Babakötvény - Start számla

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Az állam minden magyar állampolgárságú, magyarországi lakhellyel rendelkező újszülött részére az anyakönyvezés után kincstári számlát nyit, melyen elhelyezik a támogatás alapösszegét. Mennyi az alaptámogatás összege? Mekkora a gyermekvédelmi kedvezmény összege? 2006. január 1-től az állam minden magyar állampolgárságú, magyarországi lakhellyel rendelkező újszülött részére az anyakönyvezés után kincstári számlát nyit, melyen elhelyezik a támogatás alapösszegét. A Start számla nyitását a szülőnek nem kell kérelmezni, automatikusan létrehozza az államkincstár és erről egy értesítő levelet is küld a szülők számára.

A Babakötvény nevű állami életkezdési támogatás összege a 2013-ban érvényben lévő szabályok alapján gyermekenként a következőkből áll össze:
 
1) az alap támogatás (csak a születést követően, egyszeri alkalommal jár) 2006-ban 40.000 Ft volt, az azt követő években született gyermekeknek pedig 42.500 Ft. A 2015-ben, illetve az azt követően megszülető gyermekek után járó alap támogatás összegét az éves költségvetési törvények határozzák majd meg.

2) gyermekvédelmi kedvezmény alacsonyabb családi jövedelem vagy átmeneti vagy tartós nevelésben lévő gyermek esetén a gyermek 7 és 14 éves korában a 2006-ban született gyermekek esetében egyszeri 42.000 Ft, az azt követő években született gyermekek esetében egyszeri 44.600 Ft, vagyis összesen 84.000, illetve 89.200 Ft, az alap támogatással együtt - 2006-es szinten számolva - 124.000, az azt követő évekbeli szinten számolva 131.700 Ft. A 2015-ben, illetve azt követően megszülető gyermekek után járó gyermekvédelmi kedvezmény összegét az éves költségvetési törvények határozzák majd meg.

3) amennyiben a szülő Start-számlát vezető pénzügyi szolgáltatót választ (2012. október 1-től már csak a Magyar Államkincstár választható) és Start-számlára fizet be, a befizetések után minden évben a befizetett összeg 10%-ának megfelelő, de legfeljebb évi 6.000 Ft, befizetések utáni állami támogatást kap. A szülőknek és egyéb természetes személyeknek 2012. október 1-től korlátlan összegű saját befizetésre van módjuk, mely a 2012. október 1. előtt megnyitott Start-számlákra is érvényes.

Két esetben a befizetések utáni állami támogatás a fentinél nagyobb:
- A gyermekvédelmi kedvezményben alacsonyabb jövedelem miatt részesülő gyermekeknél a befizetések utáni állami támogatás a Start-számlára történt saját befizetések után minden évben a befizetett összeg 20%-a, de legfeljebb évi 12.000 Ft.
- A gyermekvédelmi kedvezményben átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek befizetés nélkül is 12.000 Ft támogatást kap, hiszen ő egyáltalán nem számíthat szülei támogatására.

A Start-számlát a pénzügyi szolgáltató a jogszabályban meghatározott mértékig terjedő díjért vezetheti. Ez jelenleg a Start-számla éves átlagos állományának legfeljebb 1%-a évente, mely csak a gyermek 18. születésnapjáig érvényes, annak betöltését követően a korlátozás megszűnik, így a díj akár nőhet is.

Fotó: FreeDigitalPhotos

CSED (TGYÁS), GYED, GYES KALKULÁTOR >>

CSED (TGYÁS), GYED, GYES, kismama ellátások kisokosa >>

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2015.01.01