Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Visszahívták az egyik csecsemőkori védőoltást, mert szennyezett volt – Hatósági felhívás - Szülők Lapja

Visszahívták az egyik csecsemőkori védőoltást, mert szennyezett volt – Hatósági felhívás


Visszahívták a csecsemőkorban is már beadható Meningitec vakcinát, az agyhártyagyulladást megelőző egyik védőoltást. A Meningitec vakcinákban a hatóság sárgás-vöröses elszíneződést talált. A már megvásárolt oltásokat vissza kell vinni a gyógyszertárba, ahol vettük, és a csecsemők oltásának folytatását meg kell beszélni a gyermekorvosunkkal.

Szerző: Szülők lapja
2014-10-03
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A Meningitec vakcina visszahívásáról tett közzé felhívást a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatósága (GYEMSZI OGYI) az intézet honlapján>> 2014. október 2-án.

Az ügyben a Szülők Lapja megkereste a hatóság illetékeseit, illetve dr. Torkos Ágnes gyermekorvost.

Ezeket a gyártási tételeket hívták vissza
A GYEMSZI OGYI elővigyázatosságból rendelte el a Meningitec szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben (OGYI-T-8363/04-05) elnevezésű vakcina alábbi gyártási tételeinek visszahívását:

•    G87420,
•    G08527,
•    G76679,
•    H20491,
•    H84074,
•    H95178,
•    J34742,
•    H57306,
•    H52274.

A szennyezett vakcinákat a sárgás-vöröses elszíneződésről lehet felismerni
A Nuron Biotech mint a forgalomba hozatali engedély jogosultja azért kezdeményezte a védőoltás jelzett tételeinek kivonását, mert a készítmény egyes egységeiben sárgás-vörös idegen szemcséket észleltek, melyről bebizonyosodott, hogy vas-oxid szennyezés.  A cég a 2013-14 folyamán gyártott oltóanyag összes készleten lévő mintáját megvizsgálta, 17500 ampullából 37 esetben találtak elszíneződést. A forgalomba hozatali engedély jogosultja biztonsági okokból a teljes készletet visszahívta minden olyan országból, ahol forgalmazzák.

Nem okoz egészségkárosodást a már beadott vakcina
A már beadott készítmények egészségkárosodást nem okozhattak. Az intézkedésre kizárólag elővigyázatosságból kerül sor. „Magyarországról hatóságunkhoz nem érkezett minőségi hibáról bejelentés. Mivel a szennyezés jól látható, legkésőbb a beadó orvos mindenképpen észlelte volna. A vas-oxid szennyezés maximum helyi irritációt okozhat.” - tájékoztatták a Szülők Lapja olvasóit a GYEMSZI OGYI munkatársai.

Mit kell tenni a már megvásárolt vakcinákkal?
A GYEMSZI OGYI kéri a lakosságot, hogy a korábban megvásárolt Meningitec vakcinát vigyék vissza abba a gyógyszertárba, ahol a receptet kiváltották. Az oltás folytatása érdekében vegyék fel a kapcsolatot a gyógyszert felíró orvossal.

Miért kapjuk a Meningitec védőoltást – Gyermekorvos válaszol
Visszahívták az egyik csecsemőkori védőoltást, mert szennyezett volt – Hatósági felhívás„A Meningitec oltás a Meningococcus bactérium egyik típusa, a C szerotípusa által kiváltott agyhártyagyulladás megelőzésére szolgáló oltás. A betegség, amely ellen adjuk, egy rossz prognózisú, súlyos betegség, mely gyakran súlyos szövődményekkel gyógyul (pl.: szellemi károsodással, süketséggel, epilepsziával, és nagy a betegség halálozása is). A meningococcus baktériumnak természetesen vannak egyéb szerotípusai is amik, hasonló lefolyású betegséget okoznak. Viszonylag gyakran fordul elő óvodákban, kollégiumokban, katonák között. Oltani csecsemőkortól lehetséges, 1 éves kor alatt 2 oltás beadása szükséges 2 hónapos időközzel. Ha egy éves kor után oltunk, akkor 1 oltás szükséges a védettség kialakításához. Az oltás nem kötelező,csak a szülő kérésére kerül beadásra, az oltóanyagot is a szülő kell megvegye.2 éves korig az OEP támogatja az injectió árát, azt követően nem, de vénykötetes azt követően is.” – részletezi a védőoltás tudnivalóit dr. Torkos Ágnes gyermekorvos.Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: GYEMSZI OGYI

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: baba, csecsemő, védőoltás babáknak, védőoltás csecsemőknek, agyhártyagyulladás elleni védőoltás, visszahívták a Meningitec védőoltást

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Újabb védőoltás lesz kötelező a kisbabáknak

2014. június 30-a után megszülető csecsemőknek már kötelező lesz a pneumococcus baktérium elleni oltás. A védőoltással a középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg. A kisbabák eddig 10 fertőző betegség ellen kaptak oltást. Ez az újabb.

tovább a cikkre
Védőoltások - segítenek, vagy ártanak? - Szakértő véleménye

Veszélyesek-e az oltások? Lehet-e káros következménye az oltásmegtagadásnak? Van-e összefüggés a védőoltások és az autizmus között? Kaphatnak-e influenza elleni védőoltást a kismamák? – szakértőnk tudományosan igazolt válaszai oltáselleneseknek és kritikusoknak.

tovább a cikkre
Oltás - kötelező és választható védőoltások

Milyen oltásokat kell kapnia a babáknak és a kisgyerekeknek? Melyek a kötelező védőoltások és melyek a nem kötelező oltások? Mikor és hogyan kell beadatni az influenza elleni oltást, a HPV oltást, a kullancs védőoltásokat? Milyen mellékhatásai lehetnek az oltásoknak? Mikor nem szabad beadatni az oltást?

tovább a cikkre
Kullancsok által terjesztett betegségek

Milyen betegségeket terjesztenek a kullancsok? Mik a Lyme-kór tünetei? Mik a vírusos agyhártyagyulladás tünetei? Hogyan kezelhetőek a kullancs által okozott betegségek?

tovább a cikkre
Védekezés a kullancsok ellen

A nyári közellenség. Igen sokat hallunk a kullancs csípés veszélyeiről, védőoltásról, fertőzésekről. Sokszor merül fel kérdés: mit tegyünk? Ehhez adok néhány mankót a szakmai elvek alapján.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Alma burgonyával

Alma burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 db alma 10 dkg burgonya

Recept:

A megmosott, meghámozott almát felszeleteljük és vízben félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a felaprózott burgonyát és együtt puhára főzzük.
Az almát főzés nélkül, nyersen is a burgonyához keverhetjük!

DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:<(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

"Az a célunk, hogy könnyebb legyen a családoknak" - Interjú Novák Katalinnal az Otthonteremtési programról

vissza vissza