Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Bölcsődei gondozási díj 2014 - Szülők Lapja

Bölcsődei gondozási díj 2014


Kik mentesülnek a bölcsődei gondozási díj megfizetése alól? Mennyiben számít a szülők jövedelmi helyzete? A kérdéseket az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) illetékes munkatársai válaszolják meg.

Szerző: Szülők lapja
2014-08-29
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

2014-ben egyes bölcsődékben kell, míg más bölcsődékben nem kell gondozási díjat fizetni. De min múlik, hogy kell-e vagy sem? Bölcsődei gondozási díjjal kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) Család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság illetékes munkatársait kérdeztük.

Szülők Lapja: Egyes bölcsődékben kell, míg másokban nem kell fizetni gondozási díjat. Mi dönti el, hogy egy bölcsödében van-e vagy sincs gondozási díj?
EMMI: A gyermekvédelmi törvény értelmében, bölcsődében a gyermekétkeztetésre és - a fenntartó döntése alapján-  a gondozásra állapítható meg térítési díj.
2012. január elsejétől ugyanis a fenntartó dönthet arról, hogy a jogszabály adta lehetőséggel élve a gondozásért is megállapít térítési díjat, avagy sem. Amennyiben nem állapít meg térítési díjat a gondozásra, abban az esetben csak az étkeztetésért lehet térítési díjat kérni.
(Étkezési díjkedvezmény 2014-ben a bölcsödékben, óvodákban, iskolákban>>> -a szerk.)

Szülők Lapja: A bölcsődei gondozási díjat kiknek kell ingyenesen biztosítani?
EMMI:  A törvény erejénél fogva a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek, a 3 vagy több gyermeket nevelő családok gyermekei, valamint a tartósan beteg, vagy fogyatékos gyermekek, az átmeneti gondozásban lévő, az ideiglenes hatállyal nevelőszülőnél, vagy gyermekotthonban elhelyezett, valamint az átmeneti, vagy tartós nevelésbe elhelyezett gyermekek mentesülnek a gondozási díj megfizetése alól.

Szülők Lapja: Mi a helyzet azokkal a családokkal, akik a fenti kategóriák egyikébe sem tartoznak bele, vagyis hivatalosan nem rászorultak, mégis anyagi nehézségekkel küzdenek?
EMMI: A kedvezményezetti körön kívül eső családok esetében a személyi térítési díj jövedelemarányosan kerül megállapításra, tehát a szabályozás figyelemmel van a szülők jövedelmi helyzetére.

Fotó: FreedigitalPhotos
Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: bölcsödei gondozási díj 2014, bölcsöde, gyermek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Bölcsődei gondozási díj tudnivalók

Kinek kell a bölcsődei ellátásért fizetnie? Ki állapítja meg a bölcsődei térítési díj összegét? Mennyi a bölcsődei térítési díj összege? Milyen szabályok vonatkoznak a bölcsődei étkeztetésre? Bölcsődei ellátás esetén kiknek a gondozását kell térítésmentesen biztosítani?

tovább a cikkre
Felkészülés a bölcsődére

Nagy döntés a család életében, ha bölcsődébe adják a picit. Nemcsak lelkileg nehéz az elválás, de a nappali szoptatásokat is el kell hagyni és a babának is egy teljesen új rendszert kell megszoknia. Erre alaposan fel kell készíteni őt.

tovább a cikkre
A bölcsődei ellátásról

A bölcsőde olyan szolgáltató intézmény, amely alaptevékenysége keretében napközbeni ellátást nyújt a gyermekek számára. A legfontosabb feladata, hogy az életkori sajátosságokat figyelembe véve gondoskodjon a három éven aluli gyermekek gondozásáról és neveléséről, valamint elősegítse testi-szellemi fejlődésüket. A bölcsőde vállalhatja a 6 éven aluli fogyatékos gyermekek korai fejlesztését, gondozását, fejlesztő felkészítését is.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Kelkáposzta-főzelék

Kelkáposzta-főzelék

Főzelékek >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 5 dkg kelkáposzta 10 dkg burgonya margarin

Recept:

A kelkáposztát forrásig főzzük, majd a főzőlevet leöntjük. Új vizet hozzáadva a krumplival együtt puhára főzzük. Pici margarinnal és főzőlével kikeverjük.

Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhetjük, illetve tűzhely sütőjében meg is(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza