Óvodáztatási támogatás 2015: tényleg megszűnik szeptembertől? Utánajártunk

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Óvodáztatási támogatás 2015: tényleg megszűnik szeptembertől? Utánajártunk Ellentmondásos információk jelentek meg az óvodáztatási támogatás igényléséről - egyes források szerint a támogatást továbbra is igénybe lehet venni, míg más források arra utaltak, hogy a támogatás szeptember 1-jétől megszűnik.Utánajártunk, melyik változat az igaz. Ellentmondásos információk jelentek meg az óvodáztatási támogatás igényléséről - egyes források szerint a támogatást továbbra is igénybe lehet venni, míg más források arra utaltak, hogy a támogatás szeptember 1-jétől megszűnik.

Utánajártunk, hogy melyik változat az igaz - kérdésünkre a kormányzati ügyfélvonal alkalmazottja válaszolt, aki mellékelte az idevonatkozó jogszabályt is.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló1997. évi  XXXI. törvény szeptember 1-én hatályos időállapota szerint valóban nem lesz már lehetőség az óvodáztatási támogatás igénylésére. Az erről rendelkező 172. § így szól:
 
172. §(1) 2015. június 4-ét követően a 20/C. § szerinti óvodáztatási támogatás megállapítása iránti kérelem, – ideértve a támogatás ismételt megállapítása iránti kérelmet is, - nem nyújtható be.
(2) Az óvodáztatási támogatásra való jogosultság megállapítására 2015. június 5-én folyamatban lévő ügyben a Gyvt. 2015. március 31-én hatályos szabályait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy
a)a jogosultságot 2015. október 31-éig terjedő időtartamra kell megállapítani,
b)a támogatás első alkalommal történő folyósítására a 20/C. § (6) bekezdésében foglaltaktól eltérően tárgyév június 30-áig kerül sor.
(3) A települési önkormányzat jegyzője a 2015. június 5-ét megelőzően megállapított óvodáztatási támogatásra való jogosultságot 2015. október 31-ével megszünteti.

Ezzel párhuzamosan a jogszabály szövegéből kikerül a teljes 20/C. § is, amely az óvodáztatási támogatásról rendelkezik.
 
A jogszabály szeptember elsején hatályos állapotát az alábbi hivatkozásra kattintva tekintheted meg »
 
Amennyiben további kérdésed merülne fel az eljárással kapcsolatban, vedd fel a kapcsolatot a települési önkormányzat jegyzőjével.

Forrás: Kormányzati Ügyfélvonal

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2015.08.14