Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Változott a gyermekápolási táppénz 2016. július 1-jétől! Fontos tudnivalók kisgyerekes családoknak a GYÁP-ró - Szülők Lapja

Változott a gyermekápolási táppénz 2016. július 1-jétől! Fontos tudnivalók kisgyerekes családoknak a GYÁP-ról

Szülőklapja képKinek mennyi gyermekápolási táppénz (GYÁP) nap jár pontosan? 2016. július 1-jétől változtattak ezen a 12 éven aluli gyermek betegsége esetén a szülőt megillető pénzbeli ellátáson. Munkaügyi szakértőnk ismerteti a bölcsődés, óvodás, kisiskolás szülőket érintő jogszabály módosítását és annak hátterét.

Szerző: Horváth Zsolt
2016-08-08
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1435 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő Horváth Zsolt
Munkaügyi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>
A kisgyermekes családok számára nem ismeretlen az a helyzet, amikor a gyermekük lebetegszik, és nem mehet közösségbe (bölcsődébe, óvodába, iskolába). Ilyenkor meg kell oldani, hogy valaki otthon maradjon a gyermekkel, míg a gyógyulás tart.

A szerencsésebbek mozgósítani tudják valamelyik nagyszülőt, hogy ne essenek ki a munkából, esetleg néhány napra szabadságot kérnek a munkáltatójuktól, hogy a jövedelmük az érintett hónapban ne legyen kevesebb. De mi a helyzet akkor, ha nincs más megoldás, és valamelyik szülő marad otthon a gyermekkel?

Gyermekápolási táppénz - GYÁP


Erre az esetre találták ki a gyermekápolási táppénzt (GYÁP), amikor a gyermekünk jogán kerülünk keresőképtelen állományba. Ez az ellátás - hasonlóan a normál táppénzhez - jóval kevesebb összegű, mint a munkabér, ráadásul korlátozottan áll a szülők rendelkezésére.

GYÁP napok száma – sokszor nem elegendő a szülők számára
Aki hozzám hasonló kisgyermekes szülő, az tapasztalatból tudja, hogy az a gyermek, aki közösségbe jár, előbb-utóbb általában összeszed valamilyen betegséget, és otthoni lábadozásra lesz ítélve. Ez főleg akkor jellemző, amikor a gyermek első alkalommal kezd közösségbe járni. Így nem ritka, hogy a szülők rendelkezésére álló GYÁP napok száma nem elegendő a felmerülő betegségek gyógyulási idejére.

Változás 2016-évben: módosult az együtt élő szülők GYÁP napjainak jogosultsága
2016. július 1-je előtt az együtt élő szülők jelentős hátrányban voltak az egyedülállókkal szemben, már ami az őket megillető GYÁP napok számát illeti.
Egy törvénymódosítás most épp ezt a különbséget törölte el. A cél az volt, hogy az együtt élő szülők együttesen ugyanannyi napnyi gyermekápolási táppénzre legyenek jogosultak, mint az egyedülálló szülők.


Kinek mennyi GYÁP nap jár pontosan?


Az alábbi táblában láthatják, hogy a gyermek életkorától függően, és a családi állapotra tekintettel hány nap GYÁP jár pontosan.

Változott a gyermekápolási táppénz 2016. július 1-jétől! Fontos tudnivalók kisgyerekes családoknak a GYÁP-ról

Ez az intézkedés jelentősen lecsökkentette a gyermekápolási táppénzzel kapcsolatos ügyintézési időt és az ehhez kapcsolódó adminisztrációs feladatokat. Sőt, remélhetőleg azoknak a száma is csökken majd, akik kimerítik a rendelkezésre álló gyermekápolási táppénzes napok számát, és így arra kényszerülnek, hogy szabadságot vegyenek ki, esetleg teljesen szabálytalan módon, saját jogon igényeljenek táppénzt, amihez azért a háziorvos közreműködése is kell.

Szerző: Horváth Zsolt
Fotó: Pixabay

Címkék: gyermekápolási táppénz, GYÁP, GYÁP napok száma, változás 2016, bölcsőde, óvoda, iskola

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Családi támogatások változása 2015-ben: családi otthonteremtési kedvezmény, diplomás gyed, adókedvezmények, részmunkaidő, stb.

Gyermekes családokat és fiatal párokat érintő kedvezményekről, állami támogatásokról indul kampány 2015 elején. Ezáltal a családi otthonteremtési kedvezményről (korábbi szocpol), diplomás gyed-ről, részmunkaidős foglalkoztatásról, stb. lehet többet megtudni.

tovább a cikkre
CSED, GYED, GYES és ellátások kisokosa

Anyasági támogatás, Apanap, Állami támogatás kisgyermekes szülőknek is, Apanap, Apasági nyilatkozat, Álláskeresési támogatás, Babakötvény – Start számla, Betegszabadság, Biztosítási jogviszony, Családi kedvezmény, Családi pótlék, Családi ellátás az EU-ban, Csecsemőgondozási díj - CSED, Első házasok kedvezménye, Egyedülálló szülő, Egészségügyi Szolgáltatási Díj, Felmondási védettség, GYÁS (Tgyás, Terhességi gyermekágyi segély), GYED, GYED Extra, GYES, GYES Extra, GYET, Gyermekápolási táppénz, Gyermek után járó szabadság, Lakcímkártya, Start Plusz Kártya, Születési anyakönyvi kivonat, Születési támogatás, TAJ-kártya.

tovább a cikkre
Egyszeri anyasági támogatás

Anyasági támogatásra a szülést követően az a nő jogosult, aki terhessége alatt legalább négy alkalommal - koraszülés esetén legalább egyszer - terhesgondozáson részt vett.

tovább a cikkre
Az iskolakezdési támogatás

Már csak néhány nap van hátra az iskolakezdésig. Szeptember 1. nemcsak a gyermekek számára okozhat fejtörést, gyakran a szülők is bajban vannak, hogy a tanszerek, tankönyvek árát hogyan teremtsék elő.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Horváth Zsolt - Munkaügyi szakértő

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Rakott babapiskóta

Rakott babapiskóta

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g babapiskóta 10 g vaníliás pudingpor (főzés nélküli) 50 ml tej 100 g ananász konzerv

Recept:

A babapiskótát beáztatjuk az ananászkonzerv levébe. A pudingport felverjük a tejjel. Egy tálba teszünk egy réteg piskótát, rá a pudingot, végül az ananászdarabokat. Behűtve tálaljuk. Ananász helyett készíthetjük friss naranccsal, eperrel vagy bármilyen i(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Kizuhant egy 4 éves kislány a második emeletről, életveszélyes az állapota - A nagymama egyedül hagyta a lakásban

vissza vissza