5 leggyakoribb kérdés az általános iskolai beiratkozásról - Mikor kell beíratni a leendő elsősöket?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


5 leggyakoribb kérdés az általános iskolai beiratkozásról - Mikor kell beíratni a leendő elsősöket? Mikor kell pontosan beíratni azokat a gyerekeket, akik szeptemberben kezdik meg az első osztályt? Ki számít az idén tankötelesnek? Milyen okmányok szükségesek a beiratkozáshoz? Kötelező-e a körzetes iskolának mindenképpen felvennie a beiratkozó gyereket? Cikkünkben az EMMI hivatalos tájékoztatóját olvashatod. Mikor kell pontosan beíratni azokat a gyerekeket, akik szeptemberben kezdik meg az első osztályt? Ki számít az idén tankötelesnek? Milyen okmányok szükségesek a beiratkozáshoz? Kötelező-e a körzetes iskolának mindenképpen felvennie a beiratkozó gyereket? Cikkünkben az EMMI hivatalos tájékoztatóját olvashatod.

1. Mikor kell pontosan beíratni a szeptemberi első osztályosokat?
A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 50. § (7) bekezdése alapján az  általános iskolába a tanköteles tanulókat az első évfolyamra - az állami intézményfenntartó központ véleményének kikérésével - a kormányhivatal által meghatározott időszakban kell beíratni. A beiratkozásra meghatározott időt a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet (a továbbiakban: miniszteri rendelet) 22. § (1)-(2) bekezdései értelmében az adott évben tanköteles korba lépő gyermeket a szülő április 1-je és április 30-a között - a kormányhivatal által közleményben vagy hirdetményben közzétett időpontban - köteles beíratni a lakóhelye szerint illetékes vagy a választott általános iskola első évfolyamára. Amennyiben a választott iskola a gyermek felvételét elutasító döntést hoz, a szülő a gyermekét a döntés jogerőre emelkedését követő öt napon belül köteles beíratni a kötelező felvételt biztosító iskola első évfolyamára.

A következő tanévre az első évfolyamosokat 2017. április 20. (csütörtök): 8:00 órától 19:00 óráig, valamint 2017. április 21. (péntek): 8:00 órától 18:00 óráig kell beíratni.

2. Ki számít tankötelesnek?
Az Nkt. 45. § (2) bek. alapján a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, legkésőbb az azt követő évben tankötelessé válik. Az a gyermek, akinek esetében azt a szakértői bizottság javasolja, további egy nevelési évig az óvodában részesül ellátásban, és ezt követően válik tankötelessé. A tankötelezettség teljesítése a tanév első tanítási napján kezdődik. Ha a gyermek az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget korábban eléri, a kormányhivatal a szülő kérelmére szakértői bizottság véleménye alapján engedélyezheti, hogy a gyermek hatéves kor előtt megkezdje tankötelezettségének teljesítését.

A tankötelezettség kezdetéről
a) az óvoda vezetője,
b) ha a gyermek nem járt óvodába az iskolaérettségi vizsgálat alapján a szakértői bizottság,
c) az óvoda, az iskola vezetője vagy a szülő kezdeményezésére az iskolaérettségi vizsgálat alapján a szakértői bizottság
dönt.

3. Milyen okmányok szükségesek a beiratkozáshoz?
A miniszteri rendelet 22. § (4) bekezdése szerint az általános iskola első évfolyamára történő beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt, továbbá az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást.

4. Mindenképpen kötelező-e a körzetes iskolának felvennie a gyerekeket?
Igen. Az Nkt. 50. § (6) bekezdése alapján az általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, aki életvitelszerűen az általános iskola körzetében lakik (kötelező felvételt biztosító iskola). Az életvitelszerű ott lakás a tanuló lakóhelyét, ennek hiányában tartózkodási helyét jelenti.  

5. Állandó vagy ideiglenes lakcím alapján döntenek? Mi számít?
Ha van a tanulónak lakcíme, azt kell alapul venni, ennek hiányában a tartózkodási cím alapozza meg az illetékességet.

Fotó: hirado.hu
Forrás: EMMI

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2017.04.20