Most jelentették be: így változik a családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, diplomás gyed

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Most jelentették be: így változik a családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, diplomás gyed Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, diplomás gyed - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak jól a változásokkal? A kormány tovább emeli a családi adókedvezmény mértékét, ennek "középpontjába a kétgyermekes családokat állítják" - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Családok budapesti világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon, ahol ismertette a kormány előző napi ülésén elfogadott, a gyermekvállalást ösztönző akciótervet. A kormányfő hangsúlyozta: 2018 a családok éve lesz.

Családi adókedvezmény növelése
A kormány tovább emeli a családi adókedvezmény mértékét, ennek "középpontjába a kétgyermekes családokat állítják - egyelőre ennyit tudni a gyermekvállalást ösztönző akcióterv ezen részéről.

Ha jelzáloghiteled van
Kiemelte: a kormány döntése szerint a jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, az állam át fogja tőlük vállalni.

Ha diákhiteled van
A program részeként a diákhitel-tartozással rendelkező fiatal nőknek két gyermek esetén a tartozás 50 százalékát, három vagy több gyermek esetén a teljes adósságot elengedik - ismertette. Azt is bejelentette, hogy a diplomás gyed időtartamát kitolják egy évvel, így a gyermek kétéves koráig meghosszabbodik az egyetemisták esetében is.

Fejlesztik a bölcsődéket
Orbán Viktor közölte: "soha nem látott" bölcsődefejlesztésekbe kezdenek; mindenhol, ahol családok élnek, bölcsődét építenek, illetve ha kell, felújítják a meglévőket.

A külföldön dolgozó magyarokra is gondolnak
Bejelentette: a külföldön tartózkodó vagy ott élő magyarok előtt is "óvatosan" megnyitják a családtámogatási rendszert, jövőre már ők is kaphatnak a gyermek születése után anyasági támogatást, és az egész Kárpát-medencében jegyezhetnek babakötvényt is.

Kutatóintézet a családok segítésére
A kormányfő elmondta: Kopp Mária szellemiségét "ideidézve" kutatóintézetet hoznak létre, hogy a családok segítésére, a családpolitika filozófiai megalapozásához, az európai és a világhelyzet megértéséhez megfelelő intellektuális muníció álljon rendelkezésre.

Növelni kell a gyermekszületések számát
A miniszterelnök kifejtette: 2030-ra 2,1 százalékra kell emelni Magyarországon a születési rátát, a természetes reprodukció helyreállítása nem egy a nemzeti ügyek közül, hanem "a nemzeti ügy", nem egy európai ügy, hanem "ez az európai ügy".

Hangsúlyozta: népesedési fordulatra van szükség, minél több gyermeknek kell születnie, mert ha van gyermek, van jövő. Felidézte: kevesebb mint negyven év alatt Magyarországon "elfogyott" csaknem egymillió ember. Ez több, mint a második világháború alatt elszenvedett teljes emberveszteségünk - hívta fel a figyelmet.

A kormányfő úgy véli, sok olyan irigylésre méltó életszínvonalú ország van ma Európában, amely súlyos demográfiai problémákkal küzd. Ha ugyanis a család nincs a fiatalok szívében az első helyen, hiába a gazdasági erő, a kiváló mutatók, nem jutunk semmire - magyarázta.

Mint mondta, Közép-Európában még szerencsések vagyunk, mert a fiataloknak még mindig a házasság és a családalapítás az etalon. De amikor a tervek a realitások mezejére kerülnek, a vágyott gyermekek egy része meg sem születik, ezért olyan politika kell, amely félretolja ezeket az akadályokat a fiatalok útjából - jelentette ki. Hozzátette: minél inkább támogatják a családokat, annál több gyerek születik.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik/Pressfoto

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2017.05.25