Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Csecsemőgondozási díj (CSED) 2015 – Leggyakoribb kérdések - Szülők Lapja

Csecsemőgondozási díj (CSED) 2015 – Leggyakoribb kérdések


Átszámítják-e a korábban megállapított Tgyás összeget az új szabályok szerint? Mikortól jár a csecsemőgondozási díj? Jár-e az apának? Jár-e, ha egyéni vállalkozó vagyok? Jár-e, ha külföldön tartózkodom? Honnan tudom meg, hogy lejárt?

Szerző: Szülők lapja
2015-02-24
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1798 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2015. jauárjától a törvény átnevezte a terhességi gyermekágyi segélyt, ezen ellátási forma új neve csecsemőgondozási díj (csed) lett.
A csecsemőgondozási díj hivatalos részleteiről:  a jogosultságról, időtartamról, kiszámításáról, igénylésről, elbírálásról, stb. korábbi cikkünkben (Csecsemőgondozási díj, azaz CSED - 2015. január 1-jétől ez váltotta fel a Tgyás-t>>) már részletesen beszámoltunk.

Ezúttal a Csed-del kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket vesszük sorra.

Csecsemőgondozási díj
1. Átszámolják-e a 2014. decemberében megállapított terhességi-gyermekágyi segélyem összegét az új szabályok szerint csecsemőgondozási díjra, ha az kedvezőbb?
2. Mikortól jár a csecsemőgondozási díj?
3. Jár-e a gyermek édesapjának a csecsemőgondozási díj?
4. Jár-e a csecsemőgondozási díj, ha külföldre utazom a gyermekemmel együtt?
5. Honnan lehet tudni, hogy mikor jár le a csecsemőgondozási díjra a jogosultságom? Kapok erről valamilyen igazolást?
6. Kaphatok-e csecsemőgondozási díjat, ha közben otthon egyéni vállalkozóként dolgozom?


1. Átszámolják-e a 2014. decemberében megállapított terhességi-gyermekágyi segélyem összegét az új szabályok szerint csecsemőgondozási díjra, ha az kedvezőbb?
A 2015. január 1-jét megelőzően megállapított terhességi-gyermekágyi segély esetében az ellátás összegét a megállapításkor hatályos jogszabályok alapján megállapított összegben kell továbbfolyósítani. A jogosultság fennállásának időtartama alatt az ellátás összegét ismételten megállapítani nem lehet.

2. Mikortól jár a csecsemőgondozási díj?
A szülő nő dönti el, hogy mikortól kéri az ellátást. A csecsemőgondozási díj legkorábban a szülés várható időpontja előtt 28 nappal állapítható meg. A szülés várható időpontját megelőző 28 nap bármelyike lehet a csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napja, de legkésőbb a gyermek születésének napja.
 
3. Jár-e a gyermek édesapjának a csecsemőgondozási díj?
Csecsemőgondozási díj a szülési szabadságnak megfelelő időtartam még hátralévő tartamára a csecsemőt gondozó vér szerinti apának is jár, ha a szülő nő az egészségügyi szolgáltató által igazoltan, az egészségi állapota miatt kikerül abból a háztartásból, ahol a gyermeket gondozzák, az igazoláson feltüntetett naptól ezen egészségi állapot fennállásáig, továbbá a csecsemőt gondozó vér szerinti apának akkor jár, ha a szülő nő meghal, az elhalálozás napjától.
 
4. Jár-e a csecsemőgondozási díj, ha külföldre utazom a gyermekemmel együtt?
Igen. Ha Ön jogosult a csecsemőgondozási díjra, akkor az ellátás folyósítását nem befolyásolja, ha Ön a gyermekével együtt külföldön tartózkodik.
 
5. Honnan lehet tudni, hogy mikor jár le a csecsemőgondozási díjra a jogosultságom? Kapok erről valamilyen igazolást?
A csecsemőgondozási díj megállapításakor határozatban kell rendelkezni az ellátás folyósításának időtartamáról és naptári napi összegéről. Tehát Ön a folyósító szervtől határozatot kap arról, hogy meddig és milyen összegben lesz jogosult a csecsemőgondozási díjra.
 
