Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Kismamákat is érintő adójogszabályok változása - Szülők Lapja

Kismamákat is érintő adójogszabályok változása


2009. augusztus 31-ét követően a gyermekgondozási segély, valamint a családi pótlék megosztott része már nem adómentes jövedelemnek minősül, hanem adóterhet nem viselő járandóságnak. Ez azt jelenti, hogy ezen ellátásokból külön adóelőleg nem kerül levonásra, azonban növeli az összevont adóalapot

Szerző: Szülők lapja
2009-10-01
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 3899 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kit érint az adójogszabály változása?
Ha az egészségbiztosítótól pénzbeli ellátásban (terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, táppénz, baleseti táppénz) részesülőnek folyósítanak rendszeres, vagy nem rendszeres adóterhet nem viselő járandóságot (GYES, családi pótlék), úgy erről nyilatkozatot tehet az ellátás (bér) kifizetőjének, azaz a regionális egészségbiztosítási pénztárnak.

Hogyan kell nyilatkozni?
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által rendszeresített „Nyilatkozat” kitöltésével és benyújtásával van lehetősége a magánszemélynek a nyilatkozatát megtenni.

Vigyázat! Ha nem töltöd ki helyesen, akkor magasabb előleget vonnak!
Ha a nyilatkozatban az igénylő az adóterhet nem viselő járandóság összegét nem közli, vagy a nyilatkozatot nem nyújtja be, úgy a levonandó adóelőleget az adótábla legmagasabb kulcsával kell megállapítani.


Nyilatkozat kitöltésénél erre figyelj!
A nyilatkozat tartalmával összefüggő minden változás esetén új nyilatkozatot kell adni.
A nyilatkozatot minden esetben alá kell írni, a nyilatkozat aláírás nélkül érvénytelen!


Hogyan kapod meg a nyomtatványt?
- A terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesülő igénylők esetében az illetékes regionális egészségbiztosítási pénztár postán megküldi a nyilatkozat nyomtatványt, melyet postafordultával kell visszaküldeni.

- A táppénzben (ideértve azokat az igénylőket is, akik gyermekgondozási segély mellett munkát végzőként jogosultak táppénzre) részesülők számára a nyilatkozat nem kerül hivatalból kiküldésre.
Amennyiben az előzőekben említett jogszabályban meghatározottak szerint élni kívánnak a nyilatkozattételi jogosultságukkal, úgy a nyilatkozat letölthető a www.oep.hu/lakossági kezdőoldal/letölthető nyomtatványok/nyomtatványok biztosítottak részére menüpontból „Nyilatkozat adóterhet nem viselő járandóságról” címmel.

- A személyesen megjelenő ügyfeleink részére az ügyfélszolgálat munkatársai készségesen segítséget nyújtanak a nyilatkozat kitöltésével és benyújtásával kapcsolatban.


Forrás: Országos Egészségbiztosítási Pénztár


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>
 

Címkék: kismama, adójogszabály, gyermekágyi segély, családi pótlék, adómentes jövedelem, nyilatkozat

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A nagyszülő GYES-re való jogosultsága

Nemcsak a szülő, hanem a nagyszülő is igénybe veheti a GYES-t, azaz a Gyermekgondozási segélyt. Cikkünkben a nagyszülők GYES-re való jogosultságának feltételeit gyűjtöttük össze. Dolgozhat-e a nagyszülő GYES mellett? Mennyi a GYES összege, ha nagyszülő igényli?

tovább a cikkre
Amit a GYED-ről, GYES-ről visszatérő kismamáknak feltétlenül tudnia kell!

A Gyedről, Gyesről visszatérő kismamák sokszor nincsenek tisztában vele, hogy mi jár nekik, illetve hogy nekik milyen kötelezettségeik vannak a munkáltatójuk felé.

tovább a cikkre
Szabadság számítása: Tgyás, Gyed, Gyes után is!

Szabadság-kalkulátorunk segítségével mindenki könnyedén kiszámolhatja, hogy mennyi szabadság jár neki. Akár munkaviszonyban van, vagy közalkalmazott, vagy pedagógus, a kalkulátor megmutatja, hogy mennyi szabadságra jogosult. Sőt, nálunk a TGYÁS, GYED, GYES után, vagy közben munkába visszatérő kismamák is megnézhetik, hogy mennyi szabadság jár nekik.

tovább a cikkre
CSED, GYED, GYES és ellátások kisokosa

Anyasági támogatás, Apanap, Állami támogatás kisgyermekes szülőknek is, Apanap, Apasági nyilatkozat, Álláskeresési támogatás, Babakötvény – Start számla, Betegszabadság, Biztosítási jogviszony, Családi kedvezmény, Családi pótlék, Családi ellátás az EU-ban, Csecsemőgondozási díj - CSED, Első házasok kedvezménye, Egyedülálló szülő, Egészségügyi Szolgáltatási Díj, Felmondási védettség, GYÁS (Tgyás, Terhességi gyermekágyi segély), GYED, GYED Extra, GYES, GYES Extra, GYET, Gyermekápolási táppénz, Gyermek után járó szabadság, Lakcímkártya, Start Plusz Kártya, Születési anyakönyvi kivonat, Születési támogatás, TAJ-kártya.

tovább a cikkre
Tgyás, Gyed, Gyes melletti munka

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a babákkal otthon maradó anyukák jövedelemkiegészítésként végezhetnek-e keresőtevékenységet. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mikor lehet és mikor nem megengedett az ellátások melletti munkavégzés.

tovább a cikkre
GYES

Gyermekgondozási segélyre az a szülő (nevelőszülő) jogosult, aki a háztartásában legfeljebb hároméves gyermeket gondoz, vagy tízévesnél fiatalabb tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket tart el.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tojáskrém

Tojáskrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Főtt tojás sárgája Margarin

Recept:

A főtt tojássárgáját áttörjük és margarinnal habosra keverjük. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó, darabos ételt evő csecsemőnek.

Fontos!
Csak friss és hűtőben tárolt tyúktojást adjunk a csecsemőn(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Önkormányzati nyári táborok Budapesten 2020: Ide viheted a gyereket, ha nem tudod másra bízni - Fontos infók kerületenként

vissza vissza