Gyed 2017 - Így kaphatnak idén százezrekkel többet a kisgyermekes szülők!

Horváth Zsolt

Hivatalos ügyek

Horváth Zsolt


Gyed 2017 - Így kaphatnak idén százezrekkel többet a kisgyermekes szülők! 2017. január 1-jével emelkedtek a minimális jövedelmek, amely nagyban érinti a gyermekgondozási díj (gyed) összegét is. Mennyi lett 2017-ben a maximálisan adható gyed összege? Hogyan érinti a változás azokat a kisgyerekes szülőket, akik több gyermek után jogosultak gyedre? Mi várható 2018-ban? Munkaügyi szakértőnk írása. Ahogy azt már megszokhattuk, az idén is emelkedtek a minimális jövedelmek. A minimálbér – azon túl, hogy a munkáltatóknak kötelezettséget ír elő a bérezésben – sok más ellátás alapját is képezheti, valamint ezek maximális mértékét is meghatározza.

Nincs ez másképp a gyermekgondozási díjnál (GYED) sem, amely alapesetben a gyermek 2. életévének betöltéséig jár, azonban ikergyermekeknél további 1 évig. De mégis mi köze a minimálbérnek a GYED-hez?


Mennyi a maximálisan adható gyed összege 2017-ben?


Már egy jó ideje a havonta GYED-ként adható legmagasabb összeg a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a, amely 2016-ban bruttó 155 400 Forint volt, és adókedvezmények nélkül nettó 116 550 Forint bevételt jelentett az érintetteknek.

Ez a minimálbér emelésével az idei évben jelentősen emelkedni fog, hiszen a maximálisan adható GYED-re vonatkozó fenti szabály nem változott, és az sem, hogy az így megállapított GYED összegét minden év január 15-éig felül kell vizsgálnia a folyósító szervnek, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével január 1-jei időponttól újra meg kell állapítani.

Mennyivel kaphatnak többet a kismamák?
A fent leírtak alapján tehát 2017-ben bruttó 178 500 Forint, nettó 133 875 Forint lesz a havonta maximálisan adható GYED összege!
Így havi 17 325 Forinttal járnak jobban azok, akiknek a keresete alapján már eddig is a maximum ellátást folyósították, és az újraszámítás után is elérik az idei évben meghatározott felső határt.

Nem nehéz kiszámítani, hogy aki ebbe a körbe tartozik, és 2017-ben végig GYED-ben részesül, az közel 208 000 Forinttal kap majd többet csupán azért, mert a minimálbér emelkedett. És ugyan még csak 2017 elején járunk, de már most lehet tudni, hogy 2018-ban ez tovább fog nőni, hiszen a hatályos rendelet szerint 2018. január 1-jétől a minimálbér 138 000 Forint/hó lesz.

Sőt, a fentiekben érintettek közül, aki egyidejűleg több gyermek után jogosult GYED-re, az duplán örülhet, hiszen a maximális összeget gyermekenként kell megállapítani.

Úgy gondolom sok szülő örül majd ezeknek a változásoknak, főleg úgy, hogy GYED mellett már munkát is lehet végezni, és mivel a GYED viszonylag hosszú ideig jár, így - természetesen a kereseteket és a biztosítási jogviszonyokat figyelembe véve - érdemes megfontolni, hogy anyuka vagy apuka igényli az ellátást.

Szerző: Horváth Zsolt
Fotó: Pixabay

Horváth Zsolt

Hivatalos ügyek

Horváth Zsolt


2017.01.16