Csok változások 2018: mostantól még egyszerűbb és gyorsabb a csok igénylése! - 7 pontba szedtük össze a lényeget

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Csok változások 2018: mostantól még egyszerűbb és gyorsabb a csok igénylése! - 7 pontba szedtük össze a lényeget Jelentősen csökkennek a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok igénybevételének adminisztratív terhei, gyorsabb lesz az elbírálás, kevesebb papírmunka szükséges. Csok-változások 2018 februárjától! Jelentősen csökkennek a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok igénybevételének adminisztratív terhei 2018. február 15-étől - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva.

1. csok-változás: kevesebb papírmunka
Novák Katalin a szerdai kormányülésen született döntések részleteit ismertetve azt közölte, hogy a csok szabályai, illetve igénylésének feltételei egyszerűsödnek. Az államtitkár a változtatást azzal indokolta, hogy eddig túl sok papírt kellett benyújtani. A tapasztalat az, hogy az emberek sokkal szívesebben vesznek igénybe támogatást, ha kevesebb az adminisztratív teher - mondta.

2. csok-változás: nyilatkozati terv bevezetése
Közölte, bevezetik az úgynevezett "nyilatkozati elvet", és ezzel hitelt adnak az igénylők szavainak. Az igénylőknek nem kell majd minden igazolást, dokumentumot papíron benyújtaniuk, hanem elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk. Hozzátette: a NAV természetesen ellenőrizheti a nyilatkozatok valóságtartalmát.

3. csok-változás: külföldről hazaköltözőknek segítség
Arról is beszélt, hogy egy másik változtatás a külföldről hazaköltöző, a csokot igénybe venni szándékozó családoknak jelent majd segítséget. A 10 millió forintos csok igényléséhez ugyanis jelenleg 180 napos magyarországi társadalombiztosítási jogviszony igazolása szükséges. Február 15-étől erre a családoknak már nem lesz szükségük, csak azt kell vállalniuk, hogy 180 napon belül tb-jogviszonyt létesítenek.

4. csok-változás: banki ügyintézési határidő csökkentése
Az újabb könnyítések között említette a csokot érintő banki ügyintézési határidő csökkentését. A pénzintézetek számára azért lesz szigorúbb a szabályozás, hogy gyorsabb legyen az elbírálás - mondta. Ez azt jelenti, hogy a bankoknak 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, az építkezéseknél pedig 60 napon belül.

5. csok-változás: hosszabb idő a beadásra
Közölte, megkönnyítik az igénylők dolgát is. Míg eddig az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújthattak be a csok iránti igényt, ezt február közepétől már 180 napig tehetik meg.

6. csok-változás: folyamatban lévő lakásbővítésre is érvényesíthető
Változás az is, hogy már a folyamatban lévő lakásbővítésekre is érvényesíthető a csok, és a teljes bekerülési költséget lehet a támogatásból fedezni.

7. csok-változás: ha az egyik szülő meghal
Ha a gyermek az egyik szülőjét elveszíti, a másik szülőnek lehetővé válik a kedvezmény igénylése akkor is, ha az új otthonban a gyermek is tulajdonos az öröklés által.

+1 változás - nyugdíjasokra is vonatkozik az 5 millió forintos áfa-visszatérítés
A csok-on túl egyszeri adó-visszatérítési támogatás is igényelhető - ez az adó-visszatérítési támogatás azoknak a magánszemélyeknek szól, akik legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű összkomfortos lakást vagy legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű összkomfortos egylakásos lakóépületet építenek vagy építtetnek. A támogatás összege megegyezik a számlák áfa összegével, de legfeljebb 5 millió forint. Az adó-visszatérítési támogatás egyszer vehető igénybe, 2019. december 31-ig (kizárólag a 2015. január 1-jén vagy azt követően kiállított ÁFÁ-s számla alapján kérelmezhető).

Az új szabályozás szerint ezt az 5 millió forintos áfa-visszatérítés lehetőséget a nyugdíjasokra is kiterjesztik.

Az igénylésnek természetesen több feltétele van: egyebek közt az, hogy az igénylőnek nem lehet köztartozása és ezt okirattal kell igazolni; valamint, hogy az igénylőnek legalább 50 %-os hányaddal kell rendelkeznie az új ingatlanban. (Az igénylés egyéb feltételeiről érdemes a bankoknál érdeklődni).

Forrás: MTI, Portfolio
Fotó: Szülők Lapja

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2018.02.02