Ombudsman: Egyetlen kórház sem kérhetne térítési díjat a szülőtől, aki beteg gyermeke mellett marad a kórházban

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Ombudsman: Egyetlen kórház sem kérhetne térítési díjat a szülőtől, aki beteg gyermeke mellett marad a kórházban Székely László alapjogi biztos szerint olykor súlyosan aggályos, indokolatlan korlátozásokat tartalmaznak a kórházakban kezelt gyermekek mellett tartózkodó szülő elhelyezésének feltételei, díjat kérni ezért pedig törvénytelen. Székely László alapjogi biztos szerint olykor súlyosan aggályos, indokolatlan korlátozásokat tartalmaznak a kórházakban kezelt gyermekek mellett tartózkodó szülő elhelyezésének feltételei, díjat kérni ezért pedig törvénytelen - közölte az MTI 2018. 12. 05-én.
 

Ombudsman: nem kérhető díj a szülőtől, aki beteg gyereke mellett marad a kórházban


Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatal szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a biztos felkérte az emberi erőforrások miniszterét, jogszabályban rögzítsék a felnőtt korú kísérők kórházi benntartózkodását biztosító részletes szabályokat, a gyermekeknek fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi intézményekben a felnőtt kísérők méltó elhelyezési körülményeit szavatoló minimumfeltételeket és a térítési díj megfizetése alóli mentesítéskor az előnyben részesítés feltételeit.



A biztos szerint indokolt a helyzetet folyamatosan javító finanszírozási háttér megteremtése és a kísérő szülők kórházi benntartózkodásának lehetővé tétele. Az ombudsman felkérte az érintett kórházak vezetőit a házirendek felülvizsgálatára, jogsértő gyakorlatuk beszüntetésére.

Már korábban is vizsgálták a fennálló helyzetet
Az ombudsman 2010-ben már átfogó módon vizsgálta, milyen feltételekkel, milyen körülmények mellett tudják biztosítani a benntartózkodás lehetőségét a gyermekeket kórházi kezelésre elkísérő szülőknek, más hozzátartozóknak. A biztos a mostani utóvizsgálattal a nyolc évvel ezelőtti jelentésben kezdeményezettek teljesülését, az azóta bekövetkezett változásokat tekintette át, és több panaszbeadvány nyomán a jelenlegi helyzetet elemezte.

Vannak hiányosságok a jogszabályokban, illetve azok betartásában
Mint írták, a vizsgálat szerint jogszabályi minimumstandard hiányában továbbra is az egészségügyi intézmények dönthetnek a kórházi tartózkodás körülményeiről, a kapcsolattartás joga az adott feltételektől függően gyakorolható. Ez azonban igen tág mozgásteret ad a kórházaknak ahhoz, hogy saját hatáskörben, a betegellátás zavartalanságának fontosságára hivatkozva különböző korlátozásokat alkalmazzanak.

Az ombudsman rámutatott: a 2010-ben megfogalmazott ajánlások nem teljesítése, a gyermekkel való folyamatos kapcsolattartás, a benntartózkodás lehetőségét a szülőknek biztosító egységes jogi követelményrendszer, az elhelyezés minimális követelményeit szavatoló finanszírozási megoldások hiányában sérül a jogbiztonság követelménye, valamint a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga.

Csak rendkívüli esetekben dönthetne az orvos
A jelentés feltárta, hogy a gyermek mellett tartózkodás, a szülő és gyermeke közötti folyamatos kapcsolattartás joga nem köthető orvosi engedélyhez, kivéve olyan rendkívüli helyzeteket, mint például a járványok.

Nem csak a gazdagok kiváltsága a gyermekük mellett tartózkodás
A biztos kiemelte: a gyermekkel való benntartózkodást nem lehet díjfizetéshez kötni, akkor sem, ha a szülő nem vesz igénybe térítési díjas, magasabb szintű szolgáltatást, mint például az ágyhasználat vagy külön szoba. A térítésmentes szülői elhelyezés körülményeire vonatkozó minimumszabály hiánya éppen ennek a jogosultságnak az érvényesülését gátolja. A biztos megállapította: ellentétes a törvényi rendelkezésekkel, ha a kórházi házirendekben engedélyhez, térítési díj fizetéséhez kötik a szülők benntartózkodását.

A férfiak sem zárhatóak ki
A jelentés rögzíti, hogy az egyenlő bánásmód követelményét sérti az apák és más férfi hozzátartozók teljes vagy részleges kizárása a kórházi benntartózkodás lehetőségéből.

FRISSÍTÉS: 2019. február 14.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyetértett azzal, hogy a szülők gyermekük melletti tartózkodását a kórházakban nem lehet külön díjfizetéshez kötni, és azzal is, hogy szükség van az elhelyezés körülményeit, komfortfokozatát rögzítő általános szabályozás létrehozására, aminek a kidolgozását a minisztérium megkezdte - ezt közölte a tárca 2019. február 13-án az MTI-vel.

Az EMMI egyetért az ombudsmannal
A közlemény szerint az Emmi egyetért az Alapvető Jogok Biztosának a sajtóban megjelent ajánlásaival, amelyeket a kórházi ellátásra szoruló gyermekeket kísérő szülők benntartózkodásának lehetőségeivel kapcsolatban fogalmazott meg.

Székely László ombudsman még 2018 decemberében tett közzé egy jelentést, amelyben megállapította, hogy több intézményben is súlyosan aggályos, indokolatlan korlátozásokat alkalmaznak a kórházban kezelt gyermekek mellett tartózkodó szülők elhelyezése kapcsán. Ennek hátterében az ombudsman a jogszabályi keretek és a finanszírozási szabályok elégtelenségét azonosította. A jelentésben az áll, hogy önmagában a gyermekkel való benntartózkodást nem lehet díjfizetéshez kötni.

Ebben a dokumentumban az ombudsman felkérte az egészségügyért is felelős emberi erőforrások miniszterét, hogy alkossa meg a felnőtt korú kísérők, tehát a szülők, a törvényes képviselők, más közeli hozzátartozók kórházi benntartózkodását biztosító részletes szabályokat.

Javaslattételre várva
Az ombudsman mostani közleménye szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára - egyetértve a megállapításokkal - jelezte, hogy felkérte az Egészségügyi Szakmai Kollégium Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Tagozatát a jogszabály felülvizsgálatára és új joganyag javaslattételére.

Az államtitkár ezzel összhangban ígéretet tett a finanszírozási háttér áttekintésére és a benntartózkodásra jogosult személyi kör pontosítására is.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik/lifeforstock

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2018.12.05