Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Családokat, kismamákat, első házasokat érintő változások 2017-ben: családi adókedvezmény, első házasok kedv... - Szülők Lapja

Családokat, kismamákat, első házasokat érintő változások 2017-ben: családi adókedvezmény, első házasok kedvezménye, gyed, gyáp, táppénz

Szülőklapja kép2017. január 1-jétől változások léptek érvénybe az első házasok kedvezménye, családi adókedvezmény, táppénz, gyermekápolási táppénz, gyermekgondozási díj, minimálbér, garantált bérminimum kapcsán. Vállalkozó kismamák és kisgyerekes anyukák számára pedig kedvező hír, hogy emelték a bevételi értékhatárt. Munkaügyi szakértőnk összefoglalója.

Szerző: Horváth Zsolt
2017-01-05
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1310 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő Horváth Zsolt
Munkaügyi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>
Ismét megkezdtünk egy évet, és ezzel rengeteg változást kell megszoknunk főleg, hogy az elmúlt év utolsó hónapjaiban elfogadott törvénymódosítások többsége már év elejétől életbe lép. Ezzel kapcsolatban hívnám fel a figyelmet néhány igen fontos változásra, amely a kisgyerekes szülőket és a kismamákat is érinti.
 

Családi adókedvezmény 2017


A családi adókedvezménnyel kapcsolatban négy dolgot emelnék ki, melyek apró, de annál fontosabb változások:

1. 2017. január 1-jétől a családi adókedvezményt az adóelőleg nyilatkozat alapján csak a kedvezményezett eltartott és az eltartott adóazonosító jelének feltüntetésével lehet igényelni, már nem lesz elegendő csupán a természetes azonosítók feltüntetése. Így, aki nem rendelkezik vele, vagy nem tudja a gyermeke adóazonosító jelét, az sürgősen szerezze be, ugyanis e nélkül nem tudja majd igényelni az adókedvezményt.

2. Egy fontos, de egyben igen kedvező változás, hogy idén már nem kell a házastárs/élettárs munkáltatójának az igénylő nyilatkozatát visszaigazolni. Ez eddig sokszor nehézkesen ment, és jó néhány esetben sok időt vett igénybe, így ez jelentősen leegyszerűsíti az igénylés folyamatát.

3. Könnyebbség az igénylők számára az is, hogy a családi kedvezményt érvényesítő személynek a gyermeke születését követően nem kell majd új nyilatkozatot tennie a munkáltató részére, ha korábban már a magzatra tekintettel érvényesítette azt.

4. És végül változott a családi kedvezmény összege is, hiszen 2017-ben ismét nő a családjukban két eltartottat nevelő magánszemélyek kedvezménye 2 500 forinttal.

Eszerint a családi kedvezmény 2017-ben - az eltartottak lélekszámától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy eltartott esetén 66 670 Forint, kettő eltartott esetén 100 000 Forint, három vagy annál több eltartott esetén 220 000 Forint. Ez a nettó bérben egy eltartott esetén 10 000 Forintot, kettő eltartott esetén 15 000 Forintot, három vagy annál több eltartott esetén 33 000 Forintot jelent kedvezményezett eltartottanként havonta.

Minimálbér és garantált bérminimum 2017


Ahogy azt már megszokhattuk, idén is változtak a minimális jövedelmek. Így 2017. január 1-jétől a minimálbér 127 500 Forint/hó, a garantált bérminimum 161 000 Forint/hó lett.

Mivel a társadalombiztosítási ellátások számításánál igen nagy szerepe lehet a minimálbér nagyságának, ezért ezen ellátások összegét is pozitívan befolyásolhatja a minimálbér változása.


Táppénz, gyermekápolási táppénz, gyermekgondozási díj 2017


A minimálbér változásának köszönhetően az idei évben a táppénz maximálisan adható összege 8 500 Forint/napra emelkedett (2016-ban ez az összeg 7 400 forint/nap volt).

Nincs ez másképp a gyermekgondozási díj esetében sem, hiszen a maximum adható ellátás összege 178 500 Forint/hóra nőtt (ez korábban 155 400Forint /hó összeg volt).
 

