Adóbevallás 2017: még nem hagytad jóvá a személyi jövedelemadó-bevallási tervezeted? Tedd meg minél hamarabb!

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Adóbevallás 2017: még nem hagytad jóvá a személyi jövedelemadó-bevallási tervezeted? Tedd meg minél hamarabb! Az adóbevallás 2017-es határideje május 22. Az adóhivatal honlapjáról elérhető új elektronikus szja felületen a legegyszerűbb átnézni, elfogadni vagy akár kiegészíteni a személyi jövedelemadó-bevallási tervezetet. Az adóhivatal honlapjáról elérhető új elektronikus szja (e-szja) felületen a legegyszerűbb átnézni, elfogadni vagy akár kiegészíteni a személyi jövedelemadó-bevallási tervezetet, amelynek határideje idén május 22-e - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) csütörtökön.

Még mindig nem késő ügyfélkaput nyitni
A közleményben hozzátették, a rendszer használatához csupán ügyfélkapus regisztráció szükséges, így akinek nincs, még mindig nem késő ügyfélkaput nyitni.

Az adóhivatal emlékeztetett: aki egyetért a NAV által készített adóbevallási tervezettel, annak nincs további teendője, az minden további adminisztráció nélkül, automatikusan hivatalos adóbevallássá válik május 22-e után. Mint ismeretes, idén a NAV a legtöbb adózó számára elkészítette az adóbevallás-tervezetet, erről bővebbet itt olvashatsz »

Mindazonáltal nem érdemes az utolsó pillanatig, azaz május 22. hétfőig várni a jóváhagyással, így ha teheted, minél hamarabb ess túl rajta.

Kérhetsz pótlékmentes részletfizetést
A még fizetendő személyi jövedelemadó (szja) és egészségügyi hozzájárulás, ha összegük nem haladja meg a 200 ezer forintot, idén is fizethető részletekben, pótlékmentesen, a kedvezményt az érintettek az szja-bevallásban kérhetik, ha nem vállalkozók és nem kötelezettek általános forgalmi adó (áfa) fizetésre, az első részletet május 22-ig kell befizetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részére.

A legfeljebb hat havi, pótlékmentes részletfizetést az ügyfélkapuval hozzáférhető online felületen, a bevallási tervezet módosításával, vagy a NAV által küldött tervezethez csatolt kiegészítő nyilatkozaton lehet kérni. Aki a 16SZJA nyomtatványon teljesíti bevallási kötelezettségét, ugyanúgy kérheti a részletfizetést a bevallás "C" lapján, az (A) mező kitöltésével.

Az egyes részleteket, a kérelmezett hónapok számától függően június 20-ig, július 20-ig, augusztus 21-ig, szeptember 20-ig, illetve október 20-ig kell befizetni.

Kiemelték, hogy fontos a fizetési határidők betartása, mert, ha az esedékes részlet befizetése elmarad, a kedvezmény érvényét veszti és a tartozást egy összegben kell megfizetni, továbbá ebben az esetben a NAV a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel.

A közlemény szerint az ügyfelek a részletfizetést teljesíthetik bankszámláról átutalással, a közlemény rovatban fel kell tüntetni az adóazonosító jelet, bankkártyával interneten az ügyfélkapun keresztül az eBEV felületen, valamint bankkártyával az adóhivatal kijelölt ügyfélszolgálatain, illetve csekken, amely beszerezhető egyebek mellett a NAV ügyfélszolgálatain.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a fizetési kedvezmény engedélyezéséről a hivatal nem küld külön értesítést, csak az kap visszajelzést, aki nem felel meg a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek.

Ugyanakkor azt is hozzátették: aki nem jogosult a pótlékmentes részletfizetésre vagy tartozását hat hónapnál több részletben tudná csak megfizetni, kérheti az általános szabályok szerinti fizetési könnyítést. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók kérelme illetékmentes.

Ha önkéntes pénztárba is fizettél, ezt kell tenned
Felhívták a figyelmet: ha valaki tavaly több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban rendelkezni kell, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást. Ekkor a kereső mezőbe be kell írni az "önkéntes pénztár" kifejezést vagy a "137"-es kódszámot és a találatokból ki kell választani a megfelelőt - írták.

1+1 százalékos felajánlás
Nem kell megvárni a május 22-i határidőt az 1+1 százalékos felajánlással, amit egyszerűen az új felületen keresztül is be lehet nyújtani, akár a bevallástól függetlenül is - írta a NAV.

Ha kérdésed lenne az adózással kapcsolatban - Telefonos ügyfélszolgálat hosszabb rendelkezésre álló idővel
Tekintettel arra, hogy a telefonos tájékoztatás biztosítja a legkényelmesebb és leggyorsabb segítséget a bevallási tervezet átnézésekor és esetleges kiegészítésekor, Tállai András, az adóügyekért felelős államtitkár arra kérte a NAV munkatársait, hogy hétvégén is álljanak rendelkezésre, segítsenek, és válaszoljanak a telefonon beérkező kérdésekre - tudatták.

Az úgynevezett Általános Tájékoztató Rendszer - amely a 06-40/42-42-42-es telefonszámon érhető el - munkatársai május 2-től május 22-ig munkanapokon 8:30-tól 18:00 óráig, hétvégenként 8:30-tól 13:30-ig fogadják a személyi jövedelemadózással kapcsolatos kérdéseket.
    
Mintegy 3,8 millió magánszemélynek készített bevallási tervezetet az adóhivatal, amely a legegyszerűbben ügyfélkapun keresztül érhető el. Az ügyfélszolgálatra betérőknek ezért érdemes megfontolniuk az ügyfélkapunyitást, mivel a regisztráció mindössze néhány percig tart - javasolta Tállai András.

Szja-bevallással kapcsolatos ügyintézésre, általános tájékoztatásra, ügyfélkapunyitásra időpontot is lehet foglalni a NAV központi ügyfélszolgálataira az interneten, ez lehetőséget ad arra, hogy az ügyfelek sorban állás nélkül intézzék adóügyeiket - közölte az államtitkár.

Forrás: MTI

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2017.05.12