Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Családosok, figyelem! Több százezres adótartozást halmozhatsz fel, ha erre nem figyelsz! - Szülők Lapja

Családosok, figyelem! Több százezres adótartozást halmozhatsz fel, ha erre nem figyelsz!

Szülőklapja képMunkaügyi szakértőnk tapasztalata szerint erről a nyilatkozatról rendszeresen elfeledkeznek a szülők, pedig mulasztás esetén nem csak befizetési kötelezettség, hanem még bírság is keletkezhet az adóhatóság felé. Még nem késő lépni!

Szerző: Horváth Zsolt
2016-08-15
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Horváth Zsolt
Munkaügyi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>
Júniusban, az iskola végeztével, körülbelül 110 ezer diák érettségizett, legtöbbjük sikerrel. Az eredményes vizsgák után a szülők is megnyugodhattak egy kicsit, hiszen lezárult egy izgalmakkal teli időszak. Azonban nekik is van egy fontos teendőjük: Módosító nyilatkozatot kell tenniük a munkáltatójuk felé!

Érettségi után megszűnik a családi adókedvezményre való jogosultság
Nem másról, mint a családi adókedvezményről! Ugyanis az a szülő, aki eddig igénybe vette az érettségiző gyermeke után a családi adókedvezményt, az érettségi után - a tanulói jogviszony megszűnésével - nem lesz jogosult a családi pótlékra, így a családi kedvezményre való jogosultsága is megszűnik, még akkor is, ha az érintett gyermek várhatóan szeptembertől a felsőoktatásban tanul tovább.

Akik a családi kedvezményt közösen érvényesítik, ott természetesen mindkét félnek módosítania kell a nyilatkozatát.

Befizetési kötelezettség és bírság is keletkezhet, ha elmulasztjuk a nyilatkozatot
Tapasztalatom szerint erről rendszeresen elfelejtkeznek az érintett szülők, pedig azt a kedvezmény érvényesítőjének kell jeleznie a munkáltatója felé. Aki ezt nem tette meg már korábban, az igyekezzen, hiszen aki ezt elmulasztja, az jogalap nélkül érvényesíti a kedvezményt, és így az adóév végén befizetési kötelezettsége keletkezhet. Ráadásul, ha ennek a kötelezettségnek az összege meghaladja a 10.000.-Ft-ot, akkor még 12%-os bírságot is meg kell fizetnie az adóhátralék után.

Családosok, figyelem! Több százezres adótartozást halmozhatsz fel, ha erre nem figyelsz!

Példa kétgyermekes család esetén
Például egy kétgyermekes családnál, ha az érettségizett gyermek nem tanul tovább, ez a feledékenység havonta 15.000.-Ft adóhátralékot generál, így ha év végéig nem nyilatkoznak a munkáltató felé, akkor 90.000.-Ft adókülönbözetet és ezzel együtt 10.800.-Ft bírságot kell majd megfizetniük.

Példa háromgyerekes család esetén
Egy háromgyermekes családnál már sokkal magasabb összegre is rúghat az adótartozás, hiszen a fenti példánál maradva, ha év végéig jogosulatlanul veszik igénybe az adókedvezményt az érettségizett gyermek után (aki sehol nem tanul tovább), akkor 444.000.-Ft + 53.280.-Ft, összesen 497.280.-Ft-ot kell befizetniük. Ez már tetemes összeg, amit még részletekben sem könnyű rendezni az adóhatóság felé.

Mi a teendő, ha a gyermek továbbtanul, OKJ-s képzésen vesz részt?
Jó hír, hogy amennyiben a leérettségizett gyermek szeptembertől felsőoktatási intézmény hallgatója lesz, és nem végez keresőtevékenységet, akkor ő már eltartottnak minősül, amely azt jelenti, hogy a családi pótlék és a családi kedvezmény összegének megállapításakor beszámítható a gyermekek számába. Ráadásul a hatályos kormányrendelet szerint két hónapra visszamenőleg figyelembe lehet venni őt, persze ha van olyan gyermek a háztartásban, aki után még családi pótlékra, ezáltal családi adókedvezményre jogosult a szülő.

