CSOK feltételei, CSOK összege 2019: Mire számíthatsz július 1-jétől? Mutatjuk a legfontosabb változásokat!

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


CSOK feltételei, CSOK összege 2019: Mire számíthatsz július 1-jétől? Mutatjuk a legfontosabb változásokat! Július elsejétől már használt lakás vásárlására is igényelhető a csok mellé felvehető kamattámogatott kölcsön, amely két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint. Milyen változásra számíthatsz még? Július elsejétől már használt lakás vásárlására is igényelhető a csok mellé felvehető kamattámogatott kölcsön, amely két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Külföldi jogviszonyt is elfogadnak
Novák Katalin egy 13. kerületi építkezésen tartott sajtótájékoztatón elmondta azt is: már nemcsak az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban, hanem a bárhol külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt is figyelembe veszik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésekor, ha magyar állampolgárok igénylik a támogatást. Hozzátette, ugyanígy alap lehet bármely külföldön szerzett jogviszony a babaváró támogatás kérésekor is.

Régi ház alapjára épülő új ház = új ingatlannak számít
Az államtitkár további változásként közölte, hogy míg korábban egy régi háznak az alapjait is el kellett bontani ahhoz, hogy új háznak minősüljön egy ingatlan, júliustól már a régi ház alapjára épülő új ingatlan esetén is az új lakásokra járó csok összegét lehet felvenni, amennyiben az alapok statikailag rendben vannak.

Használt lakásra is jár a CSOK, eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt
Novák Katalin emlékeztetett, július elsejétől jelentősen bővül az otthonteremtési program, ugyanis már használt lakásokra is felvehető lesz a kedvezményes, garantáltan legfeljebb 3 százalékos kamatozású hitel.

Jelenleg a két gyereket nevelő vagy vállaló családok 10 millió forint, a három és több gyermeket vállaló vagy nevelő családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vagy ház vásárlására vagy építésére. A jövőben a két- és többgyermekes vagy ennyi gyereket előre vállaló családok ugyanezt az összeget használt lakás vagy ház vásárlására is felhasználhatják - közölte az államtitkár.

A használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a csok felvételének feltétele volt.

Már a második gyerektől elengednek 1 millió forintot a jelzáloghitelből
Novák Katalin kitért az ingatlanfedezetű jelzáloghitelek mérséklésére is: júliustól már a második gyerek születésekor elengednek egymillió forintot, a harmadik gyerek születésekor pedig négymillió forintot.

Ha még nincs gyereketek, de szeretnétek
Az államtitkár példákkal szemléltette, mekkora támogatásra számíthatnak a még gyerekvállalás előtt álló fiatal házasok. Ha egy házaspár új ingatlant vásárol és három gyereket tervez, akkor akár 25 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz is juthat a 10 millió forintos babaváró támogatás és a 10 millió forintos csok igénylésével, valamint a 15 millió forintos kamattámogatott lakáshitelből elengedett ötmillió forint kedvezménnyel. Ehhez még társulhat ötmillió forintos áfa-visszatérítés is, ha a család maga építkezik - fűzte hozzá Novák Katalin.

További részletek a CSOK-hitelről
A kiosztott sajtóanyagból még kiderül, hogy:
- a csok-hitel előtörleszthető
- egyszülős családok is élhetnek az otthonteremtési támogatásokkal
- a kamattámogatott hitelek esetén a maximálisnál kisebb, illetve nagyobb összeget is fel lehet venni, utóbbi esetében azonban a kamattámogatott összeghatár feletti részt már piaci kamattal kell törleszteni
- a kamattámogatott hitel önmagában nem kérhető, csak a csokkal együtt

Ez is érdekelhet:
2019 családvédelmi intézkedések - Mire számíthatsz fiatal házasként, szülőként? »


Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2019.03.12