Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Kismamákat védő jogszabályok: felmondási tilalom, éjszakai munka és túlóra tilalma, munkaszerződéstől eltér... - Szülők Lapja

Kismamákat védő jogszabályok: felmondási tilalom, éjszakai munka és túlóra tilalma, munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás, szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság

Szülőklapja képKötelező-e a kismamának tájékoztatni a főnökét a várandósságáról? Mit jelent pontosan a kismamákat védő felmondási tilalom? Lehet-e kötelezni a kismama dolgozót túlórára, éjszakai munkára, más helyiségben végzendő munkára? Mikor kötelező a kismamát felmenteni a munkavégzés alól? Jogász válaszol.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária
2016-09-06
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1715 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő Dr. Hajdu - Dudás Mária
Munkajogi ügyvéd
kérdezd szakértőnket a témában >>
Bár a várandósság sokáig nem maradhat titokban, míg nincs látványos jele, addig sem terheli a munkavállalót bejelentési kötelezettség. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor célszerű ilyenkor is – írásban - jelezni az együttműködési kötelezettség jegyében, hiszen ezen tény ismeretében tudja érvényesíteni a munkáltató az alábbi garanciális szabályokat. Tudomásszerzés hiányában ugyanis nem tudhatja a munkáltató, hogy beoszthatja-e éjszakai munkára a kismamát, vagy foglalkoztathatja-e adott munkakörben.

Nem kötelező tájékoztatni a munkáltatót a várandósságról
Ha a betöltött munkakör jellegénél fogva nincs különösebb oka annak, hogy a kismama felfedje a várandósság tényét, erre nem is kötelezhető. Amennyiben a munkáltató például a terhesség tízedik hetében kíván felmondást közölni, még mindig jelezheti a munkavállaló az örömhírt, azzal, hogy élni kíván a felmondási védelmével. Ilyenkor a munkáltató jogszerűen nem szüntetheti meg a felmondással a jogviszonyt.
Sőt, ha a munkáltató már átadta a felmondást, majd a munkavállaló néhány nappal később megtudja, hogy ő már a felmondás közlésekor is várandós volt, szintén érvényesíthető a védelem. Ilyen esetben tehát mihamarabb forduljon a munkáltatójához, és jelezze a jó hírt.

Felmondási tilalom – mit jelent?


A felmondási tilalom azt jelenti, hogy a munkáltató nem szüntetheti meg felmondással a határozatlan idejű munkaviszonyt. Ebből pedig az következik, hogy azonnali hatályú felmondással (amikor a munkavállaló próbaidő alatt áll, vagy lényeges kötelezettségszegést követ el) élhet a munkáltató, és az is, hogy a határozott idejű munkaviszony esetén nincs felmondási védelem.

A felmondási védelem tehát csak akkor illeti meg a munkavállalót, ha erről a munkáltatót tájékoztatta.

Szintén nem szüntethető meg felmondással a munkavállaló munkaviszonya:

  • a szülési szabadság (erre az időszakra kapja a csedet),
  • a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (a gyed és gyes folyósításának ideje), valamint
  • a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap tartama alatt.

Ezekben az esetekben mondhat fel a munkáltató
Amennyiben az anya vagy a gyermekét egyedül nevelő apa, szülési vagy a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot nem vesz igénybe, kikerül a felmondási tilalom alól, azaz a jogviszonya megszüntethető felmondással. Azonban a munkáltató e joga nem korlátlan. A munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással kizárólag olyan okból szüntetheti meg a jogviszonyt, mely azonnali hatályú felmondás alapját képezi. A munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból pedig csak akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál a munkaszerződés szerinti munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

Kivételezés csak azért, mert a dolgozó várandós? Kismamákat védő jogszabályok: felmondási tilalom, éjszakai munka és túlóra tilalma, munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás, szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság


Ez azt jelenti, hogy nem lehet indokolatlan megkülönböztetést tenni a munkavállalóval szemben csak azért, mert várandós. A munkaviszony fennállása alatt a munkáltató nem kötelezheti arra, hogy vesse alá magát terhesség megállapítására irányuló eljárásnak, sőt igazolást sem kérhet arról, hogy várandós-e. Kivéve természetesen, ha a munkavállaló maga hivatkozik e tényre a felmondási védelem érdekében.


