Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > GYED Extra - már 18.600 anyukának segítetett - Szülők Lapja

GYED Extra - már 18.600 anyukának segítetett


Az év első felében 18 600 édesanyához, illetve családjához érkezett többletjuttatás a gyed extrával - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára 2014. augusztus 25-én, hétfőn Budaörsön.

Szerző: Szülők lapja
2014-09-02
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1974 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Novák Katalin sajtótájékoztatón hozzátette: a 2014. január elsejével gyed extra elnevezéssel bevezetett intézkedések a kisgyermekes családoknak nyújtott támogatások mellett a munkaadóknak is jelentős kedvezményeket nyújtanak.

Heti 30 órában dolgozó kismamának is jár a gyes 2014 januárjától
Az államtitkár felidézte, hogy az új rendelkezéseknek köszönhetően, ha az édesanya a gyermek egyéves kora után visszamegy dolgozni, teljes mértékben megkapja a gyermek után járó juttatásokat, így a gyedet és a gyest is.
Ők az első fél évben 11 180-an voltak. Gyest kapnak azok is, több mint négyezren, akik heti 30 órát meghaladó munkát végeznek.
2014 előtt csak akkor járt nekik a gyes, ha ennél kisebb heti óraszámban dolgoztak - közölte az államtitkár.

Testvér gyed – januártól szintén változott
A testvér gyed, illetve gyes által érintett édesanyák száma csaknem 7300, a dupla ellátásban részesülők közül 2809-en kapnak két gyermek után gyest, 1823-an kapnak párhuzamosan gyedet és terhességi gyermekágyi segélyt, 2626 azoknak a száma, akik a gyest és terhességi gyermekágyi segélyt kapják egyszerre.

Diplomás gyed – felsőoktatásban részt vevő kismamáknak jár
Harmadik csoportként a hallgatói vagy diplomás gyed által érintetteket említette Novák Katalin, ők gyermekvállalás esetén felsőoktatási hallgatói jogviszonyuk alapján jogosultak egy éven át gyedre, számuk az első fél évben 146 volt.

A munkaadók jól járnak a nagycsaládos édesanyákkal
Az államtitkár kiemelte, hogy fontos területet alkot a munkaadók számára biztosított foglalkoztatási kedvezmények meghosszabbítása a nagycsaládos édesanyák esetében, ennek eredményei 2015-ben jelennek meg. Emlékeztetett rá, hogy a 2013-ban, a munkahelyvédelmi akcióterv keretében bevezetett intézkedés kedvezményt biztosít a munkaadók számára, s ezeket január elsejével tovább bővítették, így a kedvezmény három plusz két éven át vehető igénybe a három és több gyermekes szülők esetében.

GYED Extra bevezetése 2014-ben – kedvező feltételek a gyermeket vállalóknak
A kormány még novemberben döntött négy intézkedésről, így a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti.

A diplomás gyeddel lehetővé vált, hogy a felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkező anya a gyermek egyéves koráig gyedre szerezzen jogosultságot, ezt követően pedig gyes mellett végezheti a tanulmányait.

A negyedik intézkedés a három- vagy többgyermekes anyákat, illetve munkaadójukat érinti. Ennek lényege, hogy kiterjesztik a munkavédelmi akciótervben már meglévő hároméves szociális hozzájárulási adókedvezményt további két évvel, így a negyedik és ötödik évben csak az adó 50 százalékát kell a munkáltatóknak befizetniük az érintett munkavállalók után. Az egy- és kétgyermekeseket érintő hasonló munkaadói kedvezmények is megmaradnak.

Fotó: Freedigitalphotos.net

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: gyed, gyes, gyed extra 2014, testvér gyed, diplomás gyed, kismama munkavállalása, több gyermekes édesanya, nagycsaládos adókedvezmény

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Gyed mellett is jár a bölcsőde - bővítik a férőhelyeket

Február 12-én tartott sajtótájékoztatón beszélt Soltész Miklós államtitkár a január 1-én bevezetett új családtámogatási rendszerről, a gyed extra előnyeiről és arról, hogy egyre több bölcsődei férőhely segíti a munkába visszatérő kismamákat.

tovább a cikkre
Felmondási védelem várandósoknak, valamint Gyed, Gyes mellett, vagy után visszatérő kismamáknak

Kiket véd a felmondási tilalom? Felmondás esetén milyen kártérítés jár? Milyen indokokkal mondhat fel a munkáltató a kismamáknak? Felmondhat-e a munkaadó, ha megszűnik a munkakörünk?

tovább a cikkre
GYED extra - Felmondási védelem a Gyed mellett dolgozó szülőknek

A munkáltatók érdekeltek abban, hogy kisgyermekes anyákat foglalkoztassanak. De vajon a gyed mellett dolgozó kismamákra is vonatkozik a felmondási korlátozás?

tovább a cikkre
Gyakorlati kisokos a gyed extrához

Elkészült a GYED extra bevezetésével kapcsolatos gyakorlati kisokos, melyből mindenre választ kaphattok. Ki és hogyan kaphatja a GYED extrát? Hogyan kell igényelni a GYED extrát? Honnan tölthetőek le a nyomtatványok? Hogyan lehet dolgozni GYED mellett? Mi a helyzet ikrek esetében? Hol kaphatsz további tájékoztatást?...

tovább a cikkre
Elfogadták a Gyed extrát! Itt vannak a részletek!

Elfogadta a Kormány a Gyed extra törvényjavaslatot. Kik jogosultak a Gyed extra igénybevételére? A 2014. január 1. előtt született gyerekekre is vonatkozik? Mi a helyzet az ikrek esetében? Iskola mellett is jár a Gyed? Melyik szülő igényelheti a Gyed extrát? Hány Gyes-t kaphat egy család?

tovább a cikkre
CSED, GYED, GYES és ellátások kisokosa

Anyasági támogatás, Apanap, Állami támogatás kisgyermekes szülőknek is, Apanap, Apasági nyilatkozat, Álláskeresési támogatás, Babakötvény – Start számla, Betegszabadság, Biztosítási jogviszony, Családi kedvezmény, Családi pótlék, Családi ellátás az EU-ban, Csecsemőgondozási díj - CSED, Első házasok kedvezménye, Egyedülálló szülő, Egészségügyi Szolgáltatási Díj, Felmondási védettség, GYÁS (Tgyás, Terhességi gyermekágyi segély), GYED, GYED Extra, GYES, GYES Extra, GYET, Gyermekápolási táppénz, Gyermek után járó szabadság, Lakcímkártya, Start Plusz Kártya, Születési anyakönyvi kivonat, Születési támogatás, TAJ-kártya.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sütőtökfőzelék burgonyával

Sütőtökfőzelék burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg sütőtök 6,5 dkg burgonya

Recept:

A sütőtököt a krumplival enyhén sós vízben puhára főzzük, szitán attörjük, majd a főzőlével kikeverjük.

Nagy szénhidrát- és karotin-tartalmú étel!

Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhetjük, illetve tűzh(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

A magyar gyerekek kétharmada szerint haszontalan, amit az iskolában tanulnak - Legtöbbjük aggódik a jövő miatt

vissza vissza