Új személyi igazolvány 2016. január 1-jétől - Milyen adatokat tárol az új okmány?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Új személyi igazolvány 2016. január 1-jétől - Milyen adatokat tárol az új okmány? Január elsejével megjelennek az első elektronikus, többfunkciós személyazonosító igazolványok, amelyeket az elektronikus személyazonosításon túl elektronikus aláírásra is lehet használni - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) kedden az MTI-vel. 2016 január elsejétől bevezetésre kerültek az új elektronikus személyazonosító igazolványok, amik több funkcióval fognak rendelkezni és biztonságosabbak lesznek.

Milyen új funkciókat lát el az elektronikus személyi igazolvány és miért szükséges a bevezetése?
Tájékoztatásuk szerint az igazolvány a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja, az abba épített, magas biztonságú tárolóelemnek köszönhetően 2016-tól egy biztonságosabb és korszerűbb okmánnyal lehet ügyeket intézni.

Mint írták, a személyazonosító okmányok történetében forradalmi újításnak számított, amikor 2000. január 1-jén bevezették az érvényben lévő követelményeknek megfelelő, kártya formátumú személyazonosító igazolványt. A technika fejlődésével azonban szükségessé vált az újítás, ennek köszönhetően az új okmány biztonságos módon egyesít különböző, a vizuális és elektronikus személyazonosításhoz kapcsolódó elemeket.

Mit tartalmaz az elektronikus személyi igazolvány?
A januártól kibocsátott igazolvány amellett, hogy vizuálisan tartalmazza a jelenlegi személyazonosító igazolvány adattartalmát, olyan beépített, magas biztonságú chippel is rendelkezik, amely
- tárolja a személyazonosító adatokat,
- az állampolgárok döntésétől függően az ujjnyomatukat,
- az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat,
- a társadalombiztosítási, azaz TB-számukat
- és adóazonosító jelüket is.

Mennyire biztonságos, jogosulatlanok hozzáférhetnek a kártyán szereplő adatokhoz?
Hangsúlyozták, hogy egyszerre csak egy funkciót lehet majd használni, megakadályozva ezzel, hogy több adat is hozzáférhető legyen az arra nem jogosultak számára. A kártyán elektronikusan tárolt adatokhoz való teljes hozzáférésre nincs lehetőség.

Mikor kaphatunk újfajta személyazonosító igazolványt?
Az új személyazonosító igazolvány használatára történő átállás fokozatos lesz, január 1-jét követően, ha az állampolgár személyazonosító igazolványt igényel - még akkor is, ha a korábbi nem járt le -, akkor számára már az újfajta okmányt állítja ki a hivatal.

Változott az illetéktörvény! Januártól ingyenes a személyi igazolvány, a lakcímkártya és még egy sor másik igazolvány igénylése - Részletek itt »

Fotó: Pixabay.com
Forrás: MTI

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2016.01.01