Családi adókedvezmény, lakáshasználati jog, özvegyi nyugdíj - Milyen előnyökkel járhat a bejelentett élettársi kapcsolat?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Családi adókedvezmény, lakáshasználati jog, özvegyi nyugdíj - Milyen előnyökkel járhat a bejelentett élettársi kapcsolat? Az élettársaknak is érdemes hivatalossá tenniük kapcsolatukat valamilyen módon, hiszen bizonyos szociális juttatások csak akkor érhetőek el számukra, ha igazolni tudják élettársi viszonyukat. Az élettársaknak is érdemes hivatalossá tenniük kapcsolatukat valamilyen módon, hiszen bizonyos szociális juttatások csak akkor érhetőek el számukra, ha igazolni tudják élettársi viszonyukat - mondta Toldi Judit közjegyző az M1 aktuális csatorna július 15-ei, szombati műsorában.
 
2 módja van az élettársi viszony igazolásának
Elmondása szerint kétféle mód van erre házasságkötés nélkül: az egyik a közjegyzőnél az élettársi nyilatkozatok nyilvántartásába történő bejegyzés, a másik az azonos nemű párok számára a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye, amely a házassághoz hasonló jogkövetkezményekkel jár, és anyakönyvvezető előtt kötik meg.
    
Az élettársi viszony a törvény meghatározása szerint érzelmi és gazdasági közösség, amelyben a felek közös háztartásban élnek. Párhuzamos élettársi kapcsolat nem állhat fenn - tette hozzá Toldi Judit.
    
Öröklés élettársi viszonyban
A házastársaknak az egyik fél halálakor özvegyi, haszonélvezeti joga van a közös lakásra és a berendezési tárgyakra, az élettársak azonban automatikusan nem örökölnek egymás után. Élettársi viszonyból kivételesen bírói megállapításra is keletkezhet azonban lakáshasználati jog, de ehhez legalább egyéves folyamatos életközösség és legalább egy közös kiskorú gyermek kell - fűzte hozzá.

Milyen előnyökkel jár a bejelentett élettársi kapcsolat?
Egyes szociális juttatásokhoz, így a családi adókedvezményhez vagy az özvegyi nyugdíjhoz a feleknek igazolniuk kell élettársi viszonyukat, erre jó a kapcsolat nyilvántartásba vétele. De ahhoz is kell a hivatalos irat, ha az egyik fél cselekvőképtelenné válik, és szeretnék, ha ebben az esetben egyes egészségügyi ellátások igénybe vételéről vagy visszautasításáról az élettárs nyilatkozhatna - mondta a közjegyző.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2017.07.17