Bölcsődei gondozási díj 2014

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Kik mentesülnek a bölcsődei gondozási díj megfizetése alól? Mennyiben számít a szülők jövedelmi helyzete? A kérdéseket az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) illetékes munkatársai válaszolják meg. 2014-ben egyes bölcsődékben kell, míg más bölcsődékben nem kell gondozási díjat fizetni. De min múlik, hogy kell-e vagy sem? Bölcsődei gondozási díjjal kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) Család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság illetékes munkatársait kérdeztük.

Szülők Lapja: Egyes bölcsődékben kell, míg másokban nem kell fizetni gondozási díjat. Mi dönti el, hogy egy bölcsödében van-e vagy sincs gondozási díj?
EMMI: A gyermekvédelmi törvény értelmében, bölcsődében a gyermekétkeztetésre és - a fenntartó döntése alapján-  a gondozásra állapítható meg térítési díj.
2012. január elsejétől ugyanis a fenntartó dönthet arról, hogy a jogszabály adta lehetőséggel élve a gondozásért is megállapít térítési díjat, avagy sem. Amennyiben nem állapít meg térítési díjat a gondozásra, abban az esetben csak az étkeztetésért lehet térítési díjat kérni.
(Étkezési díjkedvezmény 2014-ben a bölcsödékben, óvodákban, iskolákban>>> -a szerk.)

Szülők Lapja: A bölcsődei gondozási díjat kiknek kell ingyenesen biztosítani?
EMMI:  A törvény erejénél fogva a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek, a 3 vagy több gyermeket nevelő családok gyermekei, valamint a tartósan beteg, vagy fogyatékos gyermekek, az átmeneti gondozásban lévő, az ideiglenes hatállyal nevelőszülőnél, vagy gyermekotthonban elhelyezett, valamint az átmeneti, vagy tartós nevelésbe elhelyezett gyermekek mentesülnek a gondozási díj megfizetése alól.

Szülők Lapja: Mi a helyzet azokkal a családokkal, akik a fenti kategóriák egyikébe sem tartoznak bele, vagyis hivatalosan nem rászorultak, mégis anyagi nehézségekkel küzdenek?
EMMI: A kedvezményezetti körön kívül eső családok esetében a személyi térítési díj jövedelemarányosan kerül megállapításra, tehát a szabályozás figyelemmel van a szülők jövedelmi helyzetére.

Fotó: FreedigitalPhotos
Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

<

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2014.08.29