Friss: Megszüntetnék a lakástakarék-pénztárak állami támogatását! - Több tízezer forinttól eshetnek el a lakástakarékosok

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Friss: Megszüntetnék a lakástakarék-pénztárak állami támogatását! - Több tízezer forinttól eshetnek el a lakástakarékosok A 20 éve működő lakástakarék-pénztárak konstrukciója nem volt kellő hatékonyságú és az elmúlt időszakban nem szolgálta olyan aktívan és eredményesen az otthonteremtést, mint elvárták volna. Felmenő rendszerben megszüntetné a lakástakarék-pénztárak állami támogatását az a törvényjavaslat, amelyet Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke nyújtott be az Országgyűlésnek hétfőn, közölte az MTI.

Nem volt kellő hatékonyságú
Bánki Erik, a gazdasági bizottság ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján a javaslatot azzal indokolta: a 20 éve működő lakástakarék-pénztárak konstrukciója nem volt kellő hatékonyságú és az elmúlt időszakban nem szolgálta olyan aktívan és eredményesen az otthonteremtést, mint elvárták volna, emellett pedig a programot működtetők és forgalmazók extraprofitra tettek szert.

A meglévő szerződéseket nem érinti
Közölte: a törvényjavaslat szerint felmenő rendszerben vezetnék ki a programot, így az indítvány az eddig megkötött szerződéseket nem érinti, azokra a futamidő végéig jár az évi maximum 72 ezer forintos állami támogatás. Ugyanakkor ha valaki a törvény után szeretné módosítani az eredetileg szerződött megtakarítási periódust, annak a meghosszabbított időre már nem járna a támogatás.

Hozzátette: a konstrukció fennmaradhat, de a törvény hatályba lépését követően új lakástakarék-pénztári szerződést állami támogatással már nem lehet kötni.

Ha megszavazzák, nincs sok értelme új lakástakarékot kötni
Az Index szerint a módosító várhatóan gyorsan át fog menni, mert már tárgysorozatba vette az Országgyűlés gazdasági bizottsága, és kivételes eljárásban foglalkozik vele a parlament. Ez azt is jelenti, hogy ha ma megtárgyalják, akár már kedden szavazhatnak is róla - így tehát nem jut ideje még a régi feltételekkel lakástakarékot kötni annak, aki ezt fontolgatta.

A javaslat általános indoklása szerint egyébként a CSOK felé kívánja az állam terelni az embereket - szerintük CSOK-kal sokkal több új lakás épül, mint lakástakarékkal.

"A jellemzően kis összegű konstrukció miatt alig épültek a megtakarításokból új lakások. Számos esetben pedig nem is közvetlen lakáscél valósult meg, hiszen a megtakarítást a futamidő végén akár medence vagy szauna építésére is fel lehet használni. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény az elmúlt években időarányosan sokkal nagyobb mértékben tudott hozzájárulni ahhoz, hogy a magyar családok saját otthonhoz jussanak." - áll Bánki Erik javaslatának indoklásában.

Forrás: MTI

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2018.10.15