Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > TGYÁS (Terhességi gyermekágyi segély, GYÁS) - Szülők Lapja

TGYÁS (Terhességi gyermekágyi segély, GYÁS)


Hogyan kell a Tgyás-t megigényelni? Mi a teendő még meg nem született gyermek - örökbefogadás - munkanélküliség - több munkahely esetén? Mi számít bele a jogosultsági időbe? Mennyi a Tgyás összege jelenleg?

Szerző: Szülők lapja
2015-01-01
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1914 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A terhességi gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőző  két éven belül 365 napon át biztosított volt, és
- a biztosítás fennállása alatt, vagy
- a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy
- a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának ideje alatt (vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül) szül.

TGYÁS igénylése
A terhességi gyermekágyi segély iránti kérelmet a jogosult foglalkoztatójánál kell bejelenteni, a biztosítás fennállása alatt és annak megszűnését követően is.  
Ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnt, a kérelmet a lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél kell benyújtani.  
Egyéni vállalkozó a székhelye, telephelye szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél írásban nyújthatja be a kérelmét, a megfelelő nyomtatványon.  
Ha a munkáltatónál nem működik kifizetőhely, akkor a munkáltató az OEP felé a munkáltatód továbbítja az igényedet.

1.    Mit kell tenni, ha a kérelem benyújtáskor még nem született meg a gyermek?
A szülési szabadságot már a szülés várható időpontja előtt 28 nappal igénybe veheted.
Aki a szülési szabadságot úgy kezdted meg, hogy  az orvosod már terhes-állományba vett, a baba születése előtt vagy saját magad kéred a szülési szabadság  kiadását a szülés előtt, akkor csatolni kell  
-    a terhes-állományba vételt igazoló orvosi igazolást, vagy
-    ha a szülő nőt nem vették terhes-állományba, a terhes-gondozási könyv másolatát.
A gyermek születését t a szülést követően születési anyakönyvi kivonat másolatát pótlólag a TGYÁS folyósítójához kell benyújtani.(a jogosultság perinatális halottvizsgálati bizonyítvánnyal is igazolható).

2.    A gyermek születése napjától kezdődően igényelt ellátás esetén
Aki az ellátást csak a szülés napjától igényli, annak a szülés bekövetkezésének időpontját a gyermek születését igazoló anyakönyvi kivonattal kell igazolni (a perinatális halottvizsgálati bizonyítvánnyal is igazolható a jogosultság).  

3.    Örökbefogadás esetén
Örökbefogadás esetén az örökbefogadásról szóló  gyámhatósági határozatot és az örökbefogadási szándékról szóló igazolást kell csatolni.  

4.    Munkanélküli ellátásban részesülő (álláskereső) igénylő esetén
Az álláskeresési támogatás megállapításáról illetve szüneteltetéséről szóló határozatot csatolni kell a TGYÁS igényléséhez.

5.    Több foglalkoztatónál is munkaviszonyban állók esetében
Ha az igénylő a szülést megelőző 2 éven belül más foglalkoztatónál is biztosítási jogviszonyban állt, a biztosítási időt az „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról”, az ellátás alapját képező jövedelmet a „Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához” elnevezésű nyomtatványokkal kell igazolni, nem rendszeres jövedelem esetén pótlapot is ki kell tölteni. Mindig ahhoz a munkaadóhoz kell benyújtani az igényt, ahol a magasabb óraszámban dolgozik az igénylő, vagy, ha egyforma, pl. 4 órás munkaidejű a foglalkoztatása, akkor, ahol régebben kezdődött a munkaviszonya.  Ha a foglalkoztatónál társadalombiztosítási kifizetőhely nincs, a jövedelemigazolást közvetlenül az illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervhez is be lehet nyújtani.

6.    A biztosítás megszűnését követően benyújtott kérelem esetén
Az igényt az OEP területileg illetékes igazgatóságához kell beadni. A biztosítás megszűnését követően benyújtott (ún. passzív) TGYÁS kérelemhez a korábban átvett „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az  egészségbiztosítási ellátásokról” elnevezésű nyomtatványt is mellékelni kell.  

