Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Terhességi gyermekágyi segély – TGYÁS változása 2010. május 1-től - Szülők Lapja

Terhességi gyermekágyi segély – TGYÁS változása 2010. május 1-től


2010-ben változik a TGYÁS-ra vonatkozó TB törvény. A 2010. április 30-a után születendő babáknál már az új törvény szerint folyósítják a kismamáknak a terhességi gyermekágyi segélyt. Cikkünkben bemutatjuk az új TGYÁS törvényt.

Szerző: S. Puskás Judit
2010-02-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 4556 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő S. Puskás Judit
Munkaügyi szakember
kérdezd szakértőnket a témában >>

Terhességi gyermekágyi segélyre – Tgyás-ra jogosult

• 2010. április 30. utáni szülések esetén, aki a szülést megelőző (örökbefogadásnál, az örökbefogadást) megelőző 2 éven belül összesen 365 naptára napon át biztosított volt,
• A 365 biztosított napba a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 naptári nap számítható.
(vagyis a tanulmányi idő mellett legalább félévet dolgozni is kell),
• aki a biztosítási időtartama alatt szül,


A Tgyás jár alábbi esetekben is, ha az igénylő 365 naptári nap biztosítási időtartammal rendelkezik két éven belül és
• a biztosítása megszűnését követő 42 napon belül szül,
• baleseti táppénzen vagy annak folyósítása megszűnését követő 28 napon belül szül
• a terhességi gyermekágyi segély a szülést követő 42 napig, akkor is jár, ha a gyermek halva születik, illetve a gyermeket állami gondozásba adják.
• ha a gyermek a szülési szabadság időtartama alatt hal meg, a terhességi gyermekágyi segély a halált követő 15. napon szűnik meg, de ebben az esetben sem lehet 42 napnál kevesebb (több sem lehet 168 napnál).
• ha a gyermek a születést követő 42 napon túl elkerül az anya háztartásából (pl. állami gondozás) a terhességi gyermekágyi segély folyósítását a következő naptól meg kell szüntetni.
• ha a gyermeket koraszülöttek ápolására fenntartott intézetben gondozzák, a szülési szabadság erre az időre megszakítható, és a gyermek hazakerülése után – legfeljebb a szüléstől számított egy évig – igénybe vehető.

Annak is jár a terhességi gyermekágyi segély, aki más csecsemőjét örökbefogadási szándékkal kívánja nevelni, ilyenkor a Tgyás a gondozásba vétel napjától a szülési szabadság még hátralévő időtartamára jár, és a gondozásba vétel napjához képest kell vizsgálni a jogosultság feltételeit.


A terhességi gyermekágyi segély – TGYÁS összege

A terhességi gyermekágyi segélyt a táppénzszabályok szerint kell megállapítani, ha a jogosult az irányadó időszakban rendelkezik 180 napi járulékköteles rendszeres jövedelemmel.

Ha az irányadó időszakban bármely okból nincs 180 napi jövedelme, a napi Tgyás alapja a jogosultság kezdőnapján érvényes havi minimálbér kétszeresének (2010-ben 147 000 forint) a harmincad része. Ha az igénylő (pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező) jövedelme nem éri el a minimálbér kétszeresét, akkor a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem lesz.
A minimálbér kétszerese, de legfeljebb az álláskeresési támogatás, illetve a vállalkozói járadék alapját képező átlagkereset harmincad része a Tgyás alapja annál, aki álláskeresési támogatás folyósításának szüneteltetése alatt, vagy az annak megszűnését követő 42 napon belül szül és nincs 180 napi rendszeres jövedelme.

Az egyéni és társas vállalkozók ellátását a tényleges jövedelem hiányában a minimálbér alapján kell megállapítani. Ez 2010-ben 73500.- Ft

A terhességi gyermekágyi segély - TGYÁS adóköteles jövedelem.


A terhességi gyermekágyi segély – TGYÁS folyósításának ideje

A terhességi gyermekágyi segély – Tgyás az anyát a szülési szabadságnak a munka törvénykönyvében meghatározott időtartamára, azaz 168 naptári napra illeti meg.
A várandós anya választhat, hogy a szülési szabadságot a szülés várható időpontját megelőző 28 napon belül vagy a szülés napjától kezdi meg.


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

Címkék: terhességi gyermekágyi segély, tgyás, kismama, tgyás összege, jogosult, TGYÁS folyósításának ideje

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

CSED, GYED, GYES és ellátások kisokosa

Anyasági támogatás, Apanap, Állami támogatás kisgyermekes szülőknek is, Apanap, Apasági nyilatkozat, Álláskeresési támogatás, Babakötvény – Start számla, Betegszabadság, Biztosítási jogviszony, Családi kedvezmény, Családi pótlék, Családi ellátás az EU-ban, Csecsemőgondozási díj - CSED, Első házasok kedvezménye, Egyedülálló szülő, Egészségügyi Szolgáltatási Díj, Felmondási védettség, GYÁS (Tgyás, Terhességi gyermekágyi segély), GYED, GYED Extra, GYES, GYES Extra, GYET, Gyermekápolási táppénz, Gyermek után járó szabadság, Lakcímkártya, Start Plusz Kártya, Születési anyakönyvi kivonat, Születési támogatás, TAJ-kártya.

tovább a cikkre
Apasági nyilatkozat

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a gyermek együttélésbe, és nem házasságba születik. Ebben az esetben egy külön papírra van szükség ahhoz, hogy az apuka nevére kerülhessen a baba, ez az úgynevezett apasági nyilatkozat.

tovább a cikkre
Ellátások, támogatások ügyintézése

Amikor végre világra jön várva várt gyermekünk, akkor a kedves kis csomag mellé sok-sok papírmunkát is kapunk. A baba melletti teendők mellett bizony nem egyszerű az ügyek intézése. Szerencsére a munka törvénykönyve már biztosítja a lehetőséget, hogy igénybe vegyük az apuka segítségét.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

S. Puskás Judit - Munkaügyi szakember

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Csőben sült töltött tojás

Csőben sült töltött tojás

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 főtt tojás 20 gr vaj só bors szerecsendió petrezselyemzöld (májpüré, vagy halkrém) Mártáshoz: 20 gr vaj 20 gr liszt 2 dl babatej, vagy tej 20 gr reszelt sajt 1 egész nyers tojás

Recept:

A főtt tojásokat kettévágjuk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyem zölddel ízlés szerint máj-, vagy halpürével összekeverjük. Ezt a masszát töltjük a főtt tojások fehérjébe.
(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Két és fél éves kislány fulladt a Balatonba szombaton - Egy matracról csúszott a vízbe

vissza vissza