6. Kaphatok-e csecsemőgondozási díjat, ha közben otthon egyéni vállalkozóként dolgozom?
Nem jár csecsemőgondozási díj a biztosítottnak a szülési szabadságnak arra a tartamára, amelyre a teljes keresetét megkapja, ha bármilyen jogviszonyban - ide nem értve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenységet – keresőtevékenységet folytat.
Nem minősül keresőtevékenységnek az ellátásra való jogosultság kezdő napját megelőzően végzett tevékenységből származó jövedelem  - ideértve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a személyi jövedelemadó mentes tisztelet díjat -, ha az ellátás folyósításának ideje alatt kerül kifizetésre.
Annak, aki a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt keresete után jár csecsemőgondozási díj.

Forrás: OEP

CSED (TGYÁS), GYED, GYES KALKULÁTOR >>

CSED (TGYÁS), GYED, GYES, kismama ellátások kisokosa >>

Címkék: csecsemőgondozási díj, 2015, csed, tgyás, tgyás változás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Családi támogatások változása 2015-ben: családi otthonteremtési kedvezmény, diplomás gyed, adókedvezmények, részmunkaidő, stb.

Gyermekes családokat és fiatal párokat érintő kedvezményekről, állami támogatásokról indul kampány 2015 elején. Ezáltal a családi otthonteremtési kedvezményről (korábbi szocpol), diplomás gyed-ről, részmunkaidős foglalkoztatásról, stb. lehet többet megtudni.

tovább a cikkre
Egygyermekes családok és élettársak is kaphatnak otthonteremtési támogatást 2015 júliustól

Újabb elemekkel bővül a lakástámogatási rendszer, melynek célja a családok támogatása. Jelentős lépés a korábbihoz képest, hogy már 1 gyermek után is kérhető az otthonteremtési kedvezmény, illetve 2015 júliusától használt lakásra is adhatják a vissza nem térítendő támogatást – jelentette be az Emmi államtitkára.

tovább a cikkre
Ennyivel több pénze lesz a családoknak az új családtámogatási akcióprogram segítségével

Családtámogatási akcióprogramot indít a kormány, azzal a céllal, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek – jelentette be az Emmi államtitkára. Az 5 pontból álló akcióprogram érinti: a kétgyermekesek családi adókedvezményét, az első házasok adókedvezményét, a félszocpolt, a részmunkaidős foglalkoztatást és a bölcsődei férőhelyek rendezését.

tovább a cikkre
CSED, GYED, GYES és ellátások kisokosa

Anyasági támogatás, Apanap, Állami támogatás kisgyermekes szülőknek is, Apanap, Apasági nyilatkozat, Álláskeresési támogatás, Babakötvény – Start számla, Betegszabadság, Biztosítási jogviszony, Családi kedvezmény, Családi pótlék, Családi ellátás az EU-ban, Csecsemőgondozási díj - CSED, Első házasok kedvezménye, Egyedülálló szülő, Egészségügyi Szolgáltatási Díj, Felmondási védettség, GYÁS (Tgyás, Terhességi gyermekágyi segély), GYED, GYED Extra, GYES, GYES Extra, GYET, Gyermekápolási táppénz, Gyermek után járó szabadság, Lakcímkártya, Start Plusz Kártya, Születési anyakönyvi kivonat, Születési támogatás, TAJ-kártya.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Grapefruitlé

Grapefruitlé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 db grapefruit Tea, vagy forralt víz

Recept:

A gyümölcsöt alaposan megmossuk, citromfacsaróval kisajtoljuk, majd a levet átszürjük, hogy rostok ne maradjanak benne.
A magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsleveket kezdetben teával, vagy forralt vízzel egészítjük ki.

Fontos!
A gyümölcslevet lehet(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Elhunyt A kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi atyja! - Richly Zsolt rajzfilmrendező, grafikusművész 78 éves volt

vissza vissza