Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Terhességi gyermekágyi segély – TGYÁS változása 2010. május 1-től - Szülők Lapja

Terhességi gyermekágyi segély – TGYÁS változása 2010. május 1-től


2010-ben változik a TGYÁS-ra vonatkozó TB törvény. A 2010. április 30-a után születendő babáknál már az új törvény szerint folyósítják a kismamáknak a terhességi gyermekágyi segélyt. Cikkünkben bemutatjuk az új TGYÁS törvényt.

Szerző: S. Puskás Judit
2010-02-17
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 3626 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő S. Puskás Judit
Munkaügyi szakember
kérdezd szakértőnket a témában >>

Terhességi gyermekágyi segélyre – Tgyás-ra jogosult

• 2010. április 30. utáni szülések esetén, aki a szülést megelőző (örökbefogadásnál, az örökbefogadást) megelőző 2 éven belül összesen 365 naptára napon át biztosított volt,
• A 365 biztosított napba a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 naptári nap számítható.
(vagyis a tanulmányi idő mellett legalább félévet dolgozni is kell),
• aki a biztosítási időtartama alatt szül,


A Tgyás jár alábbi esetekben is, ha az igénylő 365 naptári nap biztosítási időtartammal rendelkezik két éven belül és
• a biztosítása megszűnését követő 42 napon belül szül,
• baleseti táppénzen vagy annak folyósítása megszűnését követő 28 napon belül szül
• a terhességi gyermekágyi segély a szülést követő 42 napig, akkor is jár, ha a gyermek halva születik, illetve a gyermeket állami gondozásba adják.
• ha a gyermek a szülési szabadság időtartama alatt hal meg, a terhességi gyermekágyi segély a halált követő 15. napon szűnik meg, de ebben az esetben sem lehet 42 napnál kevesebb (több sem lehet 168 napnál).
• ha a gyermek a születést követő 42 napon túl elkerül az anya háztartásából (pl. állami gondozás) a terhességi gyermekágyi segély folyósítását a következő naptól meg kell szüntetni.
• ha a gyermeket koraszülöttek ápolására fenntartott intézetben gondozzák, a szülési szabadság erre az időre megszakítható, és a gyermek hazakerülése után – legfeljebb a szüléstől számított egy évig – igénybe vehető.

Annak is jár a terhességi gyermekágyi segély, aki más csecsemőjét örökbefogadási szándékkal kívánja nevelni, ilyenkor a Tgyás a gondozásba vétel napjától a szülési szabadság még hátralévő időtartamára jár, és a gondozásba vétel napjához képest kell vizsgálni a jogosultság feltételeit.


A terhességi gyermekágyi segély – TGYÁS összege

A terhességi gyermekágyi segélyt a táppénzszabályok szerint kell megállapítani, ha a jogosult az irányadó időszakban rendelkezik 180 napi járulékköteles rendszeres jövedelemmel.

Ha az irányadó időszakban bármely okból nincs 180 napi jövedelme, a napi Tgyás alapja a jogosultság kezdőnapján érvényes havi minimálbér kétszeresének (2010-ben 147 000 forint) a harmincad része. Ha az igénylő (pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező) jövedelme nem éri el a minimálbér kétszeresét, akkor a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem lesz.
A minimálbér kétszerese, de legfeljebb az álláskeresési támogatás, illetve a vállalkozói járadék alapját képező átlagkereset harmincad része a Tgyás alapja annál, aki álláskeresési támogatás folyósításának szüneteltetése alatt, vagy az annak megszűnését követő 42 napon belül szül és nincs 180 napi rendszeres jövedelme.

Az egyéni és társas vállalkozók ellátását a tényleges jövedelem hiányában a minimálbér alapján kell megállapítani. Ez 2010-ben 73500.- Ft

A terhességi gyermekágyi segély - TGYÁS adóköteles jövedelem.


A terhességi gyermekágyi segély – TGYÁS folyósításának ideje

A terhességi gyermekágyi segély – Tgyás az anyát a szülési szabadságnak a munka törvénykönyvében meghatározott időtartamára, azaz 168 naptári napra illeti meg.
A várandós anya választhat, hogy a szülési szabadságot a szülés várható időpontját megelőző 28 napon belül vagy a szülés napjától kezdi meg.


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

Címkék: terhességi gyermekágyi segély, tgyás, kismama, tgyás összege, jogosult, TGYÁS folyósításának ideje

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

CSED, GYED, GYES és ellátások kisokosa

Anyasági támogatás, Apanap, Állami támogatás kisgyermekes szülőknek is, Apanap, Apasági nyilatkozat, Álláskeresési támogatás, Babakötvény – Start számla, Betegszabadság, Biztosítási jogviszony, Családi kedvezmény, Családi pótlék, Családi ellátás az EU-ban, Csecsemőgondozási díj - CSED, Első házasok kedvezménye, Egyedülálló szülő, Egészségügyi Szolgáltatási Díj, Felmondási védettség, GYÁS (Tgyás, Terhességi gyermekágyi segély), GYED, GYED Extra, GYES, GYES Extra, GYET, Gyermekápolási táppénz, Gyermek után járó szabadság, Lakcímkártya, Start Plusz Kártya, Születési anyakönyvi kivonat, Születési támogatás, TAJ-kártya.

tovább a cikkre
Apasági nyilatkozat

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a gyermek együttélésbe, és nem házasságba születik. Ebben az esetben egy külön papírra van szükség ahhoz, hogy az apuka nevére kerülhessen a baba, ez az úgynevezett apasági nyilatkozat.

tovább a cikkre
Ellátások, támogatások ügyintézése

Amikor végre világra jön várva várt gyermekünk, akkor a kedves kis csomag mellé sok-sok papírmunkát is kapunk. A baba melletti teendők mellett bizony nem egyszerű az ügyek intézése. Szerencsére a munka törvénykönyve már biztosítja a lehetőséget, hogy igénybe vegyük az apuka segítségét.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

S. Puskás Judit - Munkaügyi szakember

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges rizs

Zöldséges rizs

Köretek >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 30 g rizs 20 g sárgarépa 20 g zöldborsó 10 ml olívaolaj kakukkfű só

Recept:

A rizst bő, enyhén sós vízben megfőzzük. Az alaposan megtisztított sárgarépát kis kockákra vágjuk, a borsóval együtt átfuttatjuk az olajon, majd vizet aláöntve megpároljuk. Ízesíthetjük egy kevés kakukkfűvel is. Amikor megpuhult a rizs és a zölds&(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Így neveld a fiadat, hogy felnőttként tisztelje a nőket - 5 alapelv anyáknak és apáknak, amire a kezdetektől figyeljetek

vissza vissza