Első házasok kedvezménye 2017


Kedvező változás, hogy 2017. január 1-től a házasságkötéstől számított 24 hónapig feltétel nélkül érvényesíthető az első házasok kedvezménye, így már a családi kedvezménnyel együtt is igénybe vehető, ráadásul egy átmeneti szabálynak köszönhetően ez vonatkozik azokra is, akik 2015. január 1 - 2016. december 31-i időszakban kötötték a házasságukat. Így azok a munkavállalók, akik 2015-ben, vagy 2016-ban az első házasok kedvezményét gyermekük születése miatt nem tudták 24 hónapig igénybe venni, visszamenőlegesen 2016-ra vonatkozóan a személyi jövedelemadó bevallásukban, 2015-re önellenőrzéssel tudják érvényesíteni azt.

MÉG TÖBB INFÓ - FIATAL HÁZASOK KEDVEZMÉNYE 2017 »»


Vállalkozó kismamákat, kisgyerekes anyukákat érintő 2017-es változások


Jó hír a KATA-s vállalkozóknak, hogy a korábbi 6 millió forintról 12 millió forintra emelték azt a bevételi értékhatárt, ameddig a tételesadó-fizetési kötelezettség fennáll. De az a vállalkozó is jobban jár, aki a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazza, hiszen 2017. január 1-jétől ők is csak 9% vállalkozói személyi jövedelemadót fizetnek a korábbi 19, illetve 10% helyett.

Szerző: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Fotó: Pixabay

Címkék: családi adókedvezmény 2017, minimálbér 2017, garantált bérminimum 2017, KATA 2017, első házasok kedvezménye 2017, gyermekgondozási díj 2017, táppénz 2017

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Családi pótlék, gyes, gyet - Decemberben duplán kapják meg a családok! Mikor és hogyan jutsz hozzá az összeghez?
Családi pótlék, gyes, gyet - Decemberben duplán kapják meg a családok! Mikor és hogyan jutsz hozzá az összeghez?

A januárban esedékes alanyi jogon járó családtámogatások - családi pótlék, gyermekgondozási segély és gyermeknevelési támogatás - kifizetését előrébb hozták, így a családok még karácsony előtt megkapják ezt az összeget. Az idei évhez hasonlóan jövőre ismét ötezer forinttal emelkedik a két gyereket nevelők családi adókedvezménye.

tovább a cikkre
Családi adókedvezmény érvényesítése az adóbevallásban: 2017-től már szükséges hozzá a gyerekek adóazonosító jele is
Családi adókedvezmény érvényesítése az adóbevallásban: 2017-től már szükséges hozzá a gyerekek adóazonosító jele is

A NAV értesítőlevele, ami sokak postaládájába novemberig belekerül, egy tavalyi törvénymódosítás kapcsán érinti a kisgyermekes családokat, ugyanis 2017. január 1-jétől a családi adókedvezmény igénylése valamelyest módosult – ezt a fontos tudnivalót magyarázza el közérthetően Horváth Zsolt munkaügyi szakértőnk.

tovább a cikkre
CSED, GYED, GYES és ellátások kisokosa

Anyasági támogatás, Apanap, Állami támogatás kisgyermekes szülőknek is, Apanap, Apasági nyilatkozat, Álláskeresési támogatás, Babakötvény – Start számla, Betegszabadság, Biztosítási jogviszony, Családi kedvezmény, Családi pótlék, Családi ellátás az EU-ban, Csecsemőgondozási díj - CSED, Első házasok kedvezménye, Egyedülálló szülő, Egészségügyi Szolgáltatási Díj, Felmondási védettség, GYÁS (Tgyás, Terhességi gyermekágyi segély), GYED, GYED Extra, GYES, GYES Extra, GYET, Gyermekápolási táppénz, Gyermek után járó szabadság, Lakcímkártya, Start Plusz Kártya, Születési anyakönyvi kivonat, Születési támogatás, TAJ-kártya.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Horváth Zsolt - Munkaügyi szakértő

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgarépás burgonyapüré-leves

Sárgarépás burgonyapüré-leves

Levesek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g burgonya 30 g sárgarépa só

Recept:

A burgonyát és a sárgarépát alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és feltesszük kb. 200-300 ml vízben főzni. Enyhén sózhatjuk. Mikor puhára főtt, átturmixoljuk, hogy ne maradjanak benne zöldségdarabok. Még egyszer átforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Szülés

Telefonon segítettek világra egy kisbabát a mentők Zuglóban - Így született a kis Jázmin!

vissza vissza