Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Családi pótlék változás - óvodalátogatás lesz a feltétele - Szülők Lapja

Családi pótlék változás - óvodalátogatás lesz a feltétele


Munkavállaláshoz nem, de óvodáztatáshoz kötnék a családi pótlékot, mondta az Origónak Novák Katalin családügyi államtitkár. A családtámogatások folyamatosan alakuló rendszerével egyszerre bátorítanák a gyerekszülést és a munkavállalást.

Szerző: Zubor Zalán
2014-11-18
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Nem készült tervezet a családi pótlék munkához kötéséről, mondta az Origónak>> Novák Katalin. A család- és ifjúságügyi államtitkár szerint a „munkavállaláshoz kötött családi pótlék valóban felmerült a legutóbbi Fidesz-frakcióülésen, azonban ez nem jelenti azt, hogy jelenleg a kormány célja lenne egy hasonló törvénymódosítás". Ez azonban nem jelenti azt, hogy jövőre ne alakulna át a családtámogatási rendszer. „A minisztérium szándéka, hogy a 2015-től elinduló kötelező óvodáztatáshoz igazítsuk a családi pótlékot is, vagyis, hogy az előző, iskoláztatással kapcsolatos törvényhez hasonlóan az óvodába járáshoz kössük a családi pótlékot” – mondta Novák Katalin.

Mit mondtak korábban?
A kormánypárti képviselőcsoportok tanácskozásán felmerült, hogy valamilyen módon kössék munkavállaláshoz a családi pótlékot – mondta Rogán Antal a múlt héten. A Fidesz frakcióvezetője szerint kérték, hogy a kormány vizsgálja meg a lehetőséget.

Novák Katalin a Kossuth Rádióban azt mondta: „Nincs olyan családtámogatási forma, amely a jövő évben csökken, a gyermekek után kapott támogatások nőnek majd”, azonban „a szociális támogatások rendszere ezért úgy alakul át, hogy mindenkinek munkahelyet kell biztosítani, a segély helyett munkát elv mentén.”
Reformok várhatók

„A felvetést még nagyon alaposan végig kell gondolni. Meg kell vizsgálni, hogy az valóban a gyerekek érdekeit szolgálná-e, és nem büntetne olyanokat, akik önhibájukon kívül nem tudnak munkát vállalni” – mondta Novák Katalin. Az államtitkár szerint ezzel együtt reformok várhatók a családtámogatási rendszerben, amelyek a felelős gyerekvállalást- és nevelést támogatnák.
Korábbi sikerek

„Nem tartom szerencsésnek, hogy legyenek olyan generációk, akik egyszer sem látták a szüleiket munkába menni. Emiatt arra törekszünk, hogy aki akar, az tudjon is munkát vállalni, beleértve a közmunkát is. Emiatt előnyben részesítjük azokat a modelleket, amelyek kiemelten tudják támogatni a dolgozó családokat, és emellett a munkavállalási kedvet is ösztönzik” – mondta Novák Katalin az Origónak. Az államtitkár példaként említette a családi adókedvezményeket, amelyek lényege, hogy „a munkából származó jövedelmekből minél többet tarthassanak meg a családok.”

Felelős szülői magatartás
Novák Katalin támogatja azt az elvet, amely az elmúlt négy évben vezérelte a családtámogatások átalakítását, vagyis azt, hogy „ösztönözzük és elvárjuk a családtámogatásokért cserébe a felelős szülői magatartást.” Szerinte erre utal, hogy az előző ciklusban a kormány az iskolalátogatáshoz kötötte a családi pótlékot: ha egy gyerek 50 óránál többet hiányzik igazolatlanul az iskolából, felfüggesztették a családi pótlék utalását. A szakember ezt egy rendkívül sikeres programnak nevezte, mint mondta, a törvény hatására 40 százalékkal csökkent az 50 órát meghaladó igazolatlan hiányzások száma. "Hasonló célt szolgál majd az óvodáztatáshoz kötött családi pótlék is.”

Óvodához kötött pótlék
„A jelenlegi rendszerből kiindulva, van egyfajta logika a döntésben, hiszen a kötelező óvodáztatás bevezetésével a közoktatási rendszer elvileg már hároméves kortól  teljessé válna” – mondta az Origónak Gábor András szociológus, a Tárki kutatója. „Azonban jelenlegi állapotában az óvodarendszer nem alkalmas arra, hogy minden hároméves gyermeket fogadni tudjon. Az óvodák jó része már most túlterhelt. Az óvodába járó gyermekek aránya magasnak mondható: a háromévesek között az arány 75 százalék körüli, a 4 évesek között 93 százalék, míg az 5 évesek között már 95 százalék feletti. A részvételi arány növelése és a minőségi ellátás biztosítása csak jelentősebb, mind a fizikai infrastruktúrát, mind pedig a pedagógusi állományt érintő bővítés mellett mehetne végbe.”

Fotó: Internet
Forrás: Origo

Címkék: családi pótlék 2015, óvodáztatás, szülő, gyerek, óvodás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

2015-től tervezett változások - családi pótlék, családi adókedvezmény, óvodáztatás, cafeteria, stb.

Az Országgyűlés mai ülésén végleges formájában tárgyalhatja az elfogadni tervezett előterjesztéseket, köztük a kormány jövő évi adóváltoztatási javaslatait. A jövő évi költségvetési javaslat érinti a családi pótlékot, családi adókedvezményt, óvodáztatást, cafeteriát is.

tovább a cikkre
Családi pótlék – alkotmányellenesnek találta az Alkotmánybíróság a családi pótlék szabályozását

Az alkotmánybíróság alkotmány-ellenességet tapasztalt a családtámogatási törvény családi pótlékról szóló szabályozásában. A kimaradó hiányosságokat, illetve az alkotmány-ellenes mulasztást ez év végéig kell korrigálnia az Országgyűlésnek.

tovább a cikkre
A családi pótlék, GYES, GYET még a hosszú hétvége előtt megérkezik!

Jól indul az ünnepi hétvége! A Magyar Államkincstár a május elejei szünnapok miatt már április végén átutalja a családtámogatások és a bérek kifizetéséhez szükséges fedezetet, hogy mindenki a szokásos időben megkaphassa a fizetését és a járandóságát - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2014. április 29-én, kedden.

tovább a cikkre
Emelt összegű családi pótlék - újabb egyeztetések

Tárgyalóasztalhoz ültek hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) képviselői és az emelt összegű családi pótlékra vonatkozó miniszteri rendelet változása ellen korábban tiltakozó szülők.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Rakott babapiskóta

Rakott babapiskóta

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g babapiskóta 10 g vaníliás pudingpor (főzés nélküli) 50 ml tej 100 g ananász konzerv

Recept:

A babapiskótát beáztatjuk az ananászkonzerv levébe. A pudingport felverjük a tejjel. Egy tálba teszünk egy réteg piskótát, rá a pudingot, végül az ananászdarabokat. Behűtve tálaljuk. Ananász helyett készíthetjük friss naranccsal, eperrel vagy bármilyen i(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Kizuhant egy 4 éves kislány a második emeletről, életveszélyes az állapota - A nagymama egyedül hagyta a lakásban

vissza vissza