Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Gyermektartási díj: ki köteles fizetni? Mekkora az összege? Változhat az összeg? - Szülők Lapja

Gyermektartási díj: ki köteles fizetni? Mekkora az összege? Változhat az összeg?

Szülőklapja képMikor kérhető a bíróságtól a gyermektartási díj összegének emelése? Mely esetekben csökkentheti a bíróság a korábban kiszabott gyermektartási díjat? Kell-e fizetnie az ex-férjnek, ha munkanélküli lesz? A gyermektartási díj mértékének módosításáról jogász szakértőnket kérdeztük.

Szerző: Dr. Illés Fanni
2015-07-27
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1668 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő Dr. Illés Fanni
Családjogi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>
A gyermektartásdíj szabályozása és mértékének meghatározása annyiban különbözik a felnőtt gyermek illetve egyéb rokonok felé teljesítendő tartástól, hogy amíg a kiskorú gyermeket a tartásdíj fizetésére köteles fél a saját szükséges tartásának a korlátozásával is köteles támogatni, addig a nagykorú gyermeket/rokont nem köteles eltartani, ha ezáltal saját szükséges tartását veszélyeztetné - válaszol kérdésünkre dr. Illés Fanni családjogi szakértő.

Kell-e gyermektartást fizetnie a munkanélküli szülőnek?
Ebből a szabályozásból fakad, hogy a kiskorú gyermek eltartásához hozzájáruló gyermektartásdíj akkor is megállapításra kerül a bíróság előtt, ha a tartásdíj fizetésére kötelezett személy munkanélküli. Ez esetben egy olyan minimális összeg kerül megállapításra, amelynek megfizetése minimálisan elvárható. Természetesen figyelembe kell venni az olyan különleges eseteket, amikor a különélő szülő például egészségkárosodásban szenved, és hiába szeretne, nem tud elhelyezkedni.
Ám az egészséges, munkára képes - épp munka nélkül lévő - szülőt bizony gyermektartásdíj megfizetésére lehet és kell kötelezni. Ne feledd, a bíróság nem csak a jövedelmi, hanem a vagyoni viszonyokat is figyelembe veszi, így hiába munkanélküli éppen a kötelezett fél, ha előtte sokáig és jól keresett, és van felhalmozott tartaléka, mert akkor ebből kell teljesíteni.
 
Gyermektartási díj - mit vesz figyelembe a bíróság?
A törvény lehetőséget ad a feleknek, hogy megegyezzenek a gyermektartásdíj összegében. A bíróság - annak feltárását követően, hogy az összeg valóban megfelel-e a gyermek érdekének - a felek egyezségét jóváhagyja. Azonban ha a felek nem jutnak egyezségre - és ez sajnos nem ritka -, akkor a bíróság fog dönteni, a tényfeltárás és a bizonyítási eljárás lefolytatását követően. A tartásdíjat határozott összegben kell megállapítani. Figyelembe kell venni többek között a gyermektartásdíj megfizetésre köteles személy (a különélő szülő) teljesítőképességét és a gyermek szükségleteit. A tartást a kötelezett elsősorban pénzben szolgáltatja.
 

Gyermektartási díj módosítása - Példák megváltozott körülményre


Gyermekbetegségek felmerülése, ami többlet költséggel jár
A törvény kimondja, hogy a tartás teljesítését a bíróság határozatlan időre rendeli el. Ezért bizony előfordulhat, hogy ha például a gyermekek kicsi korában kerül meghatározásra a tartás összege, akkor hosszú évek elmúltával vagy bizonyos új körülmények beálltával olyan változások állhatnak be, amelyre egyik fél sem számított. Például az egyik gyermek cukorbeteg vagy lisztérzékeny lesz - vagy egyéb egészségügyi problémát/betegséget diagnosztizálnak nála -, akkor több ezer-tízezer forinttal is megnövekedhet a gyermek havi eltartása, amelyhez a különélő szülőnek is hozzá kell járulnia.

A kompromisszumkész szülők, akik helyesen a gyermek érdekében cselekednek, meg tudnak állapodni szóban, és a különélő szülő automatikusan havonta - arányosan - magasabb összeget ad át a gyermeket nevelő szülőnek. Ám sajnos megesik, hogy a szülők nem tudnak egyezségre jutni. Ez esetben a tartásdíj megemelését kérelmező fél bírósághoz fordulhat. A kiskorút illető tartás iránt a gyámhatóság is indíthat pert.

