Gyermekgondozási díj, diplomás gyed, csed 2018: ilyen változásokra számíthatsz! - Hogyan nő a gyed összege? Meddig jár?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Gyermekgondozási díj, diplomás gyed, csed 2018: ilyen változásokra számíthatsz! - Hogyan nő a gyed összege? Meddig jár? 2018. január 1-jétől nő a gyermekgondozási díj (gyed) és a diplomás gyed összege, utóbbit az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik. A csecsemőgondozási díjra (csed) a vérszerinti apa 2018. január 1-től több élethelyzetben is jogosult lehet. Január 1-jétől nő a gyermekgondozási díj (gyed), valamint a diplomás gyed összege, utóbbit az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-vel.

Így nő a gyed és a diplomás gyed összege 2018-ban
A tárca a jövő évi családtámogatásokról szóló közleményében emlékeztetett arra, hogy a gyermekgondozási díj a minimálbér emelkedésének köszönhetően emelkedik. A minimálbér összege jövőre 8 százalékkal, bruttó 138 ezer forintra nő.

A gyed maximális összege 2018-ban eléri a bruttó 193 200 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 126 350 forintra emelkedik.

2018-tól a gyerek 2 éves koráig jár a diplomás gyed
A közlés szerint a kormány továbbá egy évvel bővíti a diplomás gyed jogosultsági idejét, így az érintettek 2018-tól a gyermek két éves koráig vehetik igénybe az ellátást.

Csed és az édesapák - kiterjesztett jogosultság
A további változások között kitértek ara is, hogy a csecsemőgondozási díjra (csed) a vérszerinti apa 2018. január 1-től a korábbiakhoz képest több élethelyzetben is jogosult lehet.

Mikor kézbesítik a csedet, gyedet 2018 januárjában?
A 2018 januárjában esedékes csedet és gyedet a bankszámlával rendelkezők még idén megkapják, a többieknek a postások január első napjaiban kézbesítik.

Olvasd el ezt is!
Így változnak a családtámogatások 2018-ban - 10 pontban összeszedtük a tudnivalókat »

Forrás: MTI
Fotó: nol.hu

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2017.12.29