Ebben a reggelizőkészletben ne adj ételt a gyereknek! Rákkeltő anyagot tartalmaz, most vonták ki a forgalomból

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Ebben a reggelizőkészletben ne adj ételt a gyereknek! Rákkeltő anyagot tartalmaz, most vonták ki a forgalomból Vigyázz, miben adod a gyereknek a reggelit - most vontak ki egy reggelizőkészletet a forgalomból, mert rákkeltő anyagot találtak benne a megengedettnél nagyobb mennyiségben. Vigyázz, miben adod a gyereknek a reggelit - most vontak ki egy reggelizőkészletet a forgalomból, mert rákkeltő anyagot találtak benne a megengedettnél nagyobb mennyiségben, adta hírül az MTI.

Disney mintás készletben volt a rákkeltő anyag
Kivonta a forgalomból a Disney "Minnie Mouse" mintás, három részes reggeliző készleteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután abban egy rákkeltő anyagból, a kadmiumból az elfogadott maximális érték több mint kétszeresét mutatta ki a cseh hatóság. A Nébih az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) értesült a bejelentésről.

Levették a polcokról a terméket
A Nébih szerdai közleménye kiemeli, hogy a hatóság a riasztást követően értesítette a termék legnagyobb magyar forgalmazóját, a Tesco-Global Áruházak Zrt.-t, hogy a kifogásolt árut azonnal vonják ki a forgalomból. A hatóság értesülése szerint a vállalkozás a külföldi beszállító jelzése alapján levette a polcokról a termékeket.

Ha ilyet vettél, ne használd!
A hivatal kéri, hogy a bögréből, tálkából és tányérból álló kínai előállítású porcelán, 70165 számú tételazonosítóval ellátott készletet ne használják tovább, mivel a kadmium kioldódásának mértékét több tényező befolyásolhatja, köztük a használat módja is.



Általában elmondható, hogy a forró étel, a melegítés elősegíti a kioldódást, tehát kisebb a kockázat, ha szobahőmérsékletű, esetleg száraz élelmiszerek tálalására használják. A kioldódás során a káros anyagok a konyhai eszközben lévő élelmiszerbe kerülhetnek, azonban a mosogatás során, esetleg a mosogatógépben más eszköz nem fog szennyeződni.

Amennyiben a fent leírt készletet használtak vagy használnak, és bármilyen tünetet észlelnek, feltétlenül forduljanak a gyermekorvoshoz, és tájékoztassák a közleményben megjelentekről is.

Ha a kifogásolt készletet használták, de nem jelentkeztek tünetek a gyermeknél, kicsi a valószínűsége, hogy egészségkárosodás következett be, áll a Nébih honlapján.

A közlemény szerint a kifogásolt termékek visszavásárolhatóságáról a forgalmazó dönthet, és határozhatja meg a kártalanítás feltételeit és módját is. A hivatal azt javasolja, hogy a fogyasztók ezekről előzetesen a vásárlás helyén tájékozódjanak.

Mit kell tudni a kadmiumról?
A kadmium a természetben csaknem mindenütt előforduló környezeti szennyező anyag, vegyületei erősen mérgezőek. A szervezetben elsősorban a májban és a vesében halmozódhat fel, bizonyítottan rákkeltő hatású. Élelmiszerekkel érintkező, nem megfelelően készített anyagokból, edényekből, eszközökből is kioldódhat - tette hozzá a Nébih.

Forrás: MTI, Nébih
Fotó: Nébih

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.07.13