Az ex-férjnek új gyermekei születnek vagy elveszíti a munkahelyét
A másik eset, amikor nem az eltartandó gyermek oldalán áll be körülményváltozás, hanem a tartás megfizetésére kötelezett szülő oldalán. Ez lehet pozitív és negatív változás is. Úgy, mint a bírósági ítéletet követően elveszíti munkahelyét, vagy munkahelyet vált és ott alacsonyabb a jövedelme; vagy épp munkanélküli volt a tartás meghatározásának idején és időközben munkája lett. A fenti példán túl a különélő szülő - például volt férj - esetében gyakran előfordul, hogy új családot alapít, ahol akár két-három gyermek is születhet. Így ha a korábbi perben a férj jövedelme 50%-nak megfelelő határozott összegű gyermektartásdíj került megállapításra; akkor bizony egy új család és később megszületett, ugyancsak eltartásra szoruló gyermekek olyan kiadással járnak, amely nem biztos, hogy fenntarthatóvá teszi a korábban meghatározott összeg kifizetését.

A bíróság a változást szigorúan vizsgálja
Fontos tudni tehát, hogy minden olyan esetben, amikor a korábban már meghatározott gyermektartásdíj összegének emelése vagy csökkentése a per tárgya, a törvény értelmében a bíróság a körülményváltozásokat vizsgálja. Azt, hogy a tartás alapjául szolgáló körülményben olyan változás állott-e be, hogy a tartás változatlan tejesítése valamelyik fél lényeges érdekét sérti. Ez esetben a tartás mértékének vagy a szolgáltatás módjának a megváltoztatását lehet kérni. Nem kérheti a megállapodáson alapuló tartás megváltoztatását az a fél, akinek a körülmények megváltozásának lehetőségével a megállapodás időpontjában számolnia kellett, vagy akinek a körülmények megváltozása felróható.

A bíróság a körülményváltozást igen szigorúan vizsgálja. Azonban mindig az adott ügyre szabva mérlegel. Az ilyen perekben tehát a bíróság megvizsgálja a tartás megállapításának alapjául szolgáló körülményeket, továbbá azt, hogy ezen körülményekhez képest lényeges változás állott-e be, emellett a tartásra szoruló gyermek/gyermekek szükségleteit, mindkét szülő helyzetét/teljesítőképességét, és végül, hogy a változatlan tartalmú teljesítés valamelyik fél lényeges jogi érdekét sértené-e.

Szerző: dr. Illés Fanni
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: válás, gyermektartás, germektartási díj, családjog, elvált szülők

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Gyermektartásdíj - nyáron több a probléma

Egyre több önkényes elvált szülő gondolja úgy, hogy ha nyáron nála van a gyerek, akkor nem kell gyerektartást fizetnie. Pedig ez jogszabályellenes - a gyerektartás ilyenkor is jár! Hogyan vasalható be a tartozás az önkényes szülőn, ha az nem akar fizetni? És mi történik akkor, ha az adóshoz a végrehajtók kivonulnak, és ő szándékosan nincsen otthon?

tovább a cikkre
Gyermektartásdíj végrehajtása

Mit tehet a szülő, ha nem fizet számára tartásdíjat az elvált fél? Hogyan lehet a gyermektartásdíjat behajtani? Családjogi szakértőnk összefoglalta a gyermektartásdíj elmaradása esetén megindult bírósági eljárás lépéseit.

tovább a cikkre
Gyermektartási díj – nagykorú gyermek tartásdíja

A gyermek - függetlenül attól, hogy nagykorú - tartásra lehet jogosult akkor, ha továbbtanul, vagy ha egészségi állapota miatt munkaképtelen. A továbbtanulást iskolalátogatási igazolás, munkaképesség-csökkenést orvos szakértői vélemény bizonyíthatja.

tovább a cikkre
A gyermektartásdíj

A családjogi kérdéskörök bemutatása során először a gyermektartásdíjjal foglalkozunk, mert ez a gyermeket nevelő szülőket leginkább foglalkoztató témakör. A gyermektartásdíj kapcsán a leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy a bíróság mi alapján állapítja meg a fizetendő gyermektartásdíjat, másrészt pedig, hogy hogyan alakulhat a gyermektartásdíj mértéke?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Illés Fanni - Családjogi szakértő

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban 2020: Mutatjuk, meddig gyönyörködhetsz a hóvirágmezőben! - Nyitvatartás, jegyárak

vissza vissza