Éjszakai munka, túlóra tilalma, munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás


A munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek 3 éves koráig, továbbá a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló esetén gyermeke 3 éves koráig, egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a munkavállaló hozzájárulása esetén alkalmazható, a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be, éjszakai munka, rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el.
A munkavállaló hozzájárulása nélkül nem kötelezhető más helységben végzendő munkára a várandóssága megállapításától gyermeke hároméves koráig.

Egészségi állapotnak megfelelő munkakört kell felajánlani


A munkavállaló számára egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, ha várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig – munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény alapján – a munkakörében nem foglalkoztatható, így például cipelnie kell vagy sugárzásnak kitett helyen dolgozik. Az eredmény kétféle lehet:
  • Ha van felajánlható munkakör, a kismama ennek megfelelő alapbérre jogosult, amely a munkaszerződés szerinti alapbérénél kevesebb nem lehet. Ha azonban a munkavállaló ezt a munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el, fel kell menteni a munkavégzés alól, és erre a tartamra díjazásra sem jogosult.
  • Sok esetben előfordul azonban, hogy a munkáltatónál nincs megfelelő munkakör, ekkor a kismamát szintén fel kell menteni a munkavégzés alól, mely tartamra alapbére illeti meg.

Kismamákat védő jogszabályok: felmondási tilalom, éjszakai munka és túlóra tilalma, munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás, szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság


Mikor mentesül a kismama a munkavégzés alól?


A várandós állapotra tekintettel előírt orvosi vizsgálat a kismamát mentesíti a munkavégzési kötelezettség alól, azaz a munkáltató nem teheti meg, hogy a szabadsága terhére engedi el a vizsgálatokra. Természetesen törekedni kell arra, hogy a kismama a munkaidő után elvégezhető vizsgálatokon lehetőleg ne munkaidő alatt vegyen részt, azonban vannak olyan vizsgálatok, melyek esetében ez nem kivitelezhető. A kötelező orvosi vizsgálat annyi időre mentesíti a munkavállalót a munkavégzési kötelezettség alól, amennyi időre az egészségügyi szolgáltatónak annak elvégzéséhez szüksége van.
A mentesülési szabály érvényes a gyermek megszületését követően is, ugyanis a szoptató anya a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, ikergyermekek esetén kétszer két órára, a kilencedik hónap végéig naponta egy, ikergyermekek esetén naponta két órára mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól.
Hasonló a szabályozás a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés esetén is.

Amennyiben a munkavállaló a fentiekre tekintettel mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, a kiesett időre távolléti díjra jogosult.
    

Szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság


Az anya egybefüggő 24 hét szülési szabadságra jogosult (annak a nőnek is jár, aki a gyermeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette). A szülési szabadságot úgy kell kiadni, hogy legfeljebb 4 hét a szülés várható időpontja elé essen azzal, hogy ettől a felek megállapodása eltérhet.

A munkavállaló fizetés nélküli szabadságra jogosult gyermeke harmadik életéve betöltéséig – a gyermek gondozása céljából –, továbbá gyermeke személyes gondozása érdekében a gyermek 10. életéve betöltéséig a gyes folyósításának tartama alatt.

A fizetés nélküli szabadság a munkavállalót a törvény erejénél fogva megilleti, annak igénybevételéhez elegendő egy erre irányuló írásbeli nyilatkozat.
A megszakítás körében a munkavállaló által megjelölt időpont az irányadó, de arra ügyelni kell, hogy akként jelezze visszatérési szándékát, hogy a munkáltató a 30. naptól köteles foglalkoztatni (tehát az írásbeli bejelentés és a visszatérés között legalább 30 napnak kell eltelnie).

    
Hogyan kell megoldani a kismama helyettesítését?


