Középiskolai felvételi 2019 - tudnivalók, határidő, jelentkezési lap

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Középiskolai felvételi 2019 - tudnivalók, határidő, jelentkezési lap 2019. február 18-ig lehet jelentkezni a középfokú oktatási intézményekbe - közölte az Oktatási Hivatal. A tájékoztatás szerint a középfokú felvételi eljárásban a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait (tanulói adatlap és jelentkezési lapok) az általános iskolák töltik ki. Február 18-ig lehet jelentkezni a középfokú oktatási intézményekbe - közölte az Oktatási Hivatal (OH), 2019. február 11-én, hétfőn az MTI-vel.

A hivatal tájékoztatása szerint a középfokú felvételi eljárásban a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait (tanulói adatlap és jelentkezési lapok) az általános iskolák töltik ki. A 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban továbbtanulni szándékozóknak a lapokat egyénileg kell kitölteniük az OH honlapján elérhető KIFIR elektronikus adatlapkitöltő program erre létrehozott felületén.
 

Oktatási Hivatal: február 18-ig lehet jelentkezni a középfokú oktatási intézményekbe


A kitöltött dokumentumokat - a tájékoztatóban leírtak szerint - aláírva el kell juttatni a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolákba és az OH-ba. A kézzel kitöltött felvételi lapok feldolgozására nincs lehetőség.



Megvannak a központi írásbeli felvételi eredmények
A közleményben kitértek arra is, hogy az OH több, mint 90 százalékban feldolgozta a központi írásbeli felvételi vizsgadolgozatok eredményeit, és honlapján nyilvánosságra hozta azok átlagait és eloszlását. Így a felvételizők összehasonlíthatják teljesítményüket, és megalapozottan dönthetik el, hogy mely iskolákba jelentkeznek.

Az idei átlagpontszám rosszabb a tavalyinál
Idén a 9. évfolyamra felvételizők átlagosan 49,5 pontot; a 6 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők 55 pontot; a 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők pedig 55,4 pontot értek el, ami alacsonyabb a tavalyi eredményeknél (a korábbi évek adatai is elérhetőek az oktatas.hu felületén).

Ez az oka, hogy sok gyerek fáradt, szédül, fejfájós az iskolában »

Kiemelték: a középfokú felvételi feladatlap tartalmi-szakmai jellemzői nem befolyásolják a középiskolai férőhelyek és ezáltal a továbbtanulók létszámát, az eljárás feladata, hogy a jelentkezőket szükség és az adott középiskola igénye esetén rangsorolja. A rangsorolás nem képzelhető el - időben és minőségben - minden résztvevő által hibátlanul megoldható feladatsorral.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2019.02.11