Így tehát, ha júniusban befejezi tanulmányait a gyermek és szeptembertől hallgatói jogviszonya keletkezik, akkor visszamenőlegesen július és augusztus hónapokban is eltartottként lehet figyelembe venni, nem csak szeptembertől!
Azon gyermek után, aki szeptembertől közoktatási intézmény tanulója lesz (például OKJ-s képzésen vesz részt), és rá tekintettel a szülei még jogosultak családi pótlékra, ugyanúgy két hónapra visszamenőleg, kedvezményezett eltartottként lehet igényelni a családi adókedvezményt.

Összegezve a fentieket, minden érettségiző gyermek szülőjének azt javaslom, hogy jelezze a változást a munkáltatója felé, és ha szükséges, akkor a továbbtanulástól függően szeptemberben nyilatkozzon ismét. Még akkor is érdemes módosítani a nyilatkozatot, ha biztosak vagyunk abban, hogy gyermekünk továbbtanul, hiszen bármikor közbejöhet olyan tényező, amely esetlegesen meghiúsítja a továbbtanulást.

Szerző: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Fotó: Pixabay

Címkék: család, adókedvezmény, családi adókedvezmény, Módosító nyilatkozat a munkáltató felé, érettségi, adóhátralék, adótartozás, bírság

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Családokat érintő jogszabályváltozások 2016-ban: szja, családi adókedvezmény, gyed, minimálbér, egészségügyi járulék
Családokat érintő jogszabályváltozások 2016-ban: szja, családi adókedvezmény, gyed, minimálbér, egészségügyi járulék

2016. január 1-jével módosult a személyi jövedelemadó (szja) mértéke, változott a családi adókedvezmény, módosult a gyed hossza, emelkedett a minimálbér, a garantált bérminimum, illetve az egészségügyi szolgáltatási járulékának összege.

tovább a cikkre
Családi adókedvezmény 2016: januártól ennyivel emelkedik az összeg
Családi adókedvezmény 2016: januártól ennyivel emelkedik az összeg

Nő a kétgyerekesek családi adókedvezménye 2016. január 1-jétől és a testvérek fontosságát bemutató kampány is indul - jelentette be az Emmi hivatalos sajtótájékoztatóján.

tovább a cikkre
Iskolakezdési támogatás – idén is érdemes igénybe venni

Az iskolakezdés gyermekenként akár 50 ezer forintot is meghaladó terhét az idén is csökkenteni lehet a munkáltatótól kapott iskolakezdési támogatással. A kedvezményes adózású támogatás maximuma idén 27.900 forint - olvasható az RSM DTM adótanácsadó és pénzügyi szolgáltató blogján.

tovább a cikkre
CSED, GYED, GYES és ellátások kisokosa

Anyasági támogatás, Apanap, Állami támogatás kisgyermekes szülőknek is, Apanap, Apasági nyilatkozat, Álláskeresési támogatás, Babakötvény – Start számla, Betegszabadság, Biztosítási jogviszony, Családi kedvezmény, Családi pótlék, Családi ellátás az EU-ban, Csecsemőgondozási díj - CSED, Első házasok kedvezménye, Egyedülálló szülő, Egészségügyi Szolgáltatási Díj, Felmondási védettség, GYÁS (Tgyás, Terhességi gyermekágyi segély), GYED, GYED Extra, GYES, GYES Extra, GYET, Gyermekápolási táppénz, Gyermek után járó szabadság, Lakcímkártya, Start Plusz Kártya, Születési anyakönyvi kivonat, Születési támogatás, TAJ-kártya.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Horváth Zsolt - Munkaügyi szakértő

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sajtmártás

Sajtmártás

Mártások >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 20 g vaj 20 g liszt 150 ml tej, vagy babatej sajt

Recept:

A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd habzásig hevítjük. Felöntjük babatejjel, vagy tejjel és sűrűre főzzük. Forrón belekeverjük a sajtot.

Vacsorára önálló ételként, vagy kísérőként is adhatjuk hús, felfújt, vagy tojás&(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Kizuhant egy 4 éves kislány a második emeletről, életveszélyes az állapota - A nagymama egyedül hagyta a lakásban

vissza vissza