A munkáltatónak a terhességről való tudomásszerzést követően meg kell oldania a kismama közeledő helyettesítését. Nagyon gyakori, hogy ilyenkor határozatlan időtartamra veszi fel az utódot. Helyesen azonban akkor jár el, ha az új kollégát határozott időtartamra – az érintett munkavállaló távolléte idejére - alkalmazza, így nem áll majd elő az a helyzet, hogy amikor visszatér a kismama, és nincs elegendő munka, két határozatlan időtartamú foglalkoztatott közül kell döntenie. Ez csak a kisebb probléma, a nagyobb fejtörést a felmondás jogszerű indokolása fogja okozni. A határozott idejű foglalkoztatással ez elkerülhető, aztán ha lesz két személynek is elegendő munka, még mindig módosítható a munkaszerződés határozatlan időtartamúvá.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária
Fotó: Pixabay

Címkék: kismama, terhes, várandós, lombik, felmondási tilalom, védelem, kismama dolgozó, munkaadó, munkavállaló, jogszabály,

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Mikor és mennyi szabadság és pótszabadság jár a kismamáknak, szülőknek?

Jár-e munkabér annak a várandós kismamának, aki munkaidőben vesz részt kötelező terhességi vizsgálatokon? Hány órát mentesül a munkavégzés alól a szoptatós kismama a szoptatás időszakában? Kifizetik-e azt nekünk, ha a lombikprogram miatt nem tudunk munkába menni? Hogyan rendelkezik a munkavégzés alóli mentességről a Munka Törvénykönyve?

tovább a cikkre
Kérdések az állásinterjún - Milyen kérdésekre nem vagy köteles válaszolni?
Kérdések az állásinterjún - Milyen kérdésekre nem vagy köteles válaszolni?

Hány gyermeke van? Tud túlórát vállalni? - tipikus kérdések, amelyek gyakran elhangzanak az állásinterjún, pedig a jog szerint nem tehető fel bármikor bármilyen kérdés a jelölt számára! Ha a jogsértés bizonyosságot nyer, akár 700-800 ezer forint büntetést is kiszabhat a bíróság az állásinterjún elhangzott sértő kérdések miatt.

tovább a cikkre
Felmondási védelem várandósoknak: mire vonatkozik és mire nem? Megtörtént esetek
Felmondási védelem várandósoknak: mire vonatkozik és mire nem? Megtörtént esetek

Érvényesíthető-e próbaidő alatt a felmondási tilalom kismamák esetén? Miért célszerű mihamarabb bejelenteni a várandósságot a főnökünknek? Hogyan érinti a próbaidő a veszélyeztetett terhes kismamákat? Jogi szakértőnk megtörtént eseteket ismertet, amikor várandós kismamákat bocsátottak el a munkahelyükről.

tovább a cikkre
Mire figyelj munkavállalásnál? Munkaidő, részmunkaidő, kötetlen munkarend szabályai

Ha 4-6 órában dolgozunk, akkor dolgozhatunk részmunkaidősként is, vagy úgynevezett „rövidebb teljes munkaidőben" is. A két fogalom nem ugyanaz! Jelentősége azért van, mert a járandóságok nem ugyanúgy járnak a két esetben. Mit jelent a behívás alapján történő munka, amely a részmunka egy speciális formája.

tovább a cikkre
Munkabérből történő levonás – Milyen tartozást és hogyan lehet a munkabérből levonni?

Tartozás esetén nettó munkabérünk legfeljebb 33%-át lehet levonni, kivételes esetben 50%-át. Melyek ezek az esetek? Levonhatnak-e a végkielégítésünkből, bónuszunkból, jutalomunkból tartozás, határozat, bírság, tartásdíj esetén? Mi a levonás sorrendje, ha több tartozásunk is van? Munkajogi szakértőnk válaszol.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Hajdu - Dudás Mária - Munkajogi ügyvéd

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Spenótkrém

Spenótkrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 kávéskanál főtt spenót 3-4 kávéskanál margarin

Recept:

A főtt, lehűtött spenótpürét összekeverjük a margarinnal és rákenjük az uzsonnára kínált kenyérszeletre.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Divat

Így lehetsz stílusos akkor is, ha nem akarsz vagyonokat költeni a ruhatáradra - Itt az F&F 2021-es nyári kollekciója

vissza vissza