Családokat, kismamákat, első házasokat érintő változások 2017-ben: családi adókedvezmény, első házasok kedvezménye, gyed, gyáp, táppénz

Horváth Zsolt

Hivatalos ügyek

Horváth Zsolt


Családokat, kismamákat, első házasokat érintő változások 2017-ben: családi adókedvezmény, első házasok kedvezménye, gyed, gyáp, táppénz 2017. január 1-jétől változások léptek érvénybe az első házasok kedvezménye, családi adókedvezmény, táppénz, gyermekápolási táppénz, gyermekgondozási díj, minimálbér, garantált bérminimum kapcsán. Vállalkozó kismamák és kisgyerekes anyukák számára pedig kedvező hír, hogy emelték a bevételi értékhatárt. Munkaügyi szakértőnk összefoglalója. Ismét megkezdtünk egy évet, és ezzel rengeteg változást kell megszoknunk főleg, hogy az elmúlt év utolsó hónapjaiban elfogadott törvénymódosítások többsége már év elejétől életbe lép. Ezzel kapcsolatban hívnám fel a figyelmet néhány igen fontos változásra, amely a kisgyerekes szülőket és a kismamákat is érinti.
 

Családi adókedvezmény 2017


A családi adókedvezménnyel kapcsolatban négy dolgot emelnék ki, melyek apró, de annál fontosabb változások:

1. 2017. január 1-jétől a családi adókedvezményt az adóelőleg nyilatkozat alapján csak a kedvezményezett eltartott és az eltartott adóazonosító jelének feltüntetésével lehet igényelni, már nem lesz elegendő csupán a természetes azonosítók feltüntetése. Így, aki nem rendelkezik vele, vagy nem tudja a gyermeke adóazonosító jelét, az sürgősen szerezze be, ugyanis e nélkül nem tudja majd igényelni az adókedvezményt.

2. Egy fontos, de egyben igen kedvező változás, hogy idén már nem kell a házastárs/élettárs munkáltatójának az igénylő nyilatkozatát visszaigazolni. Ez eddig sokszor nehézkesen ment, és jó néhány esetben sok időt vett igénybe, így ez jelentősen leegyszerűsíti az igénylés folyamatát.

3. Könnyebbség az igénylők számára az is, hogy a családi kedvezményt érvényesítő személynek a gyermeke születését követően nem kell majd új nyilatkozatot tennie a munkáltató részére, ha korábban már a magzatra tekintettel érvényesítette azt.

4. És végül változott a családi kedvezmény összege is, hiszen 2017-ben ismét nő a családjukban két eltartottat nevelő magánszemélyek kedvezménye 2 500 forinttal.

Eszerint a családi kedvezmény 2017-ben - az eltartottak lélekszámától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy eltartott esetén 66 670 Forint, kettő eltartott esetén 100 000 Forint, három vagy annál több eltartott esetén 220 000 Forint. Ez a nettó bérben egy eltartott esetén 10 000 Forintot, kettő eltartott esetén 15 000 Forintot, három vagy annál több eltartott esetén 33 000 Forintot jelent kedvezményezett eltartottanként havonta.

Minimálbér és garantált bérminimum 2017


Ahogy azt már megszokhattuk, idén is változtak a minimális jövedelmek. Így 2017. január 1-jétől a minimálbér 127 500 Forint/hó, a garantált bérminimum 161 000 Forint/hó lett.

Mivel a társadalombiztosítási ellátások számításánál igen nagy szerepe lehet a minimálbér nagyságának, ezért ezen ellátások összegét is pozitívan befolyásolhatja a minimálbér változása.


Táppénz, gyermekápolási táppénz, gyermekgondozási díj 2017


A minimálbér változásának köszönhetően az idei évben a táppénz maximálisan adható összege 8 500 Forint/napra emelkedett (2016-ban ez az összeg 7 400 forint/nap volt).

Nincs ez másképp a gyermekgondozási díj esetében sem, hiszen a maximum adható ellátás összege 178 500 Forint/hóra nőtt (ez korábban 155 400Forint /hó összeg volt).
 

Első házasok kedvezménye 2017


Kedvező változás, hogy 2017. január 1-től a házasságkötéstől számított 24 hónapig feltétel nélkül érvényesíthető az első házasok kedvezménye, így már a családi kedvezménnyel együtt is igénybe vehető, ráadásul egy átmeneti szabálynak köszönhetően ez vonatkozik azokra is, akik 2015. január 1 - 2016. december 31-i időszakban kötötték a házasságukat. Így azok a munkavállalók, akik 2015-ben, vagy 2016-ban az első házasok kedvezményét gyermekük születése miatt nem tudták 24 hónapig igénybe venni, visszamenőlegesen 2016-ra vonatkozóan a személyi jövedelemadó bevallásukban, 2015-re önellenőrzéssel tudják érvényesíteni azt.

MÉG TÖBB INFÓ - FIATAL HÁZASOK KEDVEZMÉNYE 2017 »»


Vállalkozó kismamákat, kisgyerekes anyukákat érintő 2017-es változások


Jó hír a KATA-s vállalkozóknak, hogy a korábbi 6 millió forintról 12 millió forintra emelték azt a bevételi értékhatárt, ameddig a tételesadó-fizetési kötelezettség fennáll. De az a vállalkozó is jobban jár, aki a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazza, hiszen 2017. január 1-jétől ők is csak 9% vállalkozói személyi jövedelemadót fizetnek a korábbi 19, illetve 10% helyett.

Szerző: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Fotó: Pixabay

Horváth Zsolt

Hivatalos ügyek

Horváth Zsolt


2017.01.05