Termékvisszahívás: Ha ilyen hordozható kávésbögrét vettél, inkább ne használd! Rákkeltő anyag oldódik ki belőle

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Termékvisszahívás: Ha ilyen hordozható kávésbögrét vettél, inkább ne használd! Rákkeltő anyag oldódik ki belőle Magas formaldehid kioldódást mért a lengyel hatóság kínai, bambuszrostot tartalmazó, melamin anyagú kávésbögréből, a bögrét nálunk a KIK-ben lehet kapni. Magas formaldehid kioldódást mért a lengyel hatóság kínai, bambuszrostot tartalmazó, melamin anyagú kávésbögréből. A kifogásolt termékből Magyarországra is szállítottak. Az esetről a Nébih a RASFF rendszeren keresztül értesült.

formaldehidA termék azonosító adatai:
Megnevezése: Melamin anyagú hordozható kávésbögre bambuszrosttal
Eredet: Kína
Forgalmazó: KIK üzletek
Tételszám: 71646971
RASFF referenciaszám: 2019.2926

A hatóság felvette a kapcsolatot a termék hazai forgalmazójával, aki az anyavállalat felhívása alapján levette a polcairól a problémás terméket. Mivel a termékből hő hatására formaldehid oldódik ki, a Nébih kéri, hogy aki vásárolt a fenti azonosítókkal ellátott bögréből ne használja azt!

A formaldehidről
A formaldehid olyan vegyület, amelyet főként műanyag gyanták, ragasztók előállításához használnak, de megtalálható a kipufogógázokban és a cigarettafüstben is.

Kis mennyiségben élelmiszerekben is előfordulhat természetes módon, illetve szennyezőanyagként, például műanyagokból történő kioldódás révén. A formaldehid az emberi szervezetbe leggyakrabban a levegővel együtt kerül be. Nagy mennyiségű belélegzése szem- és légzőszervi irritációt okoz, hosszútávon pedig növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.

Ez is érdekelhet!
A 12 vizsgált bambuszpohárból csak 1 ment át a vizsgálaton! - A legtöbb ártalmas az egészségre és nem is környezetbarát »


Forrás, fotó: Nébih

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.09.19