Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Elfogadták a Taigetosz törvényt: mostantól még hátrányosabb helyzetbe kerülnek a tanulási nehézséggel küzdő - Szülők Lapja

Elfogadták a Taigetosz törvényt: mostantól még hátrányosabb helyzetbe kerülnek a tanulási nehézséggel küzdő gyerekek

Szülőklapja képA keddi parlamenti ülésen elfogadásra került a köznyelven csak "Taigetosz-törvény" néven emlegetett törvénymódosítás -adta hírül a hvg és a Népszava. Ennek értelmében sok ezer gyermek kerülhet hátrányos helyzetbe.

Szerző: Szülők lapja
2017-06-01
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1164 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A keddi parlamenti ülésen elfogadásra került a köznyelven csak "Taigetosz-törvény" néven emlegetett törvénymódosítás -adta hírül egyebek közt a hvg és a Népszava. Ennek értelmében sok ezer gyermek kerülhet hátrányos helyzetbe Magyarországon.

A legfontosabb változások: nem lesz tantárgyi felmentés és képesítés nélküli pedagógusok is foglalkozhatnak velük
A kedden megszavazott törvénymódosítás értelmében a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok (diszgráfia, diszkalkulia, diszlexia) a továbbiakban nem kaphatnak felmentést a jegyeikkel történő osztályozás alól, valamint innentől kezdve nem csupán gyógypedagógusok, hanem képesítés nélküli pedagógusok is foglalkozhatnak enyhén értelmi fogyatékos gyerekekkel.

A tanulási nehézség eddig sem a tanulás alóli felmentést jelentette
A szakmai szervezetek véleménye szerint ez a módosítás nagy mértékben ronthatja több tízezer gyermek továbbtanulási, valamint életkezdési esélyeit. Eddig a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek elbírálás alapján felmentést kaphattak bizonyos tantárgyak osztályozása alól. Tanulni nekik is ugyanúgy, vagy még jobban kellett az adott tantárgyat, de nem nyomasztotta őket az el nem érhető osztályzatok utáni hajtás.

Egy tanulási nehézséggel küzdő fiatal példája
Korábban, amikor a jogszabály-módosítás felmerült, a hvg részletesebben foglalkozott az üggyel - mint megírták, egy tanulási nehézségekkel küzdő diák megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát azzal a szándékkal, hogy megkérje őket, gondolják át ezt az ügyet. Ő például kiváló, kitűnő tanuló a humán tárgyakból, és minden esélye meglenne egy humán irányultságú, sikeres, jogi pályához, amit azonban a módosítás ellehetetlenít. Jelen helyzetben ugyanis nem lesz kitűnő bizonyítványa, mert a reál tantárgyakkal nem boldogul olyan szinten, mint a tanulási nehézségek nélküli diákok.

KORÁBBI, TANULÁSI NEHÉZSÉGEK, DISZGRÁFIA CÍMŰ CIKKÜNKBŐL TÖBBET MEGTUDHATSZ ERRŐL A SAJÁTOS HELYZETRŐL »

A cél a motiváció, az ösztönzés
A kormány annak ellenére megszavazta a törvénymódosítást, hogy több civil szervezet is tiltakozott, felhívva a figyelmüket arra, milyen hátrányos helyzetbe hozzák ezzel gyerekek ezreit. A döntéshozók magyarázata viszont az volt, hogy ezzel csupán ösztönözni akarják az érintett diákokat és szüleiket a nehézségek leküzdésére.

Totális pedagógiai baklövés?
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy "ez totális pedagógiai baklövés", hisz ezek a gyerekek nem azért küzdenek nap mint nap tanulási nehézséggel, mert nem akarnak tanulni. Szerinte az is egyértelmű, hogy így a fiatalokat bele akarják abba a helyzetbe kényszeríteni, hogy a felsőoktatás helyett szakképzésben vegyenek részt - ezzel pótolva az egyre nagyobb szakemberhiányt -, hisz a jegyek alóli felmentés visszavonása akár bukást is generálhat.

Az enyhén értelmi fogyatékosok is hátrányos helyzetbe kerülnek a törvény miatt
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az is elfogadhatatlan, hogy az enyhén értelmi fogyatékos gyermekekkel ezután a szakképesítés nélküli pedagógusok is foglalkozhatnak, amit szintén a szakemberhiánnyal magyaráz a kormány, holott ezeknek a gyerekeknek speciális igényeik vannak ahhoz, hogy teljes értékű emberként élhessenek a többi ember között és ne kerüljenek hátrányos helyzetbe az oktatás, később pedig a munka világába történő beilleszkedés területén.

Forrás: hvg, Népszava
Fotó: educationandbehaviour.com

Címkék: Taigetosz-törvény, törvénymódosítás, tanulási nehézség, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, értelmi fogyatékos gyermek, tanulási nehézség

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Tanulási nehézségek, diszgráfia - Ezek a jelek utalnak diszgráfiára már óvodás korban! Mit tehetsz, hogy ne legyen később gond az iskolában?
Tanulási nehézségek, diszgráfia - Ezek a jelek utalnak diszgráfiára már óvodás korban! Mit tehetsz, hogy ne legyen később gond az iskolában?

A diszgráfia tanulási nehézségekkel is járhat, ha nem ismerjük fel időben, és nem foglalkozunk vele megfelelően. Melyek a diszgráfia korai figyelmeztető jelei? Hogyan ismerheti fel a szülő már óvodás korban? Milyen nehézséget okozhat a gyereknek később, iskolás korban?

tovább a cikkre
Nyelvtanulási nehézségek - feladatok, amikkel könnyebben tanul majd a gyermekünk

Mik a nyelvtanulás nehézségei? Mi az oka a nyelvtanulás kudarcának? Mi a kapcsolat a tanulási nehézség és az idegen nyelv tanulása között? Szakértőnk, Tarján Vera az alábbi cikkében világít rá ezen nehézségekre és számos fejlesztő feladatot megoszt velünk.

tovább a cikkre
Tanulási nehézségek javítása

A tanulási nehézségek hátterében számos ok állhat. Ezek feltérképezése után néhány egyszerű módszerrel feloldhatjuk a gátló tényezőket. Cikkünkben tippeket nyújtunk az egyszerűbb blokkok oldására. A mélyebb gyökerű problémáknál érdemes kineziológus szakember segítségét kérni.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tök burgonyával

Tök burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg tök 10 dkg burgonya

Recept:

A tököt a krumplival fedő alatt kevés vízben puhára főzzük, szitán áttörjük, majd a főzőlével kikeverjük. Mivel a tök vizesebb állagú, ezért kevesebb főzőlére van szükségünk a hígításhoz.

Az alaposan megmosott burgonyát h(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Szülés

Telefonon segítettek világra egy kisbabát a mentők Zuglóban - Így született a kis Jázmin!

vissza vissza