Veszélyes gyermekjátékokat talált a fogyasztóvédelem! 25 nem felelt meg a követelményeknek a 83 vizsgált játékból

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Veszélyes gyermekjátékokat talált a fogyasztóvédelem! 25 nem felelt meg a követelményeknek a 83 vizsgált játékból A boltokban kapható gyermekjátékokat vizsgálta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). 83 különböző gyermekjátékból (játékbaba, fürdőjáték, fajáték) 25 veszélyesnek bizonyult, ezeket kivonták a forgalomból - közölte az NFH az MTI-vel kedden. A boltokban kapható gyermekjátékokat vizsgálta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). 83 különböző gyermekjátékból (játékbaba, fürdőjáték, fajáték) 25 veszélyesnek bizonyult, ezeket kivonták a forgalomból - közölte az NFH az MTI-vel 2016. június 15-én, kedden.

A játékokról leváló apró darabok akár fulladást is okozhatnak
A hatóság 51-féle műanyag játékot - játékbaba, fürdőjáték, és 32-féle fajátékot vizsgált.

A műanyag játékok közül 21-félében találtak tiltott lágyítószert a szakemberek, amelyek a kisgyermek a szájában a nyállal kioldódhatnak, és a szervezetbe juthatnak.

A szakemberek a vizsgált 21 féle színezett fajátékok festékében nem találtak a vonatkozó határértéket meghaladó veszélyes nehézfémet, így például ólmot, kadmiumot vagy krómot.

A 3 évesnél fiatalabb gyerekeknek készült fajátékokról leválhatnak a kis részek és azokat lenyelve, illetve belélegezve fulladást okozhatnak, éppen ezért nagyon fontos ezeknek a játékoknak is a szigorú ellenőrzése. Ezért a hatóság mechanikai szempontok alapján is megvizsgált 17-féle fajátékot, amelyből 4 nem felelt meg a követelményeknek, mert vagy eleve tartalmaztak kis darabokat, vagy pedig a vizsgálatok során váltak le a kis részek.

Veszélyes gyermekjátékokat talált a fogyasztóvédelem! 25 nem felelt meg a követelményeknek a 83 vizsgált játékból
Egy a huszonöt gyermekjáték közül, ami nem felelt meg

Veszélyes gyermekjátékok listája - itt található
Annak érdekében, hogy a vásárlók ne találkozhassanak a boltokban a veszélyes játékokkal, a hatóság a szükséges intézkedéseket megtette.
A vizsgált (köztük a veszélyes) játékok listája itt található:

A vizsgálatról készült videó itt található:

A veszélyes játékokra vonatkozó intézkedéseket az NFH megtette, az érintett játékok listája, illetve bővebb részletek a hatóság honlapján található.

Forrás: MTI 2016. június 14.

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2016.06.15