Családosok, figyelem! Több százezres adótartozást halmozhatsz fel, ha erre nem figyelsz!

Horváth Zsolt

Hivatalos ügyek

Horváth Zsolt


Családosok, figyelem! Több százezres adótartozást halmozhatsz fel, ha erre nem figyelsz! Munkaügyi szakértőnk tapasztalata szerint erről a nyilatkozatról rendszeresen elfeledkeznek a szülők, pedig mulasztás esetén nem csak befizetési kötelezettség, hanem még bírság is keletkezhet az adóhatóság felé. Még nem késő lépni! Júniusban, az iskola végeztével, körülbelül 110 ezer diák érettségizett, legtöbbjük sikerrel. Az eredményes vizsgák után a szülők is megnyugodhattak egy kicsit, hiszen lezárult egy izgalmakkal teli időszak. Azonban nekik is van egy fontos teendőjük: Módosító nyilatkozatot kell tenniük a munkáltatójuk felé!

Érettségi után megszűnik a családi adókedvezményre való jogosultság
Nem másról, mint a családi adókedvezményről! Ugyanis az a szülő, aki eddig igénybe vette az érettségiző gyermeke után a családi adókedvezményt, az érettségi után - a tanulói jogviszony megszűnésével - nem lesz jogosult a családi pótlékra, így a családi kedvezményre való jogosultsága is megszűnik, még akkor is, ha az érintett gyermek várhatóan szeptembertől a felsőoktatásban tanul tovább.

Akik a családi kedvezményt közösen érvényesítik, ott természetesen mindkét félnek módosítania kell a nyilatkozatát.

Befizetési kötelezettség és bírság is keletkezhet, ha elmulasztjuk a nyilatkozatot
Tapasztalatom szerint erről rendszeresen elfelejtkeznek az érintett szülők, pedig azt a kedvezmény érvényesítőjének kell jeleznie a munkáltatója felé. Aki ezt nem tette meg már korábban, az igyekezzen, hiszen aki ezt elmulasztja, az jogalap nélkül érvényesíti a kedvezményt, és így az adóév végén befizetési kötelezettsége keletkezhet. Ráadásul, ha ennek a kötelezettségnek az összege meghaladja a 10.000.-Ft-ot, akkor még 12%-os bírságot is meg kell fizetnie az adóhátralék után.

Családosok, figyelem! Több százezres adótartozást halmozhatsz fel, ha erre nem figyelsz!

Példa kétgyermekes család esetén
Például egy kétgyermekes családnál, ha az érettségizett gyermek nem tanul tovább, ez a feledékenység havonta 15.000.-Ft adóhátralékot generál, így ha év végéig nem nyilatkoznak a munkáltató felé, akkor 90.000.-Ft adókülönbözetet és ezzel együtt 10.800.-Ft bírságot kell majd megfizetniük.

Példa háromgyerekes család esetén
Egy háromgyermekes családnál már sokkal magasabb összegre is rúghat az adótartozás, hiszen a fenti példánál maradva, ha év végéig jogosulatlanul veszik igénybe az adókedvezményt az érettségizett gyermek után (aki sehol nem tanul tovább), akkor 444.000.-Ft + 53.280.-Ft, összesen 497.280.-Ft-ot kell befizetniük. Ez már tetemes összeg, amit még részletekben sem könnyű rendezni az adóhatóság felé.

Mi a teendő, ha a gyermek továbbtanul, OKJ-s képzésen vesz részt?
Jó hír, hogy amennyiben a leérettségizett gyermek szeptembertől felsőoktatási intézmény hallgatója lesz, és nem végez keresőtevékenységet, akkor ő már eltartottnak minősül, amely azt jelenti, hogy a családi pótlék és a családi kedvezmény összegének megállapításakor beszámítható a gyermekek számába. Ráadásul a hatályos kormányrendelet szerint két hónapra visszamenőleg figyelembe lehet venni őt, persze ha van olyan gyermek a háztartásban, aki után még családi pótlékra, ezáltal családi adókedvezményre jogosult a szülő.

Így tehát, ha júniusban befejezi tanulmányait a gyermek és szeptembertől hallgatói jogviszonya keletkezik, akkor visszamenőlegesen július és augusztus hónapokban is eltartottként lehet figyelembe venni, nem csak szeptembertől!
Azon gyermek után, aki szeptembertől közoktatási intézmény tanulója lesz (például OKJ-s képzésen vesz részt), és rá tekintettel a szülei még jogosultak családi pótlékra, ugyanúgy két hónapra visszamenőleg, kedvezményezett eltartottként lehet igényelni a családi adókedvezményt.

Összegezve a fentieket, minden érettségiző gyermek szülőjének azt javaslom, hogy jelezze a változást a munkáltatója felé, és ha szükséges, akkor a továbbtanulástól függően szeptemberben nyilatkozzon ismét. Még akkor is érdemes módosítani a nyilatkozatot, ha biztosak vagyunk abban, hogy gyermekünk továbbtanul, hiszen bármikor közbejöhet olyan tényező, amely esetlegesen meghiúsítja a továbbtanulást.

Szerző: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Fotó: Pixabay

Horváth Zsolt

Hivatalos ügyek

Horváth Zsolt


2016.08.15