Megszavazták! Elveszik a lakástakarék-pénztárak állami támogatását - Több tízezer forinttól esnek el a lakástakarékosok

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Megszavazták! Elveszik a lakástakarék-pénztárak állami támogatását - Több tízezer forinttól esnek el a lakástakarékosok Az Országgyűlés 2018. október 16-án, kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. Az Országgyűlés 2018. október 16-án, kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről, értesült az MTI.

Ennek értelmében a lakástakarék-pénztárak tulajdonosai a jövőben nem számíthatnak az évi maximum 72 ezer forintos állami támogatásra. A  döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

A képviselők 125 igen szavazattal, 49 nem ellenében hagyták jóvá a fideszes Bánki Erik javaslatát, melyről itt írtunk bővebben »

"Nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat"
A kormánypárti politikus indítványában hangsúlyozza, a Fidesz-KDNP nemzeti ügynek tekinti az otthonteremtést, ami családtámogatási politikájának egyik fontos pillére.

Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az állam több mint húsz éve támogatja a lakás-takarékpénztárakat, azonban ez a megtakarítási forma nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is "extraprofitot realizálnak".

A lakástakarék-program mára egy az állam és az adófizetők számára költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált: miközben az összes öngondoskodási megtakarításnak csak az egyharmadát teszi ki a lakástakarékban tartott összeg, addig az összes ilyen jellegű állami támogatás háromnegyede kerül évente a lakás-takarékpénztárakhoz - fejtette ki.

Lakástakarék helyett CSOK
Az előterjesztő szerint a CSOK az elmúlt években időarányosan sokkal nagyobb mértékben tudott hozzájárulni ahhoz, hogy a magyar családok saját otthonhoz jussanak. Megjegyezte, az állami támogatás nélkül ráadásul negatív lenne a lakás-takarékpénztárak által a megtakarítóknak kínált hozam, annak ellenére, hogy a takarékpénztárak a jelentős állami támogatásnak köszönhetően több tízmilliárdos profitra tettek szert az elmúlt években.

A kormánypárti politikus kitért arra is, az eddig a lakástakarékokra fordított források a jövőben többek között a CSOK további bővítésének pénzügyi fedezetét biztosíthatják. A költségvetés idén mintegy 230, jövőre pedig több mint 240 milliárd forintot biztosít különböző konstrukciókban otthonteremtésre.

A törvénymódosítás jelenleg már csak a kihirdetésre vár, egy napra rá pedig (vagyis feltehetően már 2018. október 17-től) hatályba is lép az új szabály.

Forrás: MTI
Fotó:

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2018.10.16