Termékvisszahívás! 83 országba jutott a szalmonellával fertőzött babatápszerből - A Nébih is megszólalt az ügyben

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Termékvisszahívás! 83 országba jutott a szalmonellával fertőzött babatápszerből - A Nébih is megszólalt az ügyben Szalmonellát találtak a bébitápszerben, több kisgyermek is rosszul lett, miután fogyasztott a tápszerből. Most 83 országból hívja vissza termékeit a tápszergyártó cég. Magyarországra is kerülhetett fertőzött tápszer? Több mint 12 millió doboz bébitápszert vont vissza 83 országból a francia Lactalis cég szalmonellabotrány miatt, értesült a BBC. A hírt a cég ügyvezető igazgatója, Emmanuel Besnier is megerősítette. Cikkünket január 18-án a Nébih legfrissebb közleményével frissítettük.

FRISSÍTÉS! 2018.01.18.

Magyarországon is visszahívják a francia Lactalis cégcsoport craoni gyárában készült babatejporokat - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.     

A gyártó egyes termékeinél korábban szalmonella-szennyezettség gyanúja vetődött fel, akkor egyes tételeket visszahívtak, ez azonban a Nébih korábbi tájékoztatása szerint Magyarországot nem érintette. A Lactalis most kiterjesztette a termékvisszahívást a craoni gyárban előállított valamennyi termékére, függetlenül a gyártás időpontjától és a terméktételtől, hangsúlyozva, hogy a kiterjesztés mellett nem egészségügyi okok miatt döntöttek.  

A babatejpor szalmonella-szennyezettségének gyanújáról december 4-én érkezett először tájékoztatás a RASFF (az EU gyorsriasztási) rendszerében, amit 11-én riasztássá minősített az EU Bizottság - olvasható a Nébih honlapján.

A hatóság azóta figyelemmel kíséri a híreket, a felmerült kockázatról tájékoztatta a humánegészségügyi hatóságot és megkezdte a Magyarországra szállított termékek ellenőrzését, a pontos adatokról a lehető legrövidebb időn belül tájékoztatnak - tartalmazza a Nébih legfrissebb közleménye.

Korábbi híradásunk:
Szalmonellával fertőzött bébitápszer
A szalmonella először decemberben bukkant fel a cég egyik termékénél, több szülő is panaszt nyújtott be, miután gyermekeik rosszul lettek a tápszer elfogyasztása után. Az Index értesülései szerint ezidáig 35 francia, egy spanyol és egy görög kisgyerek szalmonellafertőzéséről derült ki, hogy azt a bébiétel okozhatta, de a valós szám ennél magasabb is lehet.



A cég egyik szóvivője arról tájékoztatta a BBC-t, hogy minden európai, ázsiai, dél-amerikai és afrikai országot értesítettek a termékvisszavonásról - a hírek szerint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália nem érintett az ügyben.

A Lactalis csoport egyike a legnagyobb tejtermék-előállító cégeknek, 246 gyáruk van 47 országban, és csak Franciaországban 15 ezer alkalmazottjuk van.

Nem ez az első eset
Nem ez az első eset, hogy termékvisszahívásra került sor: korábban a Picot, a Milumel és a Taranis márkáknál merültek fel minőségi problémák.

A mostani eset kapcsán az is kiderült, a szalmonellát már 2017 augusztusában kimutatták egyik észak-franciaországi gyárukban, ám erről nem értesítették a hatóságokat. A Lactalis szerint az lehet a probléma forrása, hogy nem megfelelően renoválták a craoni üzemet - ezt egyébként a nyomozás idejére be is zárták.

A Nébih szerint hazánk nem érintett
A Nébih közleménye szerint a magyar hatóságokhoz nem érkezett olyan információ, amely szerint hazánk érintett lenne a Salmonella Agona gyanú miatti, a francia Lactalis cég által gyártott babatejpor visszahívásában. Mint írják, a Nébih folyamatosan figyeli a RASFF rendszeren érkező információkat, valamint kapcsolatban áll a társhatóságokkal, így szükség esetén haladéktalanul megteszi a szükséges lépéseket és tájékoztatja a közvéleményt.

A babatejpor szalmonella szennyezettségének gyanújáról december 4-én érkezett először tájékoztatás a RASFF rendszeren, amit 11-én riasztássá minősített az EU Bizottság. A Nébih azóta is folyamatosan figyelemmel kíséri a témával kapcsolatos híreket, valamint a felmerült kockázatról még tavaly decemberben tájékoztatta a humánegészségügyi hatóságot is.

Hazánk érintetté válása esetén a szakemberek haladéktalanul megteszik a szükséges intézkedéseket. Addig is a hatóság javasolja, hogy mind a vásárlók, mind a forgalmazók legyenek körültekintőek és kísérjék figyelemmel a híradásokat.

A szalmonellózis tünetei, kezelése
A szalmonellafertőzés tünetei: hányinger, hányás, hasmenés, véres széklet, hasi görcsök, magas láz, hidegrázás. Székletmintából tudják kimutatni, ezért szükséges, hogy a beteg eljusson orvoshoz.

A tünetek általában 8-48 órával  a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után jelentkeznek. Ritkán előfordulhat ízületi gyulladás is, ha a baktérium a véráram útján eljut az ízületekbe. A tünetek rendszerint 3-5 nap után maguktól megszűnnek, de a betegek egy része tünetmentes hordozóvá válhat - ebben az esetben a baktérium többnyire az epehólyagban él és ott szaporodik, így az ember tovább fertőzhet másokat.

Kezelése leginkább tüneti - folyadékpótlás, görcsoldás, lázcsillapítás, ám ha van szövődmény, antibiotikum kúra egészíti ki mindezt.

Forrás: BBC, Index, Nébih
Fotó: Freepik (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.01.15