjait, a jogellenes gyermekelvitel eseteit, végül a felügyelet megszüntetését és szünetelését.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Illés Fanni - Családjogi szakértő

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Karácsonyi beigli -
 klasszikus recept

Karácsonyi beigli - klasszikus recept

Sütemények >>
18 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Töltelékhez (2 rúdhoz) Diós: 25 dkg darált dió vagy Mákos: 25 dkg darált mák 15 dkg cukor 1 marék rumos tejbe beáztatott mazsola 1,5 dl tej Tésztához (2 rúdhoz): 40 dkg liszt 20 dkg Ráma 2 tojássárgája 1 dl tejföl 2 evőkanál cukor 2,5 dkg (kocka)élszető fél vanília rúd közepe

Recept: Töltelék elkészítése
A klasszikus karácsonyi beigli diós vagy mákos töltelékkel készül.

Kisebb lábasba beleöntjük a tejet, a finoman kikapargatott vaníliát, a cukrot és a darált diót (vagy mákot). Egy picit pároljuk, (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Bolti hiszti és nyafogás ellen: 5 bevált szülői stratégia, ha a gyerek nehezen fogadja el a nem-et válasznak

vissza vissza