Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Bölcsődei gondozási díj 2014 - Szülők Lapja

Bölcsődei gondozási díj 2014


Kik mentesülnek a bölcsődei gondozási díj megfizetése alól? Mennyiben számít a szülők jövedelmi helyzete? A kérdéseket az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) illetékes munkatársai válaszolják meg.

Szerző: Szülők lapja
2014-08-29
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

2014-ben egyes bölcsődékben kell, míg más bölcsődékben nem kell gondozási díjat fizetni. De min múlik, hogy kell-e vagy sem? Bölcsődei gondozási díjjal kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) Család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság illetékes munkatársait kérdeztük.

Szülők Lapja: Egyes bölcsődékben kell, míg másokban nem kell fizetni gondozási díjat. Mi dönti el, hogy egy bölcsödében van-e vagy sincs gondozási díj?
EMMI: A gyermekvédelmi törvény értelmében, bölcsődében a gyermekétkeztetésre és - a fenntartó döntése alapján-  a gondozásra állapítható meg térítési díj.
2012. január elsejétől ugyanis a fenntartó dönthet arról, hogy a jogszabály adta lehetőséggel élve a gondozásért is megállapít térítési díjat, avagy sem. Amennyiben nem állapít meg térítési díjat a gondozásra, abban az esetben csak az étkeztetésért lehet térítési díjat kérni.
(Étkezési díjkedvezmény 2014-ben a bölcsödékben, óvodákban, iskolákban>>> -a szerk.)

Szülők Lapja: A bölcsődei gondozási díjat kiknek kell ingyenesen biztosítani?
EMMI:  A törvény erejénél fogva a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek, a 3 vagy több gyermeket nevelő családok gyermekei, valamint a tartósan beteg, vagy fogyatékos gyermekek, az átmeneti gondozásban lévő, az ideiglenes hatállyal nevelőszülőnél, vagy gyermekotthonban elhelyezett, valamint az átmeneti, vagy tartós nevelésbe elhelyezett gyermekek mentesülnek a gondozási díj megfizetése alól.

Szülők Lapja: Mi a helyzet azokkal a családokkal, akik a fenti kategóriák egyikébe sem tartoznak bele, vagyis hivatalosan nem rászorultak, mégis anyagi nehézségekkel küzdenek?
EMMI: A kedvezményezetti körön kívül eső családok esetében a személyi térítési díj jövedelemarányosan kerül megállapításra, tehát a szabályozás figyelemmel van a szülők jövedelmi helyzetére.

Fotó: FreedigitalPhotos
Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: bölcsödei gondozási díj 2014, bölcsöde, gyermek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Bölcsődei gondozási díj tudnivalók

Kinek kell a bölcsődei ellátásért fizetnie? Ki állapítja meg a bölcsődei térítési díj összegét? Mennyi a bölcsődei térítési díj összege? Milyen szabályok vonatkoznak a bölcsődei étkeztetésre? Bölcsődei ellátás esetén kiknek a gondozását kell térítésmentesen biztosítani?

tovább a cikkre
Felkészülés a bölcsődére

Nagy döntés a család életében, ha bölcsődébe adják a picit. Nemcsak lelkileg nehéz az elválás, de a nappali szoptatásokat is el kell hagyni és a babának is egy teljesen új rendszert kell megszoknia. Erre alaposan fel kell készíteni őt.

tovább a cikkre
A bölcsődei ellátásról

A bölcsőde olyan szolgáltató intézmény, amely alaptevékenysége keretében napközbeni ellátást nyújt a gyermekek számára. A legfontosabb feladata, hogy az életkori sajátosságokat figyelembe véve gondoskodjon a három éven aluli gyermekek gondozásáról és neveléséről, valamint elősegítse testi-szellemi fejlődésüket. A bölcsőde vállalhatja a 6 éven aluli fogyatékos gyermekek korai fejlesztését, gondozását, fejlesztő felkészítését is.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Cseresznyeleves

Cseresznyeleves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g cseresznye 30 ml tejföl 10 dkg liszt fahéj, szegfűszeg citrom leve és héja pici cukor

Recept:

Egy fazékba felteszünk forrni vizet, amit egész fahéjjal, szegfűszeggel, alaposan megmosott citrom vékonyra szeletelt héjával ízesítünk. A víz fedő alatt forrjon. Kb. 10 perc forrás után kiszedjük a fűszereket, és beletesszük a vízbe a magozott cseresznyét. A tejfölt (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Elhunyt A kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi atyja! - Richly Zsolt rajzfilmrendező, grafikusművész 78 éves volt

vissza vissza