Változott az Erzsébet program! Így nyaralhatsz akár 10 ezer forintból, a gyerekekkel együtt - Pályázati feltételek, határidő

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Változott az Erzsébet program! Így nyaralhatsz akár 10 ezer forintból, a gyerekekkel együtt - Pályázati feltételek, határidő Három új lehetőség nyílik meg az Erzsébet-programon belül, vasárnaptól a nagyszülők és az unokák, az egyszülős családok, valamint a két gyermeket nevelő családok is jelentkezhetnek az Erzsébet-programra. Három új lehetőség nyílik meg az Erzsébet-programon belül, vasárnaptól a nagyszülők és az unokák, az egyszülős családok, valamint a két gyermeket nevelő családok is jelentkezhetnek az Erzsébet-programra - jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára gyereknapon, vasárnap, a Családok budapesti világtalálkozójának záró rendezvényén.

Egyedülálló, valamint 2 gyermekes szülőknek is
Az Erzsébet-program emellett - a nagycsaládosokon kívül - immár az egyedülálló, valamint a két gyermeket nevelő szülőknek is lehetőséget kínál arra, hogy 4 vagy 5 napot pihenhessenek gyermekeikkel. A jelentkezés feltétele, hogy a pályázó magánszemély háztartásában élő családtagok egy főre jutó rendszeres, havi nettó jövedelme ne haladja meg a 2017. január 1-jén érvényes minimálbér nettó összegét (84 788 Ft). A pályázatban egyedülálló szülők esetén legalább egy 18. életévet be nem töltött gyermek, kétgyermekes családok esetén két kiskorú és a pályázatot benyújtó személy házas- vagy élettársa szerepeltethető.

Egyedülállóknak fizetendő pályázati hozzájárulás:
- a pályázó, valamint a pályázat benyújtásakor a 14. életévét már betöltött gyermek 5000 Ft/fő pályázati hozzájárulás befizetésével;
- a pályázat benyújtásakor a pályázatban szereplő 3-14 életév közötti gyermek 2500 Ft/fő pályázati hozzájárulás befizetésével veheti igénybe az elnyert üdülési támogatást.

Az üdülési támogatás igénybevétele a családdal együtt üdülő, 3 év alatti gyermek(ek) részére térítésmentes, azonban a pályázó profiljában kötelező megadni a 3 év alatti gyermek(ek)re vonatkozó adatokat is.

Példa: Ha két 14 év alatti gyermeked van, akkor 10 ezer forintba (neked 5000 Ft., a két gyermeknek pedig fejenként 2500 Ft) kerül a nyaralás - ha az egyik gyermek 3 év alatti, akkor pedig csak 7500 forintba.

2 gyermekes családoknak fizetendő pályázati hozzájárulás:
- a pályázó és házas vagy élettársa, valamint a pályázat benyújtásakor a 14. életévét már betöltött gyermeke 5000 Ft/fő pályázati hozzájárulás befizetésével;
- a pályázat benyújtásakor a pályázó 3-14 életév közötti gyermeke 2500 Ft/fő pályázati hozzájárulás befizetésével veheti igénybe az elnyert üdülési támogatást.

Az üdülési támogatás igénybevétele a családdal együtt üdülő, 3 év alatti gyermek(ek) részére térítésmentes, azonban a pályázó profiljában kötelező megadni a 3 év alatti gyermek(ek)re vonatkozó adatokat is.

Példa: Ha két 14 év alatti gyermeketek van, akkor 15 ezer forintba kerül a nyaralás, ha az egyik gyermek 3 év alatti, akkor 12 500 forintba.

4-5 napot pihenhetnek együtt
Az elnyert üdülési támogatás választott üdülési időszaktól és helyszíntől függően 5 nap / 4 éjszaka, vagy 4 nap / 3 éjszaka időtartamú lehet. Az Alapítvány a támogatást Szálláshely Utalvány formájában, vagy Erzsébet-utalvány Plusz kártyán postai úton juttatja el a kedvezményezettek számára.

Nagyszülőknek és unokáknak
Emellett nagyszülők és unokáik is üdülhetnek az Erzsébet-program keretében! Pályázni az a nagyszülő tud, aki a pályázat benyújtásának napján öregségi illetve korkedvezményes nyugellátásban részesül, valamint a 2016. évre megállapított havi teljes összegű ellátása nem haladja meg a 147.000 forintot és nem rendelkezik egyéb, további rendszeres jövedelemmel, vagy foglalkoztatott jogviszonyban állóként a háztartásában az egy főre jutó rendszeres havi jövedelem nem haladja meg a 2017. január 1-jén érvényes minimálbér összegét.

A nagyszülőknek való kedvezményről ebben a cikkünkben olvashatsz: Nyaralj együtt kedvezményesen az unokáddal »

Hogyan és meddig lehet pályázni?
Mindhárom esetben pályázni kizárólag elektronikusan lehet 2017. május 28. és 2017. június 30. között, a www.erzsebetprogram.hu oldalon, regisztráció és pályázói profil létrehozását követően. Bővebb információkat a honlapon találsz.

Novák Katalin kiemelte: a turizmusban a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) együttműködve meghirdetik a családbarát turizmust. A kormány azt akarja elérni, hogy minden vendéglátóhelyen, szállodában legyenek tekintettel a kisgyermekkel vagy nagyszülőkkel érkezőkre. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány arra törekszik, hogy jövőre a turizmus is valóban családbarát legyen.

Forrás: MTI, www.erzsebetprogram.hu

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2017.05.29