Adóbevallás 2017: idén neked is elkészíti a NAV az adóbevallásodat! - Fontos tudnivalók, határidők a 2017-es szja-bevallás kapcsán

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Adóbevallás 2017: idén neked is elkészíti a NAV az adóbevallásodat! - Fontos tudnivalók, határidők a 2017-es szja-bevallás kapcsán A 2017-es évtől már a NAV készíti el a legtöbb adózónak az adóbevallását. De kiknek nem készíti el a NAV az szja-bevallását? Hogyan lehet jóváhagyni és ellenőrizni a NAV által elkészített bevallási tervezetet? Miért fontos az adózó szempontjából a március 15-i határidő? Az idei személyijövedelem-adózásról szóló tájékoztató leveleket hétfőtől kézbesíti a posta, ebből mindenki tájékozódhat az idei újdonságokról, illetve arról, hogy milyen feltételek esetén nem tartozik a túlnyomó többséghez, akiknek már az adóhatóság készíti el a bevallását - mondta Tállai András az MTI-nek.

Idén már a NAV készíti el 3,8 millió adózónak az szja-bevallás tervezetét
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője hangsúlyozta: a munkáltatók és a kifizetők adatai alapján mindenki, azaz, ahogy mondani szokás, a bérből és fizetésből élők személyijövedelemadó-bevallása összeállítható. A NAV tehát idén először, ezeket az adatokat felhasználva mintegy 3,8 millió adózónak készíti el az szja-bevallás tervezetét.

Kiknek nem készíti el a NAV az adóbevallásukat?
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy természetesen az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek továbbra is maguknak kell elkészíteniük bevallásukat, hiszen az ő jövedelmi adataik teljes körűen nem állnak rendelkezésre.

Hogyan kell jóváhagyni a NAV által elkészített szja-bevallás tervezetét?
Ismertetése szerint akiknek a NAV készíti el a bevallás tervezetét, azoknak is jóvá kell hagyniuk azt.

A legegyszerűbb azoknak lesz, akiknek van ügyfélkapujuk, hiszen ők március 15-től egy gombnyomással elérhetik a bevallási tervezetet, amit ha kell, kiegészíthetnek a véglegesítés előtt - mondta Tállai András.

Akik viszont nem nyitnak ügyfélkaput, azok kérhetik, hogy a NAV postán küldje meg a tervezetet, vagy akár személyesen megnézhetik a NAV ügyfélszolgálatán a hivatal által készített bevallást - tette hozzá.

Meddig és hogyan kérhető a bevallási tervezet postázása a jóváhagyás miatt?
Március 15. fontos dátum, mert addig lehet kérni a postázást akár SMS-ben, akár a NAV honlapján, telefonon vagy az ügyfélszolgálaton - hívta fel a figyelmet a NAV vezetője, aki szerint a tájékoztató levélből mindenki számára egyértelműen kiderül, mi a teendője.

Hogyan rendezhetik az adófizetési kötelezettségüket, akiknek hátralékuk van?
A levélben egyebek között felhívják a figyelmet arra, hogy akinek a tervezet szerint az előlegeken felül adófizetési kötelezettsége van, azt banki átutalással is rendezheti, sőt kérhet részletfizetést is, ha a hátralék nem több 200 ezer forintnál.

Miért fontos ellenőrizni a NAV által készített bevallási tervezetet?
Az államtitkár valószínűnek tartja, hogy a legtöbb adózónak lényegében semmit nem kell tennie, mert a bevallási tervezet valamennyi adatát pontosan rögzíti.
Az viszont fontos, hogy mindenki nézze meg a tervezetet ügyfélkapun vagy a postán kapott formában, esetleg az ügyfélszolgálaton, mert az állampolgárok felelőssége, hogy jövedelmükről precíz bevallás készüljön, abból ne hiányozzék semmi. Azokról a jövedelmekről ugyanis, amelyekről nem érkezett adat év közben a NAV-hoz, az adózóknak maguknak kell számot adniuk, ezért van lehetőség a bevallási tervezet kiegészítésére - hangsúlyozta Tállai András.

Az adózó hogyan rendelkezhet az adó 1+1 százalékáról?
Elmondta azt is: továbbra sincs akadálya annak, hogy az adózók rendelkezzenek az adó 1+1 százalékáról a bevallástól függetlenül. Erre online lehetőség is van, a nyomtatott nyilatkozat postázása mellett május 22-ig.

3 féle módon lehet adóbevallást benyújtani
A személyi jövedelemadó bevallásnak egyébként háromféle módja van - - ezt már Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő mondta el az M1 aktuális csatornán hétfőn.
1. a klasszikus bevallás,
2. a munkáltató által készített,
3. illetve a fent ismertetett mód, azaz az adózó felkérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) személyi jövedelemadó (szja) bevallásának elkészítésére

Vámosi-Nagy Szabolcs hozzátette: a tavalyi adatokat tekintve Magyarországon körülbelül 4,5 millió embernek van szja bevallási kötelezettsége. Kiemelte: az őstermelőnek, az egyéni vállalkozónak, és az általános forgalmi adót (áfa) fizető magánszemélynek továbbra is a klasszikus bevallást kell választania.

"Arra is van lehetőség, hogy ha a dolgozónak csak a munkáltatójától van jövedelme, akkor megkéri a munkaadóját, hogy számoljon el", ezzel az szja bevallási formával tavaly mintegy 600 ezer munkavállaló élt, mondta Vámosi-Nagy Szabolcs.

A harmadik bevallási mód, ha a munkavállaló telefonon, levélben, e-mailben vagy SMS-ben kéri az adóhivatalt szja-bevallásának elkészítésére, akkor a NAV saját adatai alapján elkészíti és márciusban kiküldi számára a bevallás tervezetét. Ha az abban foglaltakkal egyetért, semmit sem kell tennie - csak befizetni az adót, ha befizetési kötelezettsége van -, ellenkező esetben észrevételt kell benyújtani a NAV-hoz.

Fotó: pixabay.com
Forrás: MTI

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2017.01.09