Mi számít bele a TGYÁS igénylésbe a jogosultsági idő számításánál?
- biztosítási jogviszony (pl: munkaviszony, társas vagy egyéni vállalkozás .stb)
- a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 nap
- Ha azért nincs meg a biztosítási időd, mert nappali tagozaton folytattad a tanulmányaid:
A Tgyás-ra való jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz, előző TGYÁS, előző GYED folyósításának az idejét.
- Ha azért nincs meg a biztosítási időd, mert rehabilitációs járadékot kaptál:
A rehabilitációban töltött időt hozzáadhatod a biztosításban töltött időhöz, és ha így együtt megvan a 365 nap, akkor már jogosult vagy a TGYÁS igénylésére. A rehabilitációban töltött teljes idő beszámítható a 365 biztosításban töltött nap eléréséig!

Szabad-e munkát vállalni TGYÁS folyósítása alatt?
Nem! A TGYÁS folyósítása alatt keresőtevékenységet nem folytathatsz!!!

Mennyi a Tgyás összege?
A Tgyás  a szülés előtti 28. naptól igényelhető és 168 napon keresztül folyósítható.

A Tgyás összege:
a szülési szabadság kezdő napját megelőző naptári évben szerzett jövedelem, illetve munkahelyváltás esetén az új munkahelyi jövedelem napi átlagának a 70%-a. A TGYÁS-t  jövedelemadó terheli.
Álláskeresési támogatás alatti igénylésnél a minimálbér lehet a Tgyás alapja.

2015. januártól a Tgyás helyett CSED-et, azaz Csecsemőgondozási díjat>> igényelhetnek a kismamák.

Forrás: OEP
Fotó: FreeDigitalPhotos

CSED (TGYÁS), GYED, GYES KALKULÁTOR >>

CSED (TGYÁS), GYED, GYES, kismama ellátások kisokosa >>

Címkék: GYÁS, Tgyás, Terhességi gyermekágyi segély, CSED, munkavállalás Tgyás mellett

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

SZÉP-kártyád van? Erre figyelj most oda, hogy el ne vesszen a rajta lévő összeg!
SZÉP-kártyád van? Erre figyelj most oda, hogy el ne vesszen a rajta lévő összeg!

Legkésőbb 2017. május 31-ig használhatók fel a SZÉP-kártyákra két éve feltöltött juttatások - jelenleg mintegy 4,2 milliárd forint van a kártyákon - ezt követően a kártyakibocsátó bankok visszautalják a munkáltatóknak a megmaradt pénzt.

tovább a cikkre
Adóbevallás 2017: már csak néhány napig kérheted az szja-bevallásod tervezetének postázását a NAV-tól!
Adóbevallás 2017: már csak néhány napig kérheted az szja-bevallásod tervezetének postázását a NAV-tól!

Már csak néhány napig lehet kérni a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a személyi jövedelemadóról (szja) szóló adóbevallási tervezet postázását - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.

tovább a cikkre
Munkaszüneti napok 2017: hivatalosan is munkaszüneti nap lett nagypéntek! - Így  a húsvét 4 napos munkaszüneti ünneppé vált
Munkaszüneti napok 2017: hivatalosan is munkaszüneti nap lett nagypéntek! - Így a húsvét 4 napos munkaszüneti ünneppé vált

Az Országgyűlés kedden a Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára munkaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így idén április 14-től négynapos munkaszüneti ünneppé válik a húsvét.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Csirkés cukkinifőzelék

Csirkés cukkinifőzelék

Egytálételek >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g csirkemell 100 g cukkini 50 g burgonya

Recept:

A csirkemellet megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük. A cukkinit és a burgonyát szintén alaposan megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk és kevés vízben, vagy gőzben megfőzzük. Mikor kicsit kihűlt, összeturmixoljuk a főtt cs(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Koronavírus-járvány: Kijárási korlátozás lép életbe március 28-tól - Orbán Viktor jelentette be ma reggel